Молодіжний зліт «Лідер-2019»

У житті молоді Придністров’я відбулася грандіозна подія – міжнародний молодіжний зліт «Лідер», який об’єднав близько півтори сотні активістів «Молодіжного Оновлення» від Кам’янки до Дністровська, а також делегацій патріотичної молодіжної організації «Зірка», ПДУ, Молодіжного парламенту, молодіжних виборчих комісій та гостей з Гагаузії.

На відкритті зльоту учасників вітали перші особи нашої республіки. Глава ПМР Вадим Красносельський зазначив, що молодь у будь-якій країні відіграє важливу роль і саме їй незабаром належить узяти у свої руки управління державою. «Молодь у будь-якому суспільстві – це прогрес, креативна ідея, новий погляд», – акцентував Президент.

Лідер республіканської політичної партії «Оновлення» Галина Антюфєєва зазначила, що робота з молоддю завжди в пріоритеті організації. «Завдяки енергії молодих людей, їхньому творчому потенціалу можна зробити необхідні кадрові зміни, зламати стереотипи та застій, щоб швидше рухатися до процвітання», – вважає парламентарій.

Прем’єр Олександр Мартинов сказав, що Уряд чекає від молоді нових ідей та оцінок, запрошує до співпраці, оскільки намагається брати до уваги та упроваджувати пропозиції громадських діячів під час формування законопроектів, стратегій та концепцій, які розробляються сьогодні.

Цей форум став ювілейним, десятим, і кожного разу він збирає активну молодь республіки. Серед присутніх були досвідчені учасники, що приїжджають щорічно, були й дебютанти, яким тільки напередодні вдалося потрапити до складу делегації. Усі вони перебували в хвилюючому передчутті: чекали заходів програми зльоту й активно ділилися думками між собою.

Спілкування з Президентом

Центральну частину форуму становили ділові зустрічі молоді з представниками державної влади. Президент Придністров’я Вадим Красносельський першим відповідав на запитання учасників молодіжного зльоту. Порушували різні теми, йшлося про політику, економіку, освіту, цікавилися навіть особистим ставленням до історії. Розпочалася розмова з запитання про інвестиції в придністровську економіку. Як зазначив Президент, на сьогодні підписано понад два десятки інвестиційних договорів, згідно з якими іноземні інвестори близького і далекого закордоння залучаються до виробництва Придністров’я, бажають розмістити тут свої активи.

Представників Гагаузії цікавили шляхи ПМР до визнання, а також головні переваги Придністров’я у цій ситуації. «Ми маємо тільки один козир, але досить сильний – це народ, який уже визначився з вибором, висловився на референдумі. Все наше законодавство ґрунтується на волевиявленні народу. Ми так і будували свою державу, спираючись на думку суспільства. У нас було сім референдумів, що може краще свідчити, що у нас саме народна демократія. У Молдові та в Україні долю країни визначала група людей, яку вибрав народ, – парламент, а у нас долю держави вирішували всенародно. Ці рішення не підлягають ні обговоренню, ні зміні», – відповів Вадим Красносельський, зірвавши оплески молодих активістів.

Армія – актуальне питання для всіх юнаків. Як розповів Президент, у країні створені всі умови для проходження строкової служби, бо вона побудована і відбувається за принципом робочого дня. А ще наші студенти мають право навчатися, тобто, суміщати службу та навчання, заочно. Торкнулися теми вартості навчання в ПДУ ім. Т. Г. Шевченка та якості освіти. Глава держави зазначив, що він (свого часу) теж закінчив наш ВНЗ, а нині там навчається його донька.

«Упевнений, що наш університет дає досить глибоку теоретичну базу. Питання в іншому: не вистачає технічної оснащеності, матеріальної бази. Поступово ми долатимемо ці труднощі. Наші студенти, які переводяться до російських вишів, у нас показують середній рівень знань, а в Росії – набагато вищий результат. Це підтверджує, що теоретична база у нас хороша. А поліпшення матеріально-технічної складової – це щоденна робота органів влади та університету», – запевнив Вадим Красносельський.

У рамках тематики спілкування Главу держави запитали про імідж політика. Вадим Миколайович з усмішкою відповів, що лідер повинен бути зрозумілим і природним. «Який ти в родині, з близькими людьми, такий ти повинен бути й на роботі. Створення образу – це коли вдома ти один, а на роботі граєш роль, яку тобі хтось радить. Ти не самостійний, не можеш проявити себе по-справжньому. Лідер повинен чесністю завойовувати довіру», – щиро поділився досвідом Президент.

Вадим Красносельський побажав учасникам форуму плідних вихідних, знайти відповіді на всі свої запитання та не боятися висловлювати власну думку.

Форум набирає обертів

Дводенна програма зльоту – досить насичена. Юнаки та дівчата мали змогу більш предметно поставити свої запитання у розмові з представниками міністерств і відомств. Спілкувалися з допитливими молодими людьми парламентарії Михайло Бурла і Вадим Доні, міністр внутрішніх справ Руслан Мова, голова Центрвиборчкому Олена Городецька, ректор Придністровського держуніверситету Степан Берил. Гості зустрічі, щоб відповісти на каверзні запитання, зверталися до власного досвіду та давали активістам поради, як ставати лідерами.

Гаряче обговорювалася тема єдиного державного екзамену (ЄДЕ). Ректор ПДУ нагадав, що цей тип тестування знань школярів у нас проводиться відповідно до освітніх стандартів Росії. Михайло Бурла висловив іншу думку, наголосивши, що в російських наукових колах ЄДЕ розглядають «не з кращої точки зору». Руслан Мова заявив, що він проти того, щоб піддавати дітей «зайвим стресам». Він вважає, що «рівень знань потрібно підвищувати, але не такими методами, адже це, як мінімум, недовіра викладацькому складу шкіл».

Останнім заходом, який відбувся у конференц-залі готелю «Росія», стала дискусійна зустріч з молодими політиками та представниками молодіжних громадських організацій. Більшість запитань молодь адресувала керівнику Молодіжного парламенту, бо багатьох цікавила кар’єра політичного діяча.

З презентацією виступила гостя з Росії – координатор міжнародних проектів Всеросійського громадського руху «Волонтери-медики» Тетяна Лозовна. Вона розповіла про змістове наповнення волонтерства в галузі охорони здоров’я. «Люди різного віку, в тому числі молодь, пропонують посильну допомогу персоналу медичних установ та пацієнтам. Ми ділимося з людьми корисними знаннями про здоров’я, надаємо підтримку проектам з донорства крові. Нашу роботу заохочує держава, ми завжди на зв’язку з профільними міністерствами», – розповіла член волонтерського руху.

Форум продовжився на території оздоровчого табору «Вікторія», де учасники заходу провели більшу частину зльоту. Декотрі з молодих активістів ніколи не бували у таборах, вони з інтересом вивчали розташування корпусів та правила поведінки, уважно слухали байки колишніх вожатих.

Ще одна ділова зустріч з учасниками була організована вже ввечері, коли приїхав депутат Верховної Ради Григорій Дяченко, який виступив із лекцією про лідерів і лідерські якості, розповів про поточну роботу парламенту, відповів на численні запитання про вибори в сусідніх державах.

У вільний час молодь активно ділилась емоціями та враженнями, лунали пісні під гітару, хтось телефонував батькам та звітував про перебіг заходів, інші ж швидко виставляли фото в соціальні мережі, поки не сіла батарейка телефону. Увечері з розважальною програмою на зліт прибули музиканти оркестру Головного штабу Збройних сил ПМР. Група вокалістів виконала для молоді сучасні хіти, влаштувавши справжню дискотеку.

З думками про майбутнє

Другий день зльоту розпочався як у літньому таборі – з бадьорої зарядки, а потім усі учасники форуму вирушили до столиці на республіканський суботник, де вони активно допомогли прибирати майбутній Катерининський парк. Хлопці та дівчата збирали сміття та каміння, що заважало садити нові дерева.

Після повернення молоді з площі, до табору прибули психологи ПДУ, які організували для стомлених форумчан квест. Вони перемішали усі делегації між собою, кожній новій групі присвоїли свою назву. «Папуги», «слони», «пінгвіни» та інші команди мали б разом виконувати творчі завдання організаторів, тим самим ближче знайомилися між собою та проявляли свої вміння.

Набігавшись удосталь по території табору, всі зібралися на великому відкритому літньому майданчику, де під час захопливої психологічної гри були пов’язані однією довгою ниткою, що символізує нерозривний зв’язок і дружбу. Тут молоді люди могли поділитися своїми думками щодо проблем медицини. Гостя з Москви провела тренінг-дискусію з питань участі людей без диплома медика в організації допомоги лікарням, щодо реалізації волонтерських проектів у галузі охорони здоров’я. Як зазначила Тетяна Лозовна, вона була приємно здивована відкритістю та добродушністю, щирістю придністровців, і особливо рада дізнатися, що в нашому краї чули про їхній волонтерський рух, і що в ПМР є проекти з підтримки та популяризації донорства.

«Головне, що мені вдалося особисто побачити Придністров’я, самостійно, познайомитися з його жителями та відчути, наскільки тут добре. Нині ми обмінялися контактами з представниками багатьох організацій. Сподіваюся на майбутнє співробітництво, адже наша організація зможе надати необхідну теоретичну базу, також можливе проведення спільних заходів, націлених на просвіту людей у сфері медицини», – поділилася враженнями та планами Тетяна.

Приємним сюрпризом зльоту став майстер-клас від заслуженої артистки ПМР Ольги Прохорової, яка розповіла учасникам про важливість розвитку мовного апарату, про силу слова, її важливість для лідера, про те, як наша мова впливає на наше життя. Актриса показала молодим активістам кілька простих і дієвих вправ, що допоможуть їм у повсякденному житті збільшити словниковий запас та позбутися дефектів мовлення, уникнути помилок.

«Лідер» став майданчиком для спілкування молодих людей та обміну досвідом. За два дні була досягнута мета форуму – згуртування та самореалізація молоді. Деякі громадські діячі здобули тут знання, які допоможуть їм розробляти ініціативи та проекти, що стануть внеском у розвиток держави.

Дарина   КУЛАКОВА.