По-справжньому важлива і почесна праця

19 листопада глава Рибницької держадміністрації привітав землекористувачів, аграріїв та сільгоспвиробників, тваринників – усіх тих, у чиїх дбайливих руках перебуває головне багатство нашого краю – наша земля.

«Завдяки вашій невтомній праці та дбайливій турботі рибницькі поля завжди оброблені, тваринницький сектор розвивається, відкриваються нові селянсько-фермерські господарства. У Придністров’ї в цілому, і в Рибницькому районі зокрема, за останні роки сфера сільського господарства зазнала значних перетворень. Дедалі більше аграріїв приходять на землю. Дедалі кращає технічне та матеріальне оснащення. Дедалі вищі врожаї. І хоча погодні умови не завжди сприятливі – то ллють проливні дощі, то місяцями стоїть посуха – ви не опускаєте руки й далі робите свою справу», – йшлося у привітанні.

А на урочистих зборах, приурочених до Дня працівників сільського господарства та переробної промисловості до рибницьких аграріїв звернувся міністр сільського господарства і природних ресурсів Єфимій Коваль. За словами міністра, керівництво республіки працює над розвитком агропромислового комплексу, залученням інвестицій, створенням нових робочих місць та вигідних умов праці для представників сільськогосподарського відомства.

Єфимій Коваль, зокрема, повідомив, що Міністерство економічного розвитку і Міністерство фінансів Росії затвердили фінансування для реалізації програми реконструкції зрошувальних систем на 2018 рік. У рамках цієї програми в селах Вихватинці та Строєнці планується встановити дві насосні станції.

Начальник ДУ «Управління сільського господарства, природних ресурсів і екології» Федір Димитров повідомив про основні показники врожаю 2017 року. Так, у середньому по району з 1га зібрано 41,5 ц/га озимої пшениці, озимого ячменю – 31,1 ц/га, кукурудзи – 52,2 ц/га, соняшнику – 21,3 ц/га. Начальник управління особливо відзначив господарства, які отримали найвищу врожайність за підсумками збирання зернових першої групи. Серед них –ТОВ «Митбор», ТОВ «Строєнці», ТОВ «Ріст». Озимої пшениці понад 50 ц/га отримали господарства ТОВ «Голд-Агро», ТОВ «Фіальт-Агро», ТОВ «Старий мельник».

У районі завершено збирання соняшнику з понад 17 тисяч гектарів. Врожайність склала близько 21,3 ц/га. Триває збирання кукурудзи на зерно. З планової площі 12,87 га зібрано понад 80% від площі. Позитивних результатів досягнуто в молочному тваринництві. Валове виробництво молока за станом на перше листопада склало понад 3 тисячі тонн.

У єдиному комплексі з сільгоспвиробниками працюють підприємства харчової та переробної промисловості. Позитивних результатів досягла Рибницька філія ЗАТ «Тираспольський хлібокомбінат», який у поточному році виробив продукції на 8,7 млн рублів. Рибницьке виробництво ЗАТ ТВКЗ «KVINT» виробило 5,9 млн пляшок лікеро-горілчаної продукції.

«Перспективи розвитку АПК, безперечно, є. А враховуючи державну підтримку в цьому напрямку, можемо з упевненістю очікувати позитивних змін у сільськогосподарській галузі та в економіці нашої республіки», – зазначив Федір Димитров.

За сумлінну працю та високий професіоналізм сільгоспвиробників нагородили державними та відомчими нагородами. Орденом «Трудова Слава» нагородили оператора технологічних ліній ЗАТ «Рибницький хлібокомбінат» Валентину Бойко. Медаль «За відзнаку в праці» вручили бригадирові ТОВ «Андріївка-Агро» Василю Подгорному.

Представників галузі привітали творчі колективи.

Галина   БЕРЕЗНИЦЬКА.