Форум дослідників Придністров’я

На базі Інституту державного управління, права і соціально-гуманітарних наук ПДУ ім. Т. Г. Шевченка 20 квітня відбулася наукова республіканська конференція «Форум юних дослідників Придністров’я: мої перші кроки в історичній науці».

Від імені ректора головного наукового центру ПМР Степана Берила юних істориків привітала начальник Управління науковою діяльністю вишу Ксенія Ляхомська: «Шановні учасники! Беручи участь у конференції, ви робите перші кроки в історичній науці, у подальшому становленні вашої особистості. Бажаю вам звершень на історичній ниві».

Завідувач кафедри Всесвітньої історії, археології та етнології ПДУ В’ячеслав Содоль розповів учасникам зібрання про внесок студентів і школярів у вивчення історії в головному виші нашої держави. Уже понад 25 років тут готують професійних істориків, які адекватно оцінюють події минулого й теперішнього часу. «На кафедрі Вітчизняної історії діє науковий студентський творчий колектив «Хронос», проводяться щорічні наукові конференції студентів з проблем історії Росії, України, Молдавії та Придністров’я. Кафедра активно співпрацює з Тираспольсько-Дубоссарською єпархією, бере участь в організації та проведенні щорічної науково-просвітницької конференції «Покровські читання».

На цій кафедрі працює студентський науковий гурток «Геродот», у рамках засідань якого майбутні історики досліджують важливі події нашої історії», – сказав В’ячеслав Содоль. Головний фахівець Управління державної політики, нормативно-правової й аналітичної роботи Державної служби управління документацією та архівами ПМР Олексій Нех ознайомив присутніх з тематикою та наголосив на важливості дослідницьких проектів Товариства істориків-архівістів Придністров’я, які допомагають залучати школярів республіки до вивчення історії.

Робота конференції відбувалася в трьох секціях: «Всесвітня історія», «Вітчизняна історія (Історія Росії, Молдавії, України)» та «Історія Придністров’я». У цілому до розгляду було заплановано 29 доповідей-досліджень, які підготували 40 учасників із різних міст і районів республіки.

По закінченні конференції переможцям і активним учасникам вручили нагороди – дипломи та грамоти.

Учень 10-го класу Бендерської гімназії № 3 ім. І. П. Котляревського Олексій Зінченко в інтерв’ю нашому кореспондентові поділився своїми враженнями від участі в науковому заході високого рівня – республіканській конференції: «У своїй доповіді я розповів про історію п’ятого окремого штурмового стрілецького батальйону, який визволяв наше місто від німецько-румунських завойовників у 1944 році. Уперше я брав участь у такій події, і це було досить цікаво. Ми ознайомилися з багатьма гідними дослідницькими роботами. Модераторами секцій виявилися справжні професіонали своєї справи. Взагалі, в мене залишилися гарні враження від цього заходу. Переможцем бути теж приємно».

Учениці 9-го класу Бендерської середньої загальноосвітньої школи № 2 Олена Адук і Катерина Лунгу виступали на конференції з доповіддю: «Історія створення озера в парку «Дружби народів» у місті Бендери. Як розповіли школярки, ця тема маловивчена, саме тому вони зайнялися її дослідженням.

На думку їхнього наукового керівника, вчителя історії Олександра Жакотія, на сьогодні надзвичайно важливо залучати молоде покоління до вивчення історії рідного краю. «Необхідно виховувати в них почуття патріотизму. У 8 – 9-х класах учні вже проявляють зацікавленість до історичних процесів і явищ. З таким талановитим молодим поколінням, яке досліджує історичні події минулого, вміє аналізувати їх, ми можемо бути впевненими в нашому майбутньому», – переконано зазначив досвідчений педагог.

Володимир   ДАНИЛОВ.