Творчість, натхнення й любов до дітей

В Інституті розвитку освіти й підвищення кваліфікації (ІРОіПК) 15 лютого 18 викладачів української мови та літератури Придністров’я одержали посвідчення про успішне проходження курсів підвищення кваліфікації.

Навчання тривало два тижні (з 4 по 15 лютого). Відповідно до вимог Закону ПМР «Про освіту», кожний учитель, незалежно від досвіду, повинен раз на 5 років пройти курси підвищення кваліфікації, тобто поновити свої знання, зануритися в навчання і трохи побути учнем.

Молоді та досвідчені філологи з Бендер, Рибниці, Кам’янки, Слободзеї, Дністровська та Тирасполя з цікавістю розглядали розклад, тому що приїхали вчитися, ділитися досвідом, знову закохуватися у свою професію. Побачивши знайомі прізвища справжніх «корифеїв» учительської справи, зраділи, тому що зрозуміли: цей час згаяним не буде. Чи виправдалися їхні сподівання? Напевно, так, тому що кожен поїхав додому з розумінням того, що професію колись давно чи кілька років тому було обрано правильно.

Читали лекції та проводили практичні заняття такі педагоги-практики, як Ірина Бронич, Інна Ніконова, Ольга Бабой, Тетяна Черненко, Олена Граненко, Ніна Шуляк.

Одну з лекцій 11 лютого провела Анастасія Спориш. Справжньою несподіванкою для слухачів курсів було побачити за партою придністровську поетесу Надію Делімарську. Лектор запросила її спеціально для того, щоб учителі «з перших вуст» почули про те, в яких умовах формувався талант поетеси, які твори вона вважає найголовнішими у своєму житті. Ще одним сюрпризом став візит на це ж заняття гостей із телебачення. Вони зняли репортаж про цю подію, взяли інтерв’ю в поетеси та деяких слухачів курсів.

Згідно з програмою курсів, учителі не тільки лекції слухали та дискутували на семінарах, а ще й були свідками того, як їхні колеги за новими стандартами уроки та заняття проводять.

У день святого Трифона (14 лютого) слухачів курсів о 8.30 чекала до себе на гостину Тираспольська школа № 16, яку очолює Сергій Калінін. Учителі школи Ольга Бурдужа, Валентина Білевич та Ірина Біленко підготували цікаву насичену програму. Це і презентація роботи шкільного методичного об’єднання, і цікавий майстер-клас, і відкриті уроки, які були професійно проведені згідно з новими освітніми стандартами. Гості школи не тільки відчули глибокі позитивні емоції. Кожний знайшов те, заради чого і пішов на курси: натхнення, бажання працювати ще краще та заряд бадьорості, якого має вистачити на наступні п’ять років.

Учителі, які знайомлять і залучають до мелодійної української мови дошкільнят, із радістю завітали до дитячого садочка № 47 «Паросток». Господиня навчального закладу Олена Григор’єва привітала слухачів курсів та представила результати роботи свого колективу. Українську мову в дитсадку викладає Катерина Мельниченко, яка продемонструвала вміння дошкільників розмовляти, співати та спілкуватися в іграх. Від щирих дитячих слів і посмішок на душі потеплішало у всіх присутніх.

Коротке, але цікаве навчання на курсах викладачі-студенти завершили презентацією та захистом своїх освітніх проектів. Після успішного захисту робіт комісія вирішила, що найкращі з них потрібно представити для загального ознайомлення всім викладачам української мови в республіці. Найкращими визнано освітні проекти М. Дідик, О. Мангір, Т. Черненко та І. Стадник.

Усі слухачі курсів ще раз довели самим собі та членам комісії, що викладачі української мови в Придністров’ї – творчі й позитивні люди, які люблять свою професію та готові заради своїх учнів учитися і ще раз учитися.

Ольга   БУРДУЖА.