«Ніч у музеї» – це незвичайно, приємно і корисно

«Ніч музеїв» – міжнародна акція, що дозволяє оглянути музейні експозиції вночі, вірніше після заходу сонця і майже до ранку. Вперше була організована1997 року в Німеччині й швидко поширилася країнами Європи. Відбувається подія зазвичай напередодні 18 травня – Міжнародного дня музеїв.

На честь свята багато музеїв працюють безкоштовно, влаштовують нічні вечірки і виставки. Подібний захід відбувся і в Бендерах – «Ніч у музеї» в Придністровському державному художньому музеї проводять уже втретє.

Останнім часом працівники культури організовують тематичні фестивалі. Державний музей на кілька годин перетворився на центр творчості нашої республіки – здається, що всі художники, музиканти, дизайнери, фотографи, артисти та шанувальники всього прекрасного зібралися водночас в одному місці. «Ніч у музеї» об’єднала всіх людей мистецтва. Територію Державного музею розділили на 18 зон: у будівлі й на вулиці відбувалися виставки, майстер-класи, живі концерти в різних жанрах.

У залах музею серію майстер-класів з живопису, акварелі, малюнку показали заслужені члени Спілки художників Придністров’я Сергій Панов, Олег Болтнєв, Антоніна Колобньова. З майстерні Олега Болтнєва до відвідувачів долинав приємний аромат. Виявилося, що викладач Тираспольської ДХШ, член Спілки художників навчав хлопчиків і дівчаток малювати за допомогою кави, яку розчиняють у воді, а потім наносять малюнки на папір. Процес навчання супроводжувався теплою бесідою художника з юним обдаруванням на різні теми.

По сусідству з секретами живопису знайомилися вже більш дорослі любителі мистецтва. Учасниками чергового майстер-класу від Антоніни Колобньової стали аматори, які виявили бажання засвоїти найпростіші елементи написання натюрморту. «Я – не професіонал, ось так малювати тільки-но навчила мене майстер», – зазначила одна з учасниць майстер-класу Ольга у відповідь на компліменти від перехожих, які оцінили її талант.

Захід «Ніч у музеї» в Бендерах проводиться уже втретє, і щороку організатори свята намагаються здивувати відвідувачів чимось новим. Наприклад, вони вперше влаштували флешмоб «Жива картина». За основу взяли твір народного художника Молдавії Гліба Саїнчука під назвою «Куметрія». Суть флешмобу проста: в певний час студенти Бендерського художнього коледжу на спеціальному подіумі інсценували дію, що відбувається на картині.

Здивував глядачів і художник культурно-дозвільного центру «Шовковик» м. Бендери Кирило Сарсак, який познайомив глядачів з живописом світла – новим творчим напрямком у Придністров’ї.

Міжнародна акція «Ніч музеїв» – свято мистецтва, яке відразу полюбилося й набуло популярності серед придністровців. Усього на кілька годин кожен зміг зануритися у світ прекрасного й обрати для себе творчу зону за інтересами. Задіяли навіть музейні сквер і подвір’я, які стали простором для неформального творчого спілкування. «Антитротуар» на Комуністичній та Московській вулицях – ще один майданчик, який зустрів усіх виставками, конкурсами, заняттями для дітей та продажу різноманітних сувенірів. «Свято, яке ми організовуємо в Міжнародний день музеїв, вже стало шанованим у жителів не тільки Бендер і Тирасполя, але і всієї республіки. Цього року сталася невелика «накладка»: паралельно з нами масштабний захід проводить Бендерська фортеця, тому кількість наших відвідувачів дещо менша, ніж зазвичай», – зазначила заступник директора Придністровського державного художнього музею Галина Чибук.

Так звана «Ніч у музеї» тривала шість годин, до речі, вхід на цей захід був безкоштовний. 18 травня Придністровський державний художній музей відвідали сотні людей.

Ярина   ДОБРОВОЛЬСЬСКА.