Традиції предків – у нове століття

Місцем відпочинку для мешканців села Чобручі Слободзейського району є знаменитий Будинок культури та Державний парк-пам’ятник садового мистецтва імені Дмитра Родіна. Найважливіші урочисті події чобручан у холодну пору року відбуваються в закритому приміщенні, а весняно-літні заходи кличуть кожного на природу – до унікального архітектурного творіння, яке тут з’явилося понад півстоліття тому, і аналогів якому в Придністров’ї не існує. Фахівці стверджують, що парк у Чобручах – це архітектурно-ландшафтне відображення ікони Андрія Рубльова «Трійця». Саме на його території проводяться районні фестивалі та концерти.

Одним із дивовижних заходів багатого на свята травня став 2-й районний фестиваль народної творчості та ремесел «Традиції предків – у нове століття!».

Того дня сонце щедро дарувало не по-весняному гарячі промені учасникам і гостям, що прибули на свято з усіх куточків Слободзейського району – 16 колективів художньої самодіяльності та 24 колективи декоративно-прикладної творчості. Такого роду фестиваль – це прекрасна можливість познайомитися з народними традиціями, обрядами, з майстрами-умільцями, які здавна славилися своїми неповторними ремеслами, промислами, що зберігають любов до своїх витоків.

Барвисті виставки фотографій, бісероплетіння, керамічних і дерев’яних виробів, експозиція картин – усе це легко вписалося в живописні вулиці парку.

Біля стенду з виробами майстрів зразкового колективу декоративно-прикладної творчості «Природа і фантазія» Будинку культури смт Первомайськ зупинився глава державної адміністрації Слободзеї та Слободзейського району Василь Тищенко. «У кожному сільському клубі чи Будинку культури є окремі особи, а то й цілі колективи талановитих, яскравих особистостей, що проявляють свої здібності в якомусь виді творчості: художники, музиканти, майстри рукоділля, фотографії тощо. Час від часу вони демонструють свої напрацювання широкому загалу. Нині глядачам представлена багатонаціональна культура нашого району. Адже серед нас живуть молдавани, українці, росіяни, болгари, гагаузи та інші народи. Тому і виглядає такою яскравою мистецька палітра, представлена сьогодні увазі придністровців. У нашій республіці проводиться політика взаємоповаги та взаємозбагачення однієї культури іншою. Ми її підтримуємо та всіляко сприяємо цим процесам», – зауважив керівник району.

Серед тих, хто вже чимало років плідно діє на мистецькій ниві, Василь Васильович назвав Анатолія Лазарєва – члена Спілки художників СРСР, Молдавії та Придністров’я, художника, що славиться майстерним виконанням портретів та пейзажів; Галину Харченко – народну майстриню з с. Володимирівка, роботи якої прикрашають офіс туристичного інформаційного центру, що недавно відкрився на базі агентства, і реалізуються в магазині «Придністровський сувенір» у Бендерській фортеці. Її продукція викликає інтерес не тільки у місцевих мешканців – їх охоче купують іноземні туристи, які відвідують нашу республіку. Не забув назвати керівник району Катерину Гребенькову – майстра декоративно-прикладного мистецтва з с. Володимирівка та вишивальницю Марію Дальниченко.

Наталя Михайловська – відмінний працівник культури ПМР, начальник Слободзейського управління культури, розповіла, що на фестивалі присутні вокальні та хореографічні колективи, виконавці народної музики на духових інструментах, майстри та народні умільці, колективи декоративно-прикладного мистецтва з усіх куточків району. «Мета заходу – привернути увагу до культурних та мистецьких традицій, з яких народилося все мистецтво Придністров’я, яке неодмінно треба зберігати, примножувати та передавати наступним поколінням придністровців. Учасники свята – люди різного віку, які відвідують самодіяльні творчі колективи, що діють при Будинках культури, а також вихованці Будинку дитячо-юнацької творчості с. Чобручі», – пояснила Наталя Василівна.

Оплесками зустрічали глядачі народний вокальний ансамбль «Чобручанка», у виконанні якого пісня «Ой, у вишневому саду, там соловейко щебетав» викликала багато емоцій зі сльозами на очах. Виявилося, що цей відомий твір знають усі від малого до старого, так злагоджено глядачі підспівували аматорському колективу.

Виконанням мелодій на молдавському наї та на сопілках вразив присутніх колектив музичної студії «Чобенаш» Будинку культури с. Тернівка під керуванням Романа Казака. Видно, що хлопчики надзвичайно тонко відчувають свій музичний інструмент, зливаючись з ним в одне ціле. Колектив виконав народні ліричні пісні – дойни й танцювальні п’єси.

Народний ансамбль української пісні «Хуторянка» Ближньохуторського будинку культури – колектив, очолюваний Валентиною Шияновою, об’єднує жінок різних професій. Вони, виконуючи українську пісню, вміло передають настрій кожного твору і задають тон будь-якому святу. Жіночки, весело пританцьовуючи, заспівали попурі на теми народних пісень та з короваями в руках розповіли запальною піснею, як «Гуляє все село».

Свою майстерність представляли також молдавські, болгарські та російські колективи.

«Ми живемо в унікальному краї з багатою історією, унікальною багатонаціональною культурою. І теперішній фестиваль покликаний стати ще однією нерозривною ниткою зв’язку поколінь, він має затвердити в нас дух миру, добра та взаєморозуміння», – такими словами завершив фестиваль Василь Тищенко.

Серед глядачів була  Ірина  МАСЛОВА.