У пам’яті слободзейців – назавжди

Афганська війна назавжди залишиться в пам’яті нашого народу. Серед нас живуть ті, хто воював за межами Батьківщини, пройшов гарячими дорогами Афганістану. Понад 200 жителів Слободзейського району, вірні військовій присязі, сумлінно виконали свій інтернаціональний обов’язок. На жаль, війна забрала життя 8 жителів району. Усі вони посмертно нагороджені орденом Червоної Зірки та медаллю «Від вдячного афганського народу».

У Слободзеї відбулися заходи з нагоди 30-річчя виведення радянських військ з Афганістану. Виступаючи на мітингу, глава районної держадміністрації Василь Тищенко сказав: «У Слободзеї на честь земляків, що не повернулися з війни, встановлено пам’ятний знак… Ми низько схиляємо голови перед пам’яттю героїв. День пам’яті та слави воїнів-інтернаціоналістів ПМР – сумна дата суворих чоловіків, характер і душу яких переплавила війна. Важливо, щоб ми не забували, що воїни-інтернаціоналісти здійснили подвиг на війні, яка йшла в мирний для нас з вами час. Вічна їм слава і пам’ять!»

Проникливі слова про воїнів-інтернаціоналістів сказав на мітингу голова Слідчого комітету республіки В’ячеслав Бринзар. Згадували про минуле, про друзів-товаришів заступник голови Придністровської асоціації ветеранів війни в Афганістані Михайло Катков, ветеран війни в Афганістані полковник Ігор Дудкевич, член правління Придністровської асоціації ветеранів війни в Афганістані, голова Союзу десантників Слободзейського району Юрій Бабой. Говорив про виконання інтернаціонального обов’язку радянськими воїнами в «гарячих точках» голова Республіканської громадської організації «Придністровське товариство дружби з Кубою» Олександр Пушкарьов.

За бойові заслуги, виконання інтернаціонального обов’язку багато земляків, виходців із нашого краю, були удостоєні високих нагород. Орденом Червоної Зірки нагороджені Ігор Дудкевич, Михайло Катков, Анатолій Лисиця та Сергій Логінов із села Чобручі; Леонід Підлісний з Незавертайлівки (на жаль, пішов уже з життя), Захар Сари зі Слободзеї. Медалями «За бойові заслуги» та «За відвагу» нагороджені Микола Бежан, Михайло Щерба, Валерій Пашура з села Глине; Віктор Василатій та Микола Панченко з Чобручів, Станіслав Чебан, Ігор Дощук, Анатолій Тютюн і Олег Чебручан зі Слободзеї; Петро Бринза – уродженець села Кіцкани, Іван Маковій із села Суклея та багато інших. Кавалером ордена «За службу Батьківщині у Збройних Силах СРСР» ІІІ ступеня став Віктор Орзул, уродженець Слободзеї, активний житель і керівник з високою відповідальністю, який очолює Раду афганців району. Медаллю «За військову доблесть» і орденом «За особисту мужність» відзначений житель села Володимирівка Юрій Бабой.

Багатолюдний мітинг завершився літературно-музичною композицією учнів Слободзейського теоретичного ліцею-комплексу. Потім відбулося покладання квітів до пам’ятника слободзейцям, загиблим в Афганістані. Завершився захід святковим концертом, присвяченим 30-річчю виведення радянських військ з Афганістану, після якого ветерани афганських подій мали нагоду поспілкуватися, згадати полеглих друзів і порадіти миру на придністровській землі.

Олег   ГАВРИЛЕНКО.