Закон і ще раз закон

Про підсумки роботи органів прокуратури ПМР за 2018 рік йшлося на колегії наглядового органу, що відбулася 14 лютого в присутності Президента Вадима Красносельського, голови Верховної Ради Олександра Коршунова, членів Уряду, першого президента ПМР Ігоря Смирнова та численних гостей.

Виступаючи перед присутніми, перший заступник прокурора Олександр Трояновський відзначив плідну та конструктивну взаємодію правоохоронних органів і прокуратури. Він відзначив, що основні зусилля були зосереджені на здійсненні нагляду за дотриманням соціальних прав і гарантій громадян, профілактиці злочинів, боротьбі з корупцією, правопорушеннями у сфері економіки, захисті прав неповнолітніх.

Хоча за минулий рік криміногенна ситуація покращилася – зменшилася кількість злочинів на 12,3 % і на 3,6 % збільшилася кількість їх розкриття, не всі прокурори вживають належних заходів у боротьбі зі злочинністю. Це відбувається через недостатню координацію діяльності. Відповідні плани заходів розроблені лише в Тирасполі, Дубоссарах і Кам’янці.

Водночас підвищилась ефективність наглядової діяльності, в результаті якої втричі більше анульовано незаконних постанов слідчих та дізнавачів.

Про це свідчать лише деякі факти та цифри: впродовж 2018 року (в результаті діяльності працівників прокуратури) 73 співробітники Слідчого комітету і 44 – Міністерства внутрішніх справ притягнуті до дисциплінарної відповідальності; задоволено 1 100 подань громадян на дії та рішення органів слідства та дізнання, 402 з них визнані обґрунтованими; проведено 306 перевірок дотримання законності в місцях утримання затриманих та взятих під варту, порушено 6 проваджень щодо дисциплінарних правопорушень, 15 співробітників міських і районних відділів внутрішніх справ та служби виконання покарань притягнуті до відповідальності. Ще одна проблема – повсюдне порушення вимог закону ПМР «Про утримання під вартою підозрюваних та звинувачених у здійсненні злочинів».

Одним із пріоритетних напрямків діяльності органів прокуратури залишається захист і відновлення порушених прав і законних інтересів громадян. У звітному періоді розглянуто 2 007 звернень. Виявлено 1 139 випадків порушення закону. Відомі приклади неналежного розгляду та недотримання термінів надання відповіді на звернення громадян. Це свідчить про необхідність посилення нагляду у цій галузі, оскільки оперативність реагування на запити громадян, справедливість розв’язання нагальних питань – важлива гарантія збереження стабільності та правопорядку.

За дорученням Президента ПМР прокуратура перевірила діяльність лікувально-контрольних комісій при республіканських закладах охорони здоров’я. Було виявлено 93 порушення, а також винесено 10 подань.

На контролі прокуратури перебуває дотримання норм трудового законодавства, перевірка дотримання законодавчих норм у дитячих будинках, притулках, інтернатах, закладах корекційного типу, факти застосування непедагогічних методів виховання в Республіканському навчально-виховному комплексі імені А. Макаренка. На адресу керівників цих закладів винесено відповідні подання.

Аліса   КОХАНОВА.