Вибори Президента України

За повідомленням Центральної виборчої комісії України (ЦВК), 24 квітня 2019 року було підраховано 100 % голосів виборців після другого туру президентських виборів. Володимир Зеленський одержав 73,22 % голосів, а Петро Порошенко – 24,45 %. Явка тих, хто проголосував, склала 62,09 %. Це вже майже остаточні результати президентських виборів. Майже – тому що офіційних підсумків голосування ЦВК поки що не оголосила.

Такої високої підтримки українських виборців до Володимира Зеленського не мав жоден його попередник. До цього рекорд був установлений у 1999 році, він належав Леонідові Кучмі. Тоді українці обрали його на другий термін. Крім того, Л. Кучма був єдиним Президентом України, який два строки був главою держави – 10 років.

Петро Порошенко на виборах у 2014 році набрав усього 54,7 % голосів і переміг у першому турі. Цього разу П. Порошенко визнав свій програш відразу після публікації результатів екзит-полів. «Вже наступного місяця я покину пост глави держави. Так вирішила більшість українців, і я приймаю це рішення. Я піду з посади президента. Але я не піду з політики», – написав він увечері 21 квітня у своєму твіттері, тоді як його опонент Володимир Зеленський дякував своїй команді. «Спасибі всій команді: експертам, юристам, спостерігачам. Спасибі всім українцям. Я не підведу вас», – пообіцяв В. О. Зеленський.

Л. М. КРАВЧУК ПРО РЕЗУЛЬТАТИ ВИБОРІВ

«У падінні свого рейтингу винен сам Петро Порошенко, – вважає перший президент України Леонід Кравчук. – Він спочатку повинен був говорити з народом, відверто і чесно інформувати його про всі свої кроки, консультуватися з населенням і звітувати перед ним. Якщо президент вважає, що влада має більшу силу, ніж народ, то єдності між ними не буде». Про це пише український сайт політичних новин «OBOZREVATEL».

Л. Кравчук зазначив, що голосування було демократичним – і це оцінили на Заході. Однак, на його думку, в Україні занадто багато проблем. Тому Володимиру Зеленському знадобиться багато сил, енергії та підтримки. «Якщо він покаже людям свою команду і заявить, що в ній немає корупціонерів (а якщо хтось попадеться, його відразу ж посадять в тюрму), тоді народ переконається, повірить, що новому президентові не легко, але він працює», – додав він.

«Треба провести міжнародний аудит, визначити, скільки й чого вивезено з України, вилучено з державної власності, скільки коштів, активів, хто це зробив. Новому українському лідеру потрібно знати «реальну Україну». А після цього з допомогою закону слід покарати тих, хто завдав Україні великої шкоди», – так закінчив «розбір польотів» перший президент України.

ХТО ПЕРШИМ БІЖИТЬ З КОРАБЛЯ, ЩО ПОТОПАЄ?

Не чекаючи виборів до Верховної Ради України, соратники переможеного Петра Порошенка вже почали дистанціюватися від нього. Простіше кажучи, бігти, як щури тікають із корабля, що починає тонути. Член «Блоку Петра Порошенка», прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що українську виборчу систему необхідно змінити до виборів у Верховну Раду восени 2019 року, інакше країну чекає велике розчарування. «Якщо ми не змінимо виборчу систему в країні, то фактично новий парламент, який буде обраний за старою системою, через 2-3 місяці буде нашим найбільшим розчаруванням», – попередив Гройсман, якого цитує «Громадське телебачення».

І головне: В. Гройсман додав, що планує до парламентських виборів створити нову політичну силу з «…людей з хорошою репутацією», здатних «…не просто говорити, а реально робити справи», які підуть на користь країні. Ця заява Голови Уряду означає, що він фактично відмежовується, рве стосунки з партією «Блок Петра Порошенка» («БПП»), в якій нині перебуває. Поки що неясно, чи зуміє «пережити» осінні вибори в Раду сам блок, оскільки його очільник – Президент України – втратив довіру та популярність у виборців.

Володимир Гройсман, як зазначають українські політологи, дистанціюючись від П. Порошенка, намагається зміцнити свої позиції при новому президентові України Володимирі Зеленському. До виборів у Раду восени цього року В. Зеленському доведеться працювати саме з урядом В. Гройсмана. До виборів він може лише призначити нового голову Ради національної безпеки.

Вихід В. Гройсмана з «БПП» – не єдиний удар «під дих», який може одержати партія Президента, що програв. Народний депутат із партії «Відродження» Валерій Писаренко вже почав збирати підписи за відставку Голови Верховної Ради Андрія Парубія. В. Писаренко на своїй сторінці Facebook написав, що «…настав час завершити епоху беззаконня, несправедливості й безкарності». Він додав, що ці дії не означають його причетність до роботи у команді Володимира Зеленського, а «…просто – пора».

Народному депутатові, що «збунтувався», вже видали підписні листи. І є велика ймовірність того, що йому вдасться зібрати 150 голосів для винесення цього питання на розгляд парламентаріїв. Навіть більше, вони можуть зібрати й 226 голосів за відставку А. Парубія. Свої голоси готові віддати партії «Відродження» і «Воля народу» – зазначає сайт 24tv.ua.

Спроби зняття з посади спікера Верховної Ради, однієї з ключових фігур подій зими 2013 – 2014 років, пов’язані з початком кримінального переслідування цього політика. У середині квітня Солом’янський районний суд Києва зобов’язав Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) порушити справу проти Андрія Парубія через перевищення ним службових повноважень і зловживання владою.

Крім цього, позафракційний депутат Сергій Міщенко вніс законопроект про розпуск Верховної Ради. Він мотивував своє рішення тим, що парламент не може нині виконувати покладені
на нього функції, і владу після виборів «…необхідно перезавантажити».

Нарешті, хмари починають згущатися над самим Петром Порошенком: проти нього може бути порушено кримінальну справу у зв’язку зі зловживанням службовим становищем. Судді Окружного адміністративного суду Києва просять Генпрокуратуру України та Державне бюро розслідувань розпочати досудове розслідування щодо президента, який «допрацьовує» свій термін, через його критику рішення суду у справі про націоналізацію «Приватбанку». Про це повідомляють «Українські новини».

Як наголошується в заяві, керівництво країни допустило висловлювання, які є «прямою загрозою судовій системі України, посяганням на її незалежність і неупередженість». Судді вважають, що влада фактично намагалася узурпувати судову гілку влади й чинила незаконний вплив на представників суду.

ПРОВАЛЕНІ ВИБОРИ В МОЛДОВІ

Для громадян України, які проживають у Молдові (близько 1 000 чол.) і Придністров’ї (близько 53 тис. чол.), було відкрито дві виборчі дільниці: при Посольстві України в Кишиневі й консульстві України в Бєльцях. У першому турі, нагадаємо, підвезення виборців із Придністров’я було відверто зірвано. Хоча Президентові ПМР Вадиму Красносельському його організацію «гарантували» голова Спілки українців Придністров’я ім. О. Бута Петро Богуцький і директор Українського центру «Співробітництво» в Тирасполі Володимир Фоменко.

Утім, 31 березня проголосувало півтори тисячі виборців Молдови та Придністров’я. Переможцем першого туру тут став Юрій Бойко. Він набрав 35,54 % від загального числа тих, хто проголосував.

У ході другого туру, пише новинний портал Молдови NEWS.MD, навіть візуально було помітно, що два тижні тому виборців було набагато більше. З Придністров’я практично нікого не було. У цілому найбільша українська діаспора у Європі показала найнижчу явку – проголосувало всього 610 осіб. Більшість виборців підтримала в другому турі виборів Володимира Зеленського. Згідно з даними ЦВК, за нього проголосували 71,31 % громадян, які прийшли на дільниці.

ЗВІЛЬНЕНИЙ З ПОСАДИ ПОСОЛ УКРАЇНИ В МОЛДОВІ

Пізно ввечері 25 квітня на сайті Президента України з’явився Указ № 168/2019: «Звільнити І. М. Гнатишина з посади Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Молдова». Молдавський інформаційний ресурс eNews тієї ж ночі написав на своєму сайті: «Агонія. Порошенко звільнив Посла України в Молдові. Про причини звільнення І. Н. Гнатишина з посади не повідомляється».

Разом з тим міністр закордонних справ України Павло Клімкін назвав причину цього звільнення. Він написав на своїй сторінці у Facebook: «Мене багато хто запитує щодо новини про звільнення Івана Гнатишина з посади Надзвичайного і Повноважного Посла України в Молдові. Це було його рішення, враховуючи особисті обставини та вік. Я дуже поважаю і ціную Івана Миколайовича і вдячний йому за професійну роботу».

Тему продовжила газета «Комсомольська правда в Молдові». Цитую її практично дослівно: «Ми вже писали про те, що робота Посольства України в Молдові хоч і була небезпечна і важка, але взагалі ніяк не помітна. У день другого туру [виборів Президента України – І. Ш.] дипломати й зовсім порушили закон своєї ж країни, не допустивши журналістів на виборчу дільницю, мотивуючи це тим, що об’єкт режимний. Режимний, але не в день виборів!

«Прекрасно, що ми порушуємо закон!» – тільки й відповіла нам 21 квітня прес-секретар Посольства України Алла Отверченко. Ми вже тоді припустили, що, враховуючи непопулярність Петра Порошенка серед «українських молдаван», робилося це навмисно – перепони ставилися не тільки ЗМІ, але і виборцям. Але все одно в підсумку Володимир Зеленський переміг у Молдові, набравши 71,31 % голосів. Це не просто поразка П. Порошенка, а справжній розгром. І не дивно, що закінчитися це може відставками. Схоже, настала розплата. Президент Петро Порошенко звільнив Івана Гнатишина з посади Посла України в Молдові».

ВИБОРИ МИНУЛИ. БОРОТЬБА ТРИВАЄ

Команда поки що чинного Президента України Петра Порошенка намагається зірвати інавгурацію Володимира Зеленського, який переміг на виборах глави держави. Або максимально її відстрочити. Про це повідомляє українське інтернет-видання СТРАНА.иа з посиланням на джерела в суддівських колах. За інформацією джерела видання, адміністрація президента України робить спроби усунути з посади Голову Конституційного Суду України (КС) Станіслава Шевчука.

Відповідно до законодавства, повноваження новообраному Президентові під час інавгурації вручає чинний Голова КС, але, якщо його не буде на момент церемонії, вступ на посаду Глави держави може бути зірвано до того часу, поки не буде обраний новий Голова КС.

Видання пише, що в законі про Конституційний Суд України відсутня можливість відставки його Голови, тому відсторонення С. Шевчука планують провести через позбавлення його посади судді. Для цього постійна комісія КС з питань регламенту та етики має зробити висновок про вчинення ним дисциплінарного порушення, грубого та систематичного нехтування своїми обов’язками. За даними «Страны.иа», проект такого рішення вже підготовлений. Організувати голосування на засіданні КС планується найближчим часом.

Раніше чинний Голова КС С. Шевчук вже розповідав в інтерв’ю СТРАНА.иа про тиск на нього з боку нинішнього Президента України. Разом з тим, як вважають експерти, Петро Порошенко намагається таким чином вплинути на обрання лояльного собі Голови Конституційного Суду.

Одночасно з «конституційним» варіантом розв’язання проблеми Рада має намір серйозно обмежити права майбутнього президента. Лідер партії «Опозиційна платформа – За життя» Юрій Бойко назвав такі спроби ганьбою парламенту, а також підкреслив, що не підтримає такі ініціативи. «Я впевнений, що це абсолютно безглузді спроби обмежити права глави держави. Тому що попередній президент набирав собі права, а коли прийшов новий, то його права захотіли обмежити. Усі раптом згадали, що у нас парламентсько-президентська республіка, що всі права – у парламенту. А де ж вони були всі ці п’ять років? Це просто ганьба. Ми не голосуватимемо за це», – сказав Ю. Бойко в четвер в ефірі телеканалу «112. Україна.»

Огляд підготував  Ігор   ШЕВЧЕНКО.