Раціон харчування впливає на успішність у навчанні

Жителька Дубоссар Марія Сербул працює кухаркою понад 40 років, з яких останні 13 – в їдальні міської школи № 4. Її дуже люблять і діти, й дорослі за щедре серце та професійне вміння готувати їжу – надзвичайно смачну, гарно оформлену й щиро подану до столу.

Шість днів на тиждень Марія Миколаївна відповідає за приготування сніданків та комплексних обідів у шкільній їдальні. 240 дітей після дзвоника з уроку за кілька хвилин заповнюють приміщення для прийому їжі. Учителі запевняють, що вона для них не тільки смачна, а й корисна. Для школярів це один із приємніших  моментів упродовж усього навчального дня, до того ж організм дістає енергію для подальших занять.

Риба, котлети, картопляне пюре, гречка, овочі та фрукти – майже всі ці продукти входять до шкільного меню. Крім звичних каш, омлетів і запіканок, готують у шкільній їдальні різноманітні м’ясні та рибні страви. Одне з улюблених у дітей – печеня по-домашньому. Ідея створення особливого смачного колориту належить кухареві Марії Миколаївні. Вона вважає, що від того, як харчуються діти, залежить їхнє здоров’я, а раціон впливає на успішність у навчанні.

За словами директора школи Ірини Брагарчук, деякі батьки звертаються до керівництва закладу, дякуючи за те, що їхні діти тепер почали їсти каші, які раніше не любили. На запитання, в чому ж полягає секрет їх приготування, Марія Миколаївна каже, що все готується за домашніми рецептами. Проте каша виходить незвичною за смаком, упевнені в цьому і діти, й учителі школи.

«Щоб готувати смачно, потрібно любити свою роботу. Ми намагаємося, щоб їжа була і смачною, і корисною, відповідала всім нормам та правилам. З дітьми працювати радісно, весело. Я щаслива, що обрала саме цю професію, це моє покликання і планую ще працювати, щоб давати людям користь», – поділилася Марія Сербул.

Аби нагодувати армію учнів, шкільні кухарі починають свій робочий день з 7-ї ранку. В їдальні тепер працюють два кухарі: Марія Миколаївна та молодий фахівець, випускниця Дубоссарського індустріального технікуму, Олена, яка зізнається, що їй пощастило з наставницею – не тільки майстром кухонних справ, але й хорошою та доброзичливою людиною. М. Сербул завжди ділиться з молодою колегою своєю майстерністю і кулінарними секретами, яких у неї чимало. Професійні знання та навички роботи вона здобула в Кишинівському технікумі радянської торгівлі. По його завершенні практику проходила в ресторані «Дружба» в Тирасполі. Після того, як переїхала в Дубоссари, працювала в готельному комплексі «Дністровський сад», піонерському таборі та в міській школі № 4.

«З Марією Миколаївною ми знайомі дуже давно. Ще в таборі разом працювали, і вже тоді діти говорили про те, що у тітки Маші їжа найсмачніша. Це чудова людина, дуже добра, уважна, вона вкладає душу в процес приготування, тому страви у неї виходять дуже смачні», – зазначила директор Дубоссарської школи № 4 Ірина Брагарчук.

Робота кухаря – професія не з легких. Коріння ремесла сягає тих далеких часів, коли люди навчилися добувати вогонь і смажити на ньому м’ясо і рибу. У літописі можна зустріти згадки про волхвів, яких донині вважають першими кухарями. Представники саме цієї спеціальності цінувалися у всі часи. Дубоссарській школі № 4 з шеф-кухарем пощастило. Марію Миколаївну шанують і поважають діти, педагоги та батьки школярів. Вони вдячні їй за працю, творчість, майстерність і бажання працювати з душею.

Надія   ПАЄРЄЛІ.