Професійне свято дубоссарських аграріїв

За традицією, у своє професійне свято представники сільськогосподарської галузі підбивають підсумки за минулий період роботи та будують плани на майбутнє. Адже від праці аграріїв залежить життя та здоров’я будь-якої людини на землі. Завдяки їм ми щодня маємо хліб і найголовніші продукти харчування.

Цього року дубоссарські сільгоспвиробники зібрали 28 тисяч тонн пшениці, на третину менше ячменю і кукурудзи. Попри несприятливі погодні умови, зібрано гідний урожай соняшнику – 15,5 тисяч тонн. «У нинішніх умовах такий результат – радісний і для сільських працівників, і для всіх мешканців Дубоссар, тому що цей рік для аграріїв видався важким», – зазначив керівник Дубоссарського Управління сільського господарства і природних ресурсів.

Під урожай 2017 року в Дубоссарському районі було закладено майже 25 тисяч гектарів, з яких зібрано понад 64,4 тисячі тонн продукції. За словами В’ячеслава Любинського, незважаючи на те, що цей показник значно нижчий, ніж у минулому більш сприятливому році, він на 16% перевищує середній показник щорічного виробництва продукції за 10 років. Найвагоміший внесок у продовольчу скарбницю району зробили два потужні підприємства: ТОВ «Лендер Агропрім» і ТОВ «Агросоюз». З 11 тисяч гектарів вони зібрали 26,5 тисячі тонн продукції, що склало 50% усього врожаю в районі.

З професійним святом дубоссарських аграріїв поздоровив міністр сільського господарства і природних ресурсів Єфимій Коваль, зазначивши, що дубоссарці не стоять на місці, а розвиваються, й, окрім вирощування традиційних культур, вирощують їх нові види, необхідні на внутрішньому і міжнародному ринках.

«Лаванда, обліпиха, кмин, коріандр, сафлор, нут – сподіваюся, що ці культури зроблять ваші виробництва більш прибутковими, і ви зможете далі розвиватися. Я радий, що під час формування республіканського бюджету на 2018 рік передбачені кошти для підтримки виробників. Тільки так ми всі разом зможемо розвивати нашу галузь у всіх необхідних напрямках», – зазначив він.

Глава відомства також звернув увагу на те, що на сьогодні в республіці необхідно відновлювати тваринництво, виробництво яєць, молока, м’яса. Дубоссарський район уже десять років поспіль є найголовнішим виробником м’яса птиці в Придністров’ї. Продукція птахоферм «Дубоссарський бройлер» і «Темп-Групп» відома всій республіці своєю якістю. Ці птахівницькі підприємства за останні роки вже вийшли на рівень виробництва м’яса птиці радянського періоду. Цього року в районі почалося відновлення і скотарства. Нині ведеться реконструкція та будівництво великого комплексу з виробництва яловичини, в якому вже вирощується 500 голів великої рогатої худоби. Особливих успіхів досягли виноградарі Дубоссарського району цьогоріч. Представники двох підприємств: Дойбанське виробництво ЗАТ ТВКЗ «KVINT» і ЗАТ «Букет Молдавії» зібрали понад 20 тисяч тонн винограду.

За словами глави Дубоссарської держадміністрації, в районі, на жаль, невеликими темпами розвивається овочівництво. Школи й дошкільні заклади овочами забезпечують виробники з інших районів. «Ми сподіваємося, що овочівництво стане пріоритетним напрямком розвитку і на землях Дубоссарського району. Плануємо розвивати й перероблювальну промисловість, щоб на наших підприємствах виготовлялись якісні продукти харчування, які є запорукою здоров’я людей. Вітаю трудівників аграрного комплексу з професійним святом і бажаю всім здоров’я, миру, процвітання і добробуту», – зазначив Руслан Чабан.

За досягнуті результати кращих працівників галузі на урочистих зборах відзначили державними нагородами, грамотами й листами подяки. А представники районного Управління культури організували для них святковий концерт.

Надія   ПАЄРЄЛІ.