Бендерська паска – смачно, як завжди

Великдень – світле, благоговійне та затишне свято. Воно об’єднує людей давніми традиціями, нагадує кожному про найважливіші духовні цінності нашого народу та стає гарним приводом зібратися у великому сімейному колі. Найголовнішим символом цього дня вже багато століть є святковий хліб – паска.

Смачна, пишна та пахуча – вона красується на кожному родинному столі. Приготування паски завжди вважалося дуже відповідальним заходом, який містить в собі багато обрядових правил. Дійшли вони й до наших часів, але процес вироблення великоднього хліба з роками набув більшого масштабу. Нині, для того щоб скуштувати паску, її можна просто купити в магазині: великі підприємства все роблять за нас.

Тисячі кілограмів тіста, сотні літрів глазурі, звичайно ж, різнокольорова кондитерська присипка, а у підсумку – тонни вироблених пасок. У цьому матеріалі ми розповімо, як готує населення до Великодня Бендерський хлібокомбінат.

Безперервний процес замішування, випікання та прикрашання триває упродовж 4-х днів перед Великоднем, а потім – ще чотири, але вже на Проводи. За таким режимом цілодобово 230 фахівців хлібозаводу виробляють для придністровців святкові паски. «Апельсиновий», кекс «Венеція», «Весняний», «Царський» та інші – всього понад 10 видів великодніх виробів пропонує підприємство для своїх покупців. Детальніше про особливості вироблення пасок на Бендерському хлібозаводі нашому кореспондентові розповіла заступник директора з виробництва, начальник виробничо-технічної лабораторії Надія Ігнатьєва.

– Як відбувається процес виготовлення пасок на заводі?

Н. І.: Ми виробляємо паски одразу у двох цехах: у кондитерському та основному. У кожному цеху своє навантаження, свої об’єми та рецепти. Паски в них відрізняються за добавками, начинками та оформленням. В основному цеху, як правило, виробляють паски з родзинками або цукатами, а в кондитерському – з шоколадом та сиром. Але, як у першому, так і в другому, робота триває безперервно та цілодобово.

– Скільки необхідно часу, для того, щоб спекти, наприклад, одну партію пасок?

Н. І.: Для того, щоб спекти паску, потрібно витратити приблизно 6-8 годин. Спочатку замішується опара та вистоюється 2,5 години. Далі необхідно вимісити тісто та поставити на 1,5 години на бродіння. Потім воно обробляється, вистоюється та випікається, після чого готові паски остигають, чекаючи на подальше прикрашання глазур’ю та присипкою. Деякі паски ще упаковують. З опису легко зрозуміти, чому цей процес потребує багато часу.

– Що найважливіше та найскладніше для заводу в процесі вироблення пасок?

Н. І.: Дуже важливо заздалегідь спланувати роботу так, щоб вона відбувалася безперервно: поки одні паски обробляють, інші садять у печі, поки другі покривають глазур’ю, треті прикрашають присипкою, упаковують… Слід також брати до уваги той факт, що кожний вид пасок вимагає окремого часу випікання, оскільки містить різні компоненти. Скласти план безперервної праці не так легко, але довгі роки роботи та накопичений досвід допомагають робити це професійно й постачати продукцію до споживачів вчасно.

У дійсності навантаження на працівників у ці дні дуже велике. Безпосередньо в самому процесі виготовлення, тобто у роботі з тістом та на інших етапах приготування пасок, задіяні 85 осіб. Але необхідно розуміти, що в цій справі важливими є всі співробітники хлібозаводу, яких понад 200, адже успіх залежить від злагодженої роботи всіх фахівців на кожному етапі виробництва.

– Дещо зі статистики. Розкажіть, скільки пасок  виробляється за період свят?

Н. І.: У період Великодня ми виробляємо понад 20 тонн пасок. У загальному це 8 – 9 днів роботи. Наше головне завдання – щоб на кожному столі була смачна та запашна випічка. Ми намагаємося робити так, щоб кожен міг вибрати для себе найсмачніше за власними смаковими уподобаннями. Напевно, вгадувати все ж таки вдається, оскільки, наприклад, минулого року, нам навіть не вистачило заздалегідь замовлених форм для випікання. Тож цього року орієнтувалися вже на більші обсяги.

– Чи пропонуєте своїм споживачам нову продукцію до Великодня?

Н. І.: Так, кожного року ми намагаємося розширювати та поновлювати асортимент продукції до Великодня, щоб постійно радувати населення смачними новинками. Для цього у лабораторіях напередодні свята проводимо пробні випічки, розробляємо рецепти, експериментуємо з новими начинками, добавками, прикрасами, тобто міркуємо, чим ще здивувати придністровців. Поточний рік також не став винятком. Тож серед виробів, які пропонує хлібокомбінат до свята, споживачі можуть спостерігати й нові паски, а саме «Весняний настрій» та кекс «Веселковий». Паска містить у тісті сир, салатову глазур та зелену присипку. «Веселковий» – це пісочне тісто з шоколадними краплями, білою цукровою глазур’ю та кольоровою декоративною кондитерською присипкою.

– Яка великодня продукція хлібозаводу є найбільш популярною серед покупців?

Н. І.: Найбільшою популярністю серед придністровців щороку користуються «Весняний» та «Царський» кекси, а також невеличкий кекс «Каприз». Але, наприклад, минулого року люди часто надавали перевагу пасці «Венеція». До слова, у 2018-му це якраз була новинка – кекс зі шматочками шоколаду, який у своєму складі містить добавку, що використовують у виготовленні італійської пасти. Завдяки такому інгредієнтові, «Венеція» зберігає свою свіжість довше, ніж звичайна паска з дріжджового тіста.

– Отже, де можна придбати та скуштувати великодню продукцію Бендерського хлібозаводу?

Н. І.: Наші паски потрапляють майже в усі міста Придністров’я. Купити продукцію Бендерського хлібозаводу можна у фірмових магазинах або інших продовольчих магазинах республіки. Планується також організувати виносну торгівлю на центральних ринках Тирасполя і Бендер. Спробуйте нашу продукцію і ви зрозумієте, що обрали найкраще.

Тетяна   БУКІНА.