Ушанування пам’яті загиблих товаришів – свята справа

Цій людині довелося побувати в пеклі Афганської війни. Він досі відчуває її наслідки, оскільки під час бойової операції позбувся ноги. Мало хто здогадується про це. Його більше знають як лідера Дністровського Союзу ветеранів Афганістану і захисників Придністров’я, організатора патріотичних акцій та поважного сім’янина.

За активну громадську роботу Сергій Марченко був відзначений високою урядовою нагородою – Орденом Пошани. На сьогодні він є заступником голови Придністровської Асоціації ветеранів Афганістану. Пріоритетом у роботі організації ветеран вважає патріотичне виховання молоді.

«2019 рік для нас знаковий. Ушанування пам’яті загиблих товаришів – свята для нас справа, – каже Сергій. – Ми пам’ятаємо, що на наших кладовищах спочивають останки 54 молодих земляків, які загинули в Афганістані, та 27 «афганців», які віддали життя за свободу Придністров’я. На жаль, і в мирний час ряди ветеранів-афганців, яких налічується близько двох тисяч, теж рідшають. Війна, поранення і важкі стреси ні для кого не минають безслідно. «Колишні юнаки, які побували в пеклі Афганської війни, давно стали зрілими чоловіками. Вони без ілюзій сприймають суспільство, в якому після перенесеного жаху важкувато було адаптуватися.

Нам довелося стати свідками й епохи розвалу держави, якій присягали. «Афганці» зі зброєю в руках відстоювали незалежність Придністров’я. Ми об’єдналися не тільки для того, щоб захищати свої права. Важливо було донести до людей правду про війну і викликати в юних серцях повагу до солдатського обов’язку, пробудити любов до Батьківщини. Ми прийшли на зміну ветеранам Великої Вітчизняної війни, яких на цій землі залишається все менше. На нас лежить обов’язок передати естафету мужності й патріотизму молоді, нашим нащадкам».

Ветеранів дуже надихнула увага Президента ПМР Вадима Красносельського, який, ледь заступивши на високий пост, відразу ж запросив представників цих громадських організацій, щоб дізнатися про їхні наболілі проблеми й вислухати пропозиції. За 30 років «афганці» дуже подорослішали, багато хто вийшов на пенсію. Для них залишаються актуальними питання соціального захисту та медичного обслуговування. Тепер, за словами Сергія Марченка, ветерани відчувають не тільки повагу, а й реальну підтримку з боку Вадима Миколайовича і представників державної влади різного рівня.

«Якщо говорити про Дністровськ, – підкреслив ветеран-афганець, – то глава міста Сергій Карюк – наш союзник і помічник у багатьох справах. Я сподіваюся, що взаємини та взаємодія з держадміністрацією на основі довіри сприятимуть відновленню музею бойової слави, матеріали для якого зібрали ветерани міста. Планується розмістити його в БК «Енергетик», який з 2019 року набув статусу муніципального. Наші ініціативи підтримує і допомагає в їх реалізації депутат Верховної Ради ПМР Віктор Гузун».

Сергій з гордістю зауважив, що на честь знаменної дати – 30-річчя виведення радянських військ з Афганістану – в Дністровську відбулися десятки зустрічей зі школярами й учнями технікуму, а в БК «Енергетик» – урочистий вечір. Навіть дитячі садки не залишилися осторонь. До сліз розхвилювала ветеранів зустріч з педагогічним і дитячим колективом МДОУ «Теремок». Малюки співали пісні про мир, розповідали вірші, окрасою свята були дитячі малюнки на тему «Ні!» – війні». «Нехай ці дітки ще не розуміють у всій повноті, що таке війна, – зауважив Сергій. – І дай Боже, щоб вони ніколи не знали цього, але вони вже вбирають нашу любов до Вітчизни».

Підлітки разом з ветеранами доглядають за пам’ятниками воїнам Великої Вітчизняної війни, вивчають історію військової доблесті предків, віддають їм шану у пам’ятні дні. Справжньою школою патріотизму для них стало перебування в Республіканському військово-патріотичному таборі «Марс». Торік там відпочило понад 200 осіб. Організатори табору не раз сперечалися на тему: чи не перейти на більш зручне і безпечне харчування в їдальні й проживання в будиночках? У результаті вирішили зберегти труднощі й романтику похідно-польового життя в наметах і армійської кухні.

На думку Сергія, є в цьому щось від піонерських «Зірниць», тільки без примусу та пафосу: «Ми теж були шибениками, але обов’язок свій перед Батьківщиною виконали. Якими виростуть наші діти й онуки, тепер залежить від нас. Ми, дивлячись їм прямо в очі, пояснюємо, що патріотизм – це не пусте слово. Це здатність, якщо буде потрібно, захистити себе, своїх рідних. Тим, хто засвоїв знання в школі наших військово-патріотичних таборів, ми допомагаємо потрапити до військових підрозділів, про які вони мріяли. На сьогодні багато юнаків гідно служать. Останнім часом наша армія позбулася багатьох недоліків, про які ми, ветерани, неодноразово говорили. Вона стала більш привабливою для молоді».

Цього року Дністровському відділенню Союзу ветеранів Афганістану, до якого входять 26 осіб, виповнилося 15 років. Жителям Дністровська добре відомі їхні імена: Сергій Гражданов, Володимир Есаулов, Юрій Заруцький, Володимир Камдін, Федір Комаров, Володимир Янішевський, Сергій Луньковський, Віктор Стародубцев, Олександр Тахтаров, Сергій Фурса, Михайло Кондратюк та інші.

Влітку буде організований 15-й сезон відпочинку в Республіканському військово-патріотичному таборі «Марс-2019».

Лариса   СТОЙЛОВА.