Хай живе козацька пісня, хай живе козацький дух!

Народна козацька пісня, попри свій вік, залишається завжди бажаною, шанованою і незламною. І житиме вона ще багато віків, бо співають її наші діти.

Підтвердженням цьому став V ювілейний Дитячий фестиваль козацької культури, проведений у Григоріополі під егідою Чорноморського козацького війська. Урочиста частина заходу розпочалася з Вітального адреса Президента ПМР Вадима Красносельського, який зачитав міністр держбезпеки Валерій Гебос. Президент зазначив, що Чорноморське козацьке військо (ЧКВ) є важливим чинником політичного, духовного та суспільного життя республіки, а такі заходи сприяють вихованню в молоді почуття патріотизму та громадянської відповідальності. Про важливу роль козацтва в історії Придністров’я і Росії говорив почесний гість фестивалю, представник Росспівробітництва Микола Журавльов. Отаман ЧКВ Ігор Небейголова подякував гостям, учасникам та організаторам за чудове свято і зазначив, що через такі заходи зберігаються історичні традиції козацтва, пісні та культура, на генетичному рівні відбувається їх передача молоді, бо дитина, яка виконує вірш чи пісню, пропускає її крізь своє серце.

Дзвінкий дитячий спів лунав на сцені районного Палацу культури широко й розлого, надавав фестивалю особливого колориту, а людям – святкового настрою. Дитячий фестиваль зібрав таланти з усіх куточків нашої республіки. Юні козаки й козачки привезли з собою яскраве розмаїття російської та української козацької пісні. Заключному заходу передували відбірні тури, що відбувалися в кожному місті, то ж до програми фестивалю включили найкращі зразки творів козацької тематики. Ансамблі, дуети, солісти виконували народні та авторські пісні, серед них: патріотичні, веселі та сумні – про війну і мир, про козацькі походи та козацьку вдачу, ну, і, звичайно ж, про щасливу долю та кохання. Окрім вокальних номерів, до програми фестивалю увійшли хореографічні та театральні постановки, декламація віршів і прози.

На сцені вирувало й пісенне дійство. Піднесений настрій панував і серед учасників, і серед глядачів. Вони активно аплодували та підтримували юних артистів, оваціями супроводжували наймолодших учасників фестивалю, які виконали танцювальний номер під пісню «Валянки» в сучасній обробці. У їхньому дитячому запалі відчувалася така енергетика, яка притаманна лише козацькій зухвалості, оптимізму та вірі у власні сили. Дитячий фестиваль козацької культури став справжнім святом дитячої творчості й доказом того, що козацькому роду, дійсно, нема переводу.

Фестиваль був присвячений 75-й річниці визволення Придністров’я від німецько-фашистських загарбників. Перед початком концерту козаки ЧКВ провели акцію «Георгіївська стрічка»: всім учасникам вони вручили георгіївську стрічку зі значком учасника цього дитячого мистецького заходу.

У рамках фестивалю у фойє Палацу культури була організована виставка дитячих робіт художнього конкурсу: «Де козак, там і слава!». По завершенні святкової події всіх учасників нагородили дипломами. Найбільш старанним від Міністерства держбезпеки та Росспівробітництва вручили цінні подарунки.

Світлана МОРОЗ.