Придністровська митниця звітує

Підсумкове засідання Колегії Державного митного комітету (ДМК) відбулося у розширеному форматі. Його учасниками стали Президент Вадим Красносельський, Голова Верховної Ради Олександр Коршунов, глави міністерств і відомств, представники ПРБ.

З основною доповіддю виступив голова ДМК ПМР Віталій Нягу. Він зазначив, що за 2017–2018 роки митне законодавство республіки зазнало істотних змін, спрямованих на спрощення та прискорення митних процедур. За підтримки Президента, Уряду та Верховної Ради відомство зробило значні кроки назустріч придністровським підприємствам і бізнесу взагалі.

«Ми працюємо для людей, це слід пам’ятати. На сьогодні митниця вже не є дратівливим чинником у соціумі, що досить важливо. Раніше це було так (що, напевно, можуть підтвердити всі: співробітники, бізнесмени та громадяни). Тепер зменшилася кількість скарг в Арбітражний суд, в усі інші інстанції, включаючи Прокуратуру й Адміністрацію Президента», – звернувся до присутніх Президент.

Зміни в законодавстві сприяли спрощенню і пришвидшенню митних процедур для різних категорій учасників зовнішньоекономічної діяльності. Результатом лібералізації митного законодавства стало зростання зовнішньоторговельного обороту Придністров’я: в порівнянні з попереднім у 2018-му він зріс на 27 % і склав майже 2 млрд доларів. Експорт збільшився на 30 %, (майже 700 млн доларів), а імпорт – на 24 % (1,2 млрд доларів).

«За два роки реформ у податковій і митній галузях малий бізнес вдалося вивести з тіні. Пом’якшення законодавства сприяло збільшенню торгового обороту, здійсненого фізичними особами. У порівнянні з минулими роками ця категорія учасників зовнішньоекономічної діяльності ввезла у 20 разів більше одягу і в 7 разів більше – взуття. Спостерігається і стабільне зростання митних платежів, що надходять від них до бюджету республіки», – констатував керівник ДМК В. Нягу.

Найбільш значущим проектом ДМК став запуск повноцінної системи електронного декларування товарів. За два роки була створена необхідна законодавча база, самостійно розроблені необхідні програмні продукти, закуплені більш ефективні сервери, оновлено парк комп’ютерної техніки, вісім пунктів пропуску підключені до волоконно-оптичних ліній зв’язку. Перехід на таку систему відбувався поетапно. З 1 січня 2019 року проект почав функціонувати і стосовно до товарів, що вивозяться підприємствами на зовнішні ринки Європи та країн СНД.

На сьогодні цей сектор митної діяльності обслуговує Центр електронного декларування. З нового року підрозділ працює в цілодобовому режимі, оформляючи за добу 150 і більше експортних декларацій. Тепер представникам підприємств взагалі немає потреби особисто супроводжувати вантажі до митниці, оскільки вони від виробника відразу слідують на кордон.

З нинішнього року як під час вивезення, так і під час ввезення товарів вітчизняні підприємці подають електронні декларації. ДМК доклав багато зусиль для створення на кордоні умов і гідної інфраструктури для підприємців: удосконалюються термінали, будуються навіси, обладнуються місця огляду та оформлення товарів, туалетні кімнати.

Певна критика пролунала від Прокурора А. Гурецького. Вона стосувалася аналізу скарг від громадян і колишніх співробітників відомства. Однак, їх була незначна кількість у порівнянні з тим, що фіксувалися раніше. Він констатував конструктивну взаємодію з ДМК і позитивні зміни, що відбулися у спілкуванні з громадянами та економічними агентами.

Голова ВР ПМР О. Коршунов високо оцінив зроблене митниками: «За два роки митниця Придністров’я перейшла в ХХІ століття. Нововведення, які ми намагались імплементувати в митне законодавство, запрацювали так швидко та якісно!»

Йшлося і про значущість підготовки високопрофесійних кадрів. Необхідно не тільки акцентувати увагу на наявності профільної освіти у співробітників митниці, але і створювати належні умови для постійного підвищення та вдосконалення рівня їхньої кваліфікації.

Заслухавши доповіді, Президент підбив підсумок роботи митних органів за два роки: досягнуто головне – змінилася філософія взаємодії митниці з громадянами та економічними агентами. Згідно зі Стратегією розвитку ПМР до 2026 року Вадим Миколайович поставив нове завдання – удосконалювати митні процедури з застосуванням сучасних інформаційних технологій, створювати повноцінну ефективну «електронну митницю».

Дарина   КУЛАКОВА.