Від села залежить доля світу

Може, хтось і побачить у словах пана Анджея Сапковського перебільшення, але я згодна з письменником, який вклав у вуста одного з героїв фразу про те, що «село годує, взуває, вберігає від холоду, розважає та підтримує мистецтво». Так було і так залишається понині.

Селянська праця забезпечує всіх нас найважливішим – продуктами харчування, а для багатьох суміжних галузей постачає сировину для виробництва одягу, взуття, широкого спектру інших товарів народного вжитку. І навіть у словах про підтримку мистецтва є доля істини. Великі сільгосппідприємства спонсорують проведення культурно-просвітницьких заходів, матеріально підтримують освітні та медичні установи, надають допомогу соціально незахищеним верствам населення. Тому агропромисловий комплекс залишається одним із стовпів економіки держави.

«У нашому районі земля – головний ресурс. Дякую вам за те, що так сумлінно ставитеся до її обробітку, – звернувся до аграріїв глава Кам’янської держадміністрації Володимир Бичков на урочистостях із нагоди професійного свята. – Близько 500 гектарів невживаних земель повернено у 2017-му до сівозміни. Тепер у нас практично не залишилося закинутої ріллі. Незважаючи на розхожу думку, що селянська праця – непрестижна, нинішнього року створено 19 нових господарств. Фермери охоче займаються овочівництвом, садівництвом, тваринництвом. Завдяки розвитку цих трудомістких галузей місцевий ринок поповнюється свіжою продукцією високої якості, а в селах з’являються нові робочі місця».

Попередні підсумки сільськогосподарського року підбив начальник районного управління сільського господарства Олександр Шпак. Попри складні погодні умови, отримано гарний урожай основних культур. Намолочено понад 36 тисяч тонн зерна першої групи, соняшнику – понад 20 тисяч тонн. Лідерами збиральної кампанії стали ТОВ «Кам’янський колос» і колгосп «Путь Леніна». Завершується обмолот кукурудзи, середня врожайність – 50 центнерів з гектара.

Динамічно розвивається садівництво. Незважаючи на те, що галузь вимагає великих інвестицій, а віддачі довго чекати, фермери щорічно закладають нові сади. На 452 гектарах дерева вже вступили у фазу плодоносіння. Всупереч примхам природи, яка у квітні поморозила чимало суцвіть, зібрано понад 3 000 тонн яблук, абрикосів, персиків, сливи. Найвищі урожаї отримали в ТОВ «Левада-Сервіс» і фермерському господарстві Сергія Гадіяка.

На 52 гектари збільшився цього року овочевий клин. Завдяки трудівникам колгоспу «Путь Леніна», селянсько-фермерських господарств Олега Бурлаки, Івана Руссу й Анатолія Сердуня були повністю забезпечені потреби жителів району в огірках, кабачках, болгарському та гіркому перці, баклажанах, помідорах тощо.

Крім реалізації на ринку, плодоовочева продукція поступала на Кам’янський консервний завод. У цьому сезоні колектив підприємства випустив традиційні зелений горошок і цукрову кукурудзу, томат-пасту й кабачкову ікру, всілякі соки та повидло. Також пригадали перевірені часом рецепти, що дозволило розширити асортимент до 30 видів консервів. А всього їх зійшло з конвеєра понад 7 мільйонів банок.

Рекордні результати – у виноградарів господарства «KVINT». З плантацій в Янтарному зібрано майже 5 000 тонн високоякісних ягід.

«Кам’янські землероби, перебуваючи в постійному пошуку, упроваджують найсучасніші технології та високопродуктивні сорти, уважно стежать за новинками агронауки й не забувають про віковий селянський досвід. Завдяки цьому синтезу інновацій і перевірених часом традицій район із року в рік виходить у передовики. А в 2017-му добився найвищої в республіці врожайності озимої пшениці (48,7 ц/га) та ранніх зернових культур у цілому (45 ц/га), соняшнику (24 ц/га) і рапсу (29,8 ц/га)», – підкреслив міністр сільського господарства і природних ресурсів Єфимій Коваль.

Кращим трудівникам галузі він вручив нагороди. Орденом «Трудова Слава» відмічено 30-річний внесок у розвиток колгоспу «Путь Леніна» Валентина Лукащука. Він працевлаштувався у хрустовське господарство відразу ж по закінченні сільгоспінституту, пережив із ним важкі роки розвалу СРСР, тотального дефіциту, затримки виплати зарплати. Навіть у пору, коли в колгоспу не було коштів, щоб купити запчастини, довірений Валентину Михайловичу машинно-тракторний парк залишався на ходу і виконував весь цикл агрозаходів. Тепер ситуація виправилася. Сучасні сільгоспагрегати, оснащені новим реманентом, працюють на колгоспних полях. Оранка, сівба культур, їх догляд, збирання врожаю – щороку машинно-тракторний парк під керівництвом В. Лукащука обробляє близько 20 000 еталонних гектарів!

Також державними нагородами відзначені добросовісні трудівники та справжні професіонали своєї справи – Володимир Рижак, Андрій Гавриленко, Валерій Ташко, Володимир Лепко, Тетяна Белека, Ігор Дороганіч, Іван Мельниченко, Світлана Шеремет, Рая Татаровська та Євгенія Чебаненко.

Робота в галузі – нескінченний круговорот. Лише фінішувала одна сільгоспкампанія, як стартує інша. Ось і про урожай 2018 року землероби вже потурбувалися: посіяли озимі культури (пшеницю, ячмінь і рапс) на 8 750 гектарах, зорали понад 8 000 га зябу. Фундамент для нового року закладено надійний.

Ніна   ПАНАЇДА.