Виховуємо розумних, талановитих і чуйних дітей

Високий рівень розвитку сучасних технологій, а ще більше їхнє проникнення в усі галузі нашого буття, вимагає від людини глибоких фундаментальних знань та широкого кругозору. На сьогодні замовленням суспільства є необхідність формування особистості, яка володітиме творчими вміннями й здібностями, самостійно вирішуватиме нестандартні завдання. Саме тому одним з основних завдань, поставлених перед придністровськими освітянами, є виховання таких учнів.

Ще зовсім недавно вчителі повинні були передавати учням лише певну суму знань і навчити застосовувати їх. Нині на першому плані завдання навчити вихованців самостійно здобувати ці знання. Більш детально поспілкувалися на цю тему 20 лютого в Бендерській гімназії № 3
ім. І. П. Котляревського на міському семінарі учителів початкової загальної освіти.

Семінар був організований з метою підвищення професійної компетенції вчителів початкових класів з використання сучасних технологій на уроках математики та курсу «Навколишній світ». Детально обговорювалося впровадження елементів розвивального навчання на уроках математики та можливості інтегрувати творчий компонент у цей предмет. У ході обговорення, аналізу й дискусії дійшли висновку, що специфіка предмета математики створює більш широкі можливості для цілеспрямованого формування не тільки практичних, але й інтелектуальних умінь для досягнення тих навчально-виховних цілей, які постають перед сучасною школою.

У педагогічному заході взяли участь: провідний фахівець з освітньої діяльності УНО м. Бендери Ольга Чорна, 20 педагогів початкової загальної освіти міста, адміністрація гімназії. На семінарі були створені ідеальні умови для активної взаємодії всіх учасників, які жваво ділилися своїм досвідом, як зробити уроки радісними й цікавими та як активізувати діяльність самих учнів. Учителі ознайомилися з особливостями організації комплексного застосування сучасних технологій на уроках математики та навколишнього світу. Розглянуті теми сприятимуть підвищенню їхньої мотивації до застосування освітніх технологій у навчальному процесі.

Директор гімназії Валентина Боднар підкреслила, що математика і курс «Навколишній світ» є основою розвитку в учнів початкової школи пізнавальних універсальних навчальних дій. Вона звернула увагу присутніх на те, що в гімназії педагоги намагаються не тільки передавати дітям певну кількість знань, а й дають їм можливість відчути радість відкриття, виховують потребу в пошуку, пізнанні нового.

Завідувач кафедри початкової загальної освіти Олена Крондєва в рамках майстер-класу представила практичний досвід педагогів з організації комплексного застосування сучасних технологій на уроках математики та навколишнього світу і провела дидактичну гру «Використання освітніх технологій у навчальному процесі».

У практичному блоці вчитель вищої категорії Наталія Плутар провела в 4-му класі урок математики на тему «Задачі на рух». Учні активно розв’язували завдання різними способами, розвиваючи таким чином уміння аналізувати, порівнювати й робити висновки. Під час проведення такого творчого уроку спостерігалася велика зацікавленість учнів: вони активні, збуджені, працювали з задоволенням.

У 2-му класі учитель І категорії Тетяна Чимпоєш провела урок на тему «Здоров’я та безпека» в рамках курсу «Навколишній світ». Її учні знаходили відповіді на запитання, використовуючи свій життєвий досвід та інформацію, здобуту на уроці, побудованому так, щоб діти засвоювали навички відповідального ставлення до свого здоров’я як до найбільшої цінності.

Результат роботи кафедри в цьому напрямку висвітлила експозиція проектних робіт учнів та методичних розробок учителів, яку презентувала Лариса Морараш. Учасники семінару відзначили високий професіоналізм і творчий підхід педагогів до вивчення теми «Комплексне використання сучасних технологій на уроках математики та курсу «Навколишній світ» й уміння застосувати її на практиці.

Тетяна   ТРОФИМОВА, заступник директора з науково-методичної роботи.