Діяльність судової гілки влади в полі зору перших депутатів

На майданчику Дорадчих зборів перших придністровських депутатів триває обговорення важливих питань розвитку нашої республіки.

На порядку денному засідання 28 лютого головним було обговорення стану справ у судовій системі ПМР. Голови Конституційного, Верховного та Арбітражного судів поінформували засновників республіки про свою роботу, кадрову складову та стан матеріально-технічної бази структур.

Голова Конституційного суду Олег Кабалоєв ознайомив присутніх з історією та становленням судового органу держави. За час функціонування підрозділу конституційного контролю було ухвалено понад 300 рішень. У середньому впродовж року кваліфікованими фахівцями приймається близько 34 рішень. У Конституційному суді працює 40 осіб, серед них – 6 суддів.

Олег Кабалоєв зауважив, що минулого року в правову систему ПМР було впроваджено новий інститут конституційного судочинства – перегляд рішень Конституційного суду. «Такий механізм діє в Білорусі, Казахстані та Республіці Молдова. У результаті практичної реалізації нововведення скасовані дві постанови Конституційного суду. Одна з них стосується місця Прокуратури в системі органів державної влади (нині вона не належить до жодної з трьох гілок). Прокуратурі також повернуто її прямі функції, зокрема підтримку державного обвинувачення в суді», – зазначив придністровський юрист.

Голова Верховного суду Володимир Римар у своєму виступі висвітлив основні напрямки роботи, очолюваної ним юридичної установи. За його словами, щорічно суддями розглядається понад 45 тисяч справ. Торік ними було опрацьовано 2 490 кримінальних справ і понад 19 тисяч – громадянських. Загалом, у суді працюють 58 осіб, у тому числі 19 суддів. Володимир Римар назвав позитивним скорочення термінів розглядання справ і покращення якості роботи. На думку провідного юриста ПМР, важливим завданням є оновлення та вдосконалення матеріально-технічної бази юридичного органу.

Голова Арбітражного суду Олександр Кийко інформував присутніх про те, що минулого року арбітраж здійснювали 11 суддів, середнє навантаження яких складало 132 справи на одного суддю. У 2018 році до судової інстанції надійшло на розгляд близько 900 справ, що на 150 менше у порівнянні з 2017 роком.

За словами Олександра Кийка, судді, здебільшого, працюють ефективно та укладаються у визначені терміни розгляду суперечок. Виняток, хіба що, становить розглядання порушень виробництва, допущених у справах про банкрутство.

Заслужений юрист ПМР, член Дорадчих зборів, депутат Тимчасової Верховної Ради та Верховної Ради I скликання Ілля Мільман акцентував увагу на важливості незалежності суддів: «Необхідно повернути Прокуратурі право виносити протести за рішеннями Арбітражного суду. Це сприятиме ефективності наглядової інстанції. Крім того, має бути прозорою процедура призначення суддів, дисциплінарна практика».

Перші придністровські депутати у своїх виступах наголошували на необхідності підвищення відповідальності суддів перед народом. Підбиваючи підсумки засідання, члени Дорадчих зборів дали низку рекомендацій:

– звернутися до органів влади й державного управління з проханням розглянути можливість збільшення кількості фахівців у Верховному суді;

– розробити програму матеріально-технічного оснащення судів загальної юрисдикції;

– здійснити економічний та правовий аналіз закону «Про банкрутство»;

– посилити контроль над використанням сільськогосподарських земель і доукомплектувати досвідченими кадрами Управління сільського господарства районних держадміністрацій.

Микола   ЮРКЕВИЧ.