Усі на суботник!

У квітні знесилена зима остаточно здає свої повноваження весні, а люди перед Великоднем та великими світськими святами травня упорядковують міста і села, парки та вулиці. Дні загальної благодійної праці – суботники – стали прикметою весняного оновлення.

Поточний Рік екології та кардинальні перетворення, що відбуваються у його межах у містах і селах республіки, потребують громадської підтримки та допомоги: 20 квітня в Придністров’ї відбувся республіканський суботник. Долучилися до добровільного облагороджування рідних місць і працівники ДУ «Приднестровская  газета», зокрема представники газети «Гомін».

Ніщо так не зближує людей, як спільна праця. Так вважали ще наші батьки, успадкували їхні погляди й ми. Традиція облагороджувати вулиці, парки, приміщення організацій та підприємств нараховує вже ціле століття!

Перші суботники виникли навесні 1919 року, коли Володимир Ілліч Ленін закликав допомогти поліпшити роботу залізниці. Найпершими відгукнулися комуністи депо Москва-Сортувальна Московсько-Казанської залізниці. Тоді група робітників у складі 15 осіб після денної зміни повернулася до цеху і продовжила ремонтувати паровози, а в документах зазначалося навіть, що робочі працювали безперервно до 6-ї години ранку.

Відтоді, з настанням весни, люди за власним бажанням почали виходити на суботники за місцем роботи чи проживання, здебільшого за ініціативою профспілок або органів самоврядування. Добровольці прибирали довкілля, фарбували паркани, ремонтували будинки, висаджували квіти на газонах і клумбах, облаштовували парки та дитячі майданчики. Традиція впорядковувати вулиці збереглася й до сьогодні.

Квітневої суботи була тепла погода, яскраво світило сонечко, подував легкий вітерець. У таких приємних умовах працівники ДУ «Приднестровская газета», зокрема представники редакції газети «Гомін» з віниками, сапами та лопатами вийшли на загальнореспубліканський суботник, щоб упорядкувати прилеглу територію державної установи. Журналісти копали клумби та висадили 10 туй – «дерев життя». «Дуже добре, що традиція влаштовувати «свято праці» повернулася. Наш колектив і минулого, й цього року дружно і добровільно вийшов на суботник, це загальнонаціональна традиція – разом весело, з задоволенням прибирати вулиці, білити, фарбувати, ремонтувати, саджати квіти. Тепер знову відчувається ця атмосфера єднання», – поділилася враженнями коректор газети «Гомін» Валентина Осадчук.

Республіканський суботник відбувся по всіх містах та районах Придністров’я. Тисячі придністровців зробили свій посильний внесок у створення нового образу свого двору чи міста. Мешканці упорядковували меморіальні комплекси, парки та сквери, очищали береги Дністра. Приєднався до добровільної акції Президент ПМР Вадим Красносельський з сім’єю. Глава держави разом зі своєю дружиною та дочкою висадили дерева в майбутньому Катерининському парку в центрі столиці. Спільна праця об’єднала людей різного віку та статусу – на суботнику можна було побачити перших осіб республіки, пенсіонерів, чиновників і робітників, адже зробити рідний край чистішим та красивішим – завдання кожного з нас!

Леся   ПОТОЦЬКА.