Бути професіоналом своєї справи

У Рибниці 22 квітня відбулося урочисте відкриття другого в республіці навчально-тренувального комплексу ГУпНС.

Цей комплекс призначений для навчання пожежників і рятувальників північної частини ПМР в особливо складних і надзвичайних ситуаціях. Нова навчально-тренувальна база оснащена смугою перешкод, ділянками з імітацією завалів, макетами автомобілів, що потрапили в дорожньо-транспортну пригоду, та іншими снарядами, необхідними для об’єктів такого типу. Тут співробітники ГУпНС зможуть проводити заняття і відточувати навички порятунку людей.

Учасникам церемонії відкриття продемонстрували показовий виступ, підготовлений пожежними та аварійно-рятувальним підрозділом м. Рибниці. Фахівці загону демонстрували вміння локалізації хмари від хімічної аварії постановкою водяної завіси, вилучення з автомобіля постраждалих у ДТП, розбирання завалів, рятування людей із колодязів та інших підземних споруд, а також висотні та аварійно-рятувальні роботи у непридатному для дихання середовищі.

Новий навчально-тренувальний центр дасть можливість пожежникам і рятувальникам не тільки проходити первинну практичну підготовку, а й удосконалювати професійну майстерність в умовах, наближених до реальних обставин.

По завершенні показових виступів перед присутніми виступив міністр внутрішніх справ Руслан Мова. Він розповів про непрості реалії сьогодення, про зусилля керівництва нашої республіки та Міністерства внутрішніх справ, спрямовані на становлення відомства з аварійно-рятувальних робіт та боротьбу з надзвичайними ситуаціями в Придністров’ї.

Спілкуючись із журналістами й телевізійниками, Руслан Мова зупинив свою увагу на тому, що «…в республіці, на превеликий жаль, немає навчальних закладів, немає їх і в найближчому оточенні (в радіусі 300 км), де ми могли б готувати кадри для пожежних та рятувальних служб. Ми приймаємо на роботу молодих людей сильних, здорових, психологічно підготовлених, але цього замало, щоб відповідати всім тим вимогам і загрозам, які на сьогодні трапляються…

Ми пішли шляхом вивчення досвіду наших колег. Британці допомогли нам у технічному плані, у нас на озброєнні з’явилася нова техніка, про яку ми раніше навіть і не знали. Придністровські інструктори побували у Великобританії, двічі вони виїжджали туди, набули дуже багатий досвід роботи на цьому обладнанні… Першу базу ми побудували в Тирасполі минулого року, але цього недостатньо. Для того, щоб не возити з Рибниці, Кам’янки, Дубоссар наших співробітників, ми за допомогою міста, за допомогою Молдавського металургійного заводу створили ще одну базу, а всі роботи були здійснені працівниками, які безпосередньо тут тренуватимуться. Вони побудували все це для себе, і тепер ми можемо з упевненістю сказати, що, відправляючи людей на ліквідацію пожеж, стихійних лих, дорожніх пригод після курсів підготовки, можемо розраховувати на їхню, дійсно, кваліфіковану допомогу в разі виникнення позаштатних ситуацій».

Дмитро   ВЛАДОВ.