Великдень – свято в кожній хаті

Завершується низка пасхальних свят. Великодню – головному православному святу – на Кам’янщині теж присвятили півтора десятка заходів, орієнтованих на різновікову аудиторію.

У культурно-просвітницьких закладах ще напередодні Воскресіння Христового організували виставки: книжок, малюнків і творів декоративно-прикладної творчості. У Кам’янській центральній дитячій бібліотеці та Будинку культури села Подойма провели майстер-класи з прикрашання пасхальних яєць. У кожному населеному пункті, в усіх школах відбулися бесіди й тематичні вечори, що розкривають глибинну суть православних традицій, пов’язаних зі світлим святом Пасхи.

Одна з таких традицій – добродійність, вияв милосердя до кожного, хто має якусь потребу. Тому у Світлу седмицю заведено відвідувати лікарні та інші соціальні установи, обдаровувати убогих і хворих, сиріт і знедолених. Пам’ятаючи про те, що Господь нікого не залишає без утіхи, клірики Тираспольсько-Дубоссарської єпархії побували й у виправно-трудових установах, щоб поділити великодню радість із засудженими, нагадати їм про милосердя Боже. Протоієрей Сергій Мороз привіз традиційні крашанки та паски, інші пожертвування парафіян Кам’янської церкви Першої Пречистої до Олександрівської виховної установи для неповнолітніх, що переступили закон.

Однак Великдень відзначають не тільки тиждень, що іменується Світлою седмицею. Його святкування триває упродовж 40 днів: парафіяни вітають одне одного словами «Христос воскрес!» – «Воістину воскрес!». Лунали вони й у Кам’янському політехнічному технікумі, де відбувся тематичний вечір «Великдень – свято у вашій хаті», який завершив низку районних заходів. Творчий колектив місцевого Будинку культури підготував для студентів цікаву змістовну розповідь про виникнення найважливішого християнського свята. Воскресіння Ісуса Христа (як центр усієї біблейської історії та фундамент християнського учення) впродовж двох тисячоліть надихає поетів, музикантів, художників. І твори світового мистецтва органічно вплелися у канву заходу. У виконанні Вікторії Цуркану, Анастасії Кострич і Василя Ступкевича пролунали духовні співи та світські пісні, а на екрані виникали лики святих, відомі полотна, що відтворюють біблійні сюжети, сучасні вироби декоративно-прикладної творчості, навіяні пасхальними мотивами. Справжнім величанням святу Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа став виступ Віталія Дашка з дочками Дарією та Настусею. Як парафіяни Успенської церкви вони глибоко розуміють статус Великодня – свята перемоги любові та добра над злом, життя над смертю, нашої надії на майбутнє воскресіння – і донесли ці істини до глядачів.

Лариса   ЛЕГКУН.