Доки пам’ять жива…

Славні спортивні традиції зберігаються в Бендерах: у місті відбувся XXXI Міжнародний турнір з греко-римської боротьби, присвячений пам’яті воїнів-інтернаціоналістів, які загинули в Афганістані. Його учасниками стали понад 200 юних борців із Придністров’я, Молдови, Гагаузії, України, Білорусії та Ізраїлю.

Під звуки військового оркестру Головного штабу Міністерства оборони ПМР колона спортсменів прокрокувала центральними вулицями міста. Маршрут уже традиційний: від вокзальної площі до меморіального комплексу, адже саме там, біля пам’ятника «Чорний тюльпан» відбулось урочисте відкриття Міжнародного турніру, який вшановує пам’ять воїнів-афганців. У роки жахливої війни в жарку країну виконувати свій інтернаціональний обов’язок відправилися 500 бендерчан, 15 з яких живими додому не повернулися. «Афганський злам» – це не просто метафора, а душевний факт практично для кожного з нас, хто виріс в СРСР. А фраза «Афган болить у моїй душі» адресована кожному з нас. І якщо історія чого і вчить, то тільки одного – свято берегти пам’ять героїв, полеглих смертю хоробрих під час захисту Батьківщини», – зазначив у своєму виступі директор СДЮШОР боротьби ім. Г. М. Баданова, а також головний суддя й організатор змагань Йосип Герис.

Бендери стали першим містом у Радянському Союзі, де організували такий турнір пам’яті. Пізніше цю ідею підхопили й інші країни, але тільки Бендери змогли впродовж десятиліть зберегти  славну традицію. «У 1988 році вперше на території СРСР відбувся турнір з греко-римської боротьби, присвячений воїнам-інтернаціоналістам. У цих змаганнях завжди брали участь тільки сильні борці, рівень спортсменів дуже високий. Що вже казати, якщо в 1991 році ці змагання увійшли в десятку кращих турнірів Радянського Союзу, де за перше місце надавали звання майстра спорту СРСР», – зазначив організатор змагань Й. Герис.

Турнір тривав два дні, упродовж яких Бендери стали центром змагань з греко-римської боротьби. Понад двісті борців із 6 країн змагалися в 15 вагових категоріях. Придністровські спортсмени були серед найкращих. Наші борці здобули 5 золотих, 6 срібних і 12 бронзових медалей. Зокрема, нагороди найвищого ґатунку у своїх вагових категоріях завоювали Максим Пономаренко, Микола Магаляс, Павло Хубулурі й Тимур Вазірі – усі вони вихованці Бендерської СДЮШОР ім. Г. М. Баданова. Крім того, ще одне «золото» на рахунку у спортсмена Давида Веркашанського зі Слободзеї.

Крім спортивних змагань, учасники Міжнародного турніру взяли участь і в культурних заходах. Для гостей нашої республіки провели екскурсію по Бендерській фортеці, де їх познайомили з багатою історією нашого краю. Гості також змогли відпочити на фестивалі в парку Олександра Невського. Отже, юні борці з інших країн повезли з Придністров’я не тільки спортивні нагороди, а й приємні враження про нашу республіку.

Марія   КРАВЕЦЬ.
Фото Віктор БРИЧАК.