28 років на варті правопорядку

Міністерство внутрішніх справ ПМР 5 березня відзначило 28-річний рубіж своєї діяльності. Привітати правоохоронців прибули радник Президента ПМР, секретар Ради безпеки Олександр Гевлич, а також ті, хто очолював відомство на різних етапах його діяльності.

Будь-яке державне утворення, яке заявляє про себе, має спиратися на гідні силові структури, щоб мати можливість захищатися від зовнішніх і внутрішніх ворогів. Саме з цією метою в 1991 році було створено правоохоронне відомство у складі Уряду Придністровської Молдавської Радянської Соціалістичної Республіки (ПМРСР). Згодом Управління внутрішніх справ було реорганізоване в Міністерство внутрішніх справ.

Урочистості з нагоди чергової річниці МВС, почалися з покладання квітів до пам’ятника працівникам органів внутрішніх справ, які загинули, виконуючи службовий обов’язок у мирний час та в період військових дій 1992 року. Відбиваючи збройну агресію з боку Молдови, 60 співробітників міліції дістали поранення, а 16 – віддали своє життя за свободу і незалежність нашої республіки. Особовий склад міністерства на чолі з міністром Русланом Мовою, гості та запрошені вшанували пам’ять полеглих співробітників хвилиною мовчання. Заходи тривали в актовій залі.

Від імені Президента ПМР Вадима Красносельського зі святковою датою міліціонерів привітав Олександр Гевлич. Звертаючись до особового складу, він зазначив, що нині в МВС вирішуються важливі завдання з формування високопрофесійного кадрового ядра відомства. Активно і послідовно розвивається система підготовки та підвищення кваліфікації співробітників, реалізуються заходи з профілактики порушень законності та службової дисципліни, виховання особового складу на славних професійних традиціях, а також зміцнення довіри до міліції з боку громадян нашої держави.«Співробітники правоохоронних органів – люди нелегкої й мужньої професії. Вони завжди на виду. Ви робите вагомий внесок у зміцнення конституційних засад і громадської безпеки. Відрадно зазначити, що у відомстві працюють професіонали, для яких почуття обов’язку, справедливість та принциповість – головні риси особистості», – підкреслив Олександр Гевлич.

У своєму виступі Руслан Мова зазначив, що бути на сторожі законності й правопорядку – благородна і почесна місія. Це величезна відповідальність перед людьми, державою і законом. У всі часи міліцейська служба була і буде прикладом прояву самовідданості, вірності обов’язку і присязі, готовності прийти на допомогу громадянам, які опинилися в біді.

Цікавими спогадами з історії формування придністровської міліції поділився екс-міністр Іван Фучеджі. Перешкодами, з якими на початку свого шляху зіткнулася наша міліція, були військова агресія РМ, низький рівень зарплат і фінансові труднощі. Але це не зламало особовий склад. Перехід під юрисдикцію ПМР заклав основи не тільки МВС, але і всієї правоохоронної системи республіки. Важко було б прогнозувати долю нашої держави, якби ветерани, які сидять в залі, й ті, хто пішов з життя, не зважилися на героїчний крок і не прийняли відповідальне рішення. Усі співробітники правоохоронної системи зробили величезний внесок у становлення і захист республіки.

Швидко минули 28 років. Нині наша міліція має високий авторитет серед жителів республіки. Це найкраща нагорода, якою придністровський народ ушанував правоохоронців. За сумлінне виконання службового обов’язку, вагомий внесок у розвиток системи МВС і високий професіоналізм кращих співробітників було відзначено державними нагородами.

Святковий захід був організований на високому професійному рівні, підкреслено скромно і яскраво. Співробітники різних підрозділів МВС не раз доводили свою вірність обов’язку. Сумлінною працею, часом ризикуючи життям, вони кожного дня підтверджують відданість народу Придністров’я, всі 28 років не пасують перед труднощами, гарантують особисту і майнову безпеку жителів, надійну охорону громадського порядку.

Будь-яка країна може гідно жити тоді, коли може себе захистити. І цей обов’язок придністровська міліція з честю виконує. Для того, щоб підвищувати кваліфікацію кадрів і навчити їх захищати республіку від анархії й беззаконня, свого часу був відкритий Тираспольський юридичний інститут МВС ПМР ім. М. І. Кутузова. У Республіканському кадетському корпусі ім. світлішого князя Г. О. Потьомкіна-Таврійського виховують і навчають юнаків, які вирішили поєднати своє життя з охороною правопорядку і правоохоронними органами. У день народження придністровської міліції хотілося б побажати охоронцям порядку мирного неба над головою, якомога менше несподіваних викликів і більше спокою. Кожному міліціонерові бажаємо успіхів, стійкості, мужності та міцного здоров’я.

Василь   КУДИМА.