Тріумф і гордість, скорбота і пам’ять

Травень… Це місяць буяння садів, по-літньому теплих ночей і нескінченного солов’їного співу. А ще це місяць, коли змовкли останні постріли гармат, настали тиша і довгоочікуваний, вистражданий, оплачений дорогою ціною мир у далекому переможному 1945 році.

За 74 роки День Перемоги по-особливому увійшов у наше життя і вже сформував свої почесні традиції. У кожному великому місті й маленькому селі цього дня біля братських могил ушановують пам’ять загиблих героїв. Там лунають зворушливі слова вдячності ветеранам і всім тим, хто пережив воєнне лихоліття.

Урочистий мітинг «Переможний травень» зібрав на центральній площі міста Григоріополя делегації всіх трудових колективів, громадських організацій, представників воєнізованих формувань, сотні мешканців та гостей міста, щоб об’єднати людей почуттям гордості за свою Велику Батьківщину. Відкриттю офіційної частини свята передувало формування колони учасників акції «Безсмертного полку», яка стартувала з села Делакеу і приєдналася до численної колони григоріопольчан, і вже разом вони пройшли містом і вишикувалися на центральній площі. На загальну думку учасників акції, «Безсмертний полк» – це не траурна процесія, це радісний хід  переможців, які незримо йдуть в одному строю поруч з рідними й близькими, зі своїми нащадками – спадкоємцями Перемоги.

З вітальними словами до всіх присутніх звернулися глава держадміністрації та голова Ради народних депутатів Григоріопольського району та міста Григоріополя Олег Габужа та Андрій Ковтун. Багато вдячних слів заслуговують усі ті, хто причетний до славної Перемоги. Минають десятиріччя, змінюються моральні цінності й пріоритети, але не згасає людська пам’ять про безсмертний подвиг нашого народу у боротьбі за свободу рідної землі. Це день національного тріумфу, народної гордості, день скорботи й вічної нетлінної пам’яті.

По-особливому піднесений і водночас сумний настрій створювали на святковому заході музичні композиції та інсценовані постановки воєнної тематики у виконанні учнів. Страшна війна залишила по собі сумну пам’ять, і тому проникливі трепетні слова, трагічна музика викликали в присутніх почуття глибокої скорботи, а на очах багатьох – сльози.

Програма святкових заходів цього дня була різноманітною та насиченою. Біля меморіального комплексу «Скорботна мати» відбулася зустріч учасників Республіканського мотопробігу, які поклали квіти до гранітних плит і вшанували хвилиною мовчання загиблих та померлих учасників Великої Вітчизняної війни.

За традицією, в Центральному парку культури та відпочинку була організована польова кухня, де всі охочі могли скуштувати справжньої солдатської каші. Зі сцени літньої естради лунали до болю знайомі пісні воєнних років.

День Перемоги для кожного з нас назавжди залишиться найсвітлішим святом, тож нехай цей переможний дух сповнює серця і веде вперед до нових досягнень і звершень на благо рідної Вітчизни.

Світлана   КОНДРОВА.