Бізнес-ідея вдалася!

Мешканка села Карагаш Марина Петриман разом з чоловіком Андрієм налагодила виробництво печериць і вийшла на промисловий цикл вирощування грибів, вигравши грант, наданий Європейським союзом у рамках програми «Підтримка заходів щодо зміцнення довіри», що впроваджується ПРООН.

Нині вирощування печериць – один із найуспішніших напрямків у бізнесі, пов’язаному з сільським господарством. Воно, звичайно, потребує знань, праці, цілеспрямованості та стартового капіталу. Марина Петриман отримала грант у розмірі 12 000 євро й стала одним із молодих підприємців Придністров’я. У розвитку бізнесу їй також допоміг індивідуальний консультант. Крім виділених грошей, Марині та її чоловікові довелося вкласти й власні заощадження. Наприклад, установка дорогого кліматичного обладнання і генератора коштували підприємцям майже удвічі дорожче, ніж виділений грант.

«Це є нововведення. Таких виробників до нас не було. І ми підрахували, що було б добре, якби регіон отримав доступ до нових продуктів, до нових можливостей вирощування якісних грибів. Це був один із принципів, яким ми керувалися під час вибору цього проекту», – прокоментував Максим Катаранчук, менеджер проекту підтримки ПРООН з бізнес-розвитку.

У свої 33 роки Марина, психолог за освітою, очолює фірму під назвою «Андівіта». Незважаючи на те, що підприємство було створене у 2010 році, активно розвиватися воно почало у 2014-му. Саме тоді відбувся перший промисловий цикл вирощування грибів.

«Про проект я дізналася з оголошення на сайті Торгово-промислової палати. Не вагаючись ні секунди, вирішила взяти в ньому участь, тому що розуміла, що грант допоможе розвинути фірму з виробництва печериць як для внутрішнього ринку, так і на експорт», – згадує Марина.

Вирощування печериць має свої секрети й тонкощі. Виявляється, їх вирощують за голландською технологією, яка вимагає дотримання відповідних норм: температурного режиму, контролю вологості та вмісту вуглекислого газу. Основою виробництва є компост, який складається з пшеничної або рисової соломи разом із міцелієм, що закуповують на Україні. Урожай збирають через 35 – 37 днів із моменту закладки компосту. Цей вид гриба плодоносить протягом усього року (звичайно, якщо створити для цього правильні умови). Печериці хороші тим, що зберігаються до чотирьох тижнів після збору, не втрачаючи своєї якості, тому їх можна транспортувати на великі відстані.

На сьогодні підприємство виробляє на місяць близько 9 – 12 тонн готової продукції, яку реалізує в мережі супермаркетів «Шериф», а також у роздріб – від 5 кг. Цінова політика фірми прийнятна для місцевого ринку, що також впливає на попит. Від початку реалізації бізнес-плану кількість робочих місць на фермі збільшилася з 3 до 8 осіб. Це гарна можливість для місцевих жителів знайти роботу.

Підприємниця сміливо заявляє про грибний бізнес, беручи участь у різних конкурсах, ярмарках, зокрема й таких, як «Лідер малого бізнесу» та «Придністровська  якість». У планах подружжя – розширити виробництво, вирощувати інші види грибів, відкрити цех для сушіння, соління та маринування грибів, а також вийти на ринок Молдови.

Олександра   СТАНІЛЄСКУ.