Перший молодіжний форум

Перший молодіжний форум «Тирас-2019» тривав у республіці з 16 по 18 травня. Для участі в ньому в оздоровчий комплекс «Дністровські зорі» з’їхалися понад 300 учасників. Пілотний проект об’єднав молодих активістів різного віку з усіх районів Придністров’я – від Кам’янки до Тирасполя. Упродовж трьох днів вони спілкувалися на різних тематичних та дискусійних майданчиках, для них проводилися майстер-класи, спортивні та розважальні заходи.

Як усе починалося

Урочисте відкриття форуму відбулося в Бендерській фортеці в парку Олександра Невського. Привітати молодь республіки прибули представники Уряду, органів державної влади, народні депутати та гості з Росії.

По приїзді до табору розпочалися організаційні заходи: знайомство з докладною програмою форуму, з сусідами по кімнаті та з об’єктами й територією табору. Упродовж усіх трьох днів учасникам події було забезпечене повноцінне триразове харчування. За кожною делегацією був закріплений відповідальний волонтер, який супроводжував учасників по території табору до необхідного майданчика форуму, відповідав на запитання і розв’язував виниклі проблеми.

Перші зустрічі, перші враження

Одним із перших заходів стала «Спікер-поляна» – зустріч на дискусійному майданчику, організована Центральною виборчою комісією спільно з Молодіжним парламентом. У новому форматі спілкування молоді люди змогли спробувати себе в ролі ораторів, оцінити своє вміння у відстоюванні власної позиції.

Кандидат філологічних наук, доцент кафедри російської мови та міжкультурної комунікації ПДУ ім. Т. Г. Шевченка Олена Луговська провела для учасників «Спікер-поляни» короткий майстер-клас з основ ведення дебатів. Привітали учасників майданчика голова ЦВК ПМР Олена Городецька та її колеги Віталій Нягу і Галина Шленськова. Керівництво виборчкому також підтримало делегацію молодіжних виборчих комісій, які вперше взяли участь і реалізували свої проекти перед такою великою аудиторією. Кожен з учасників докладав усіх зусиль, щоб виступити впевнено, яскраво і бути переконливішим за свого суперника. За підсумками проведеної експериментальної гри перемогу здобув курсант Тираспольського юридичного інституту Іван Стоянов. Усі учасники дебатів були заохочені пам’ятними значками.

Учасники форуму могли поспілкуватися також із представниками СЗАТ «Интерднестрком», які розповіли про розвиток сучасного зв’язку і перспективи мобільного Інтернету. Того ж дня на теми молодіжного підприємництва розміркували співробітники Торгово-промислової палати республіки та члени бізнес-асоціації «Міст». Вони ділилися історіями свого успіху й давали практичні поради тим, хто мріє розпочати свою справу.

Відбулися зустрічі й з російськими гостями: директором ФДБУ «Ресурсний молодіжний центр» Олексієм Любцовим і депутатом Держдуми Росії Олександром Ярошуком, який на майданчику нижньої палати Федеральних Зборів Росії представляє інтереси придністровських співвітчизників.

Він повідав молодим людям свою особисту історію успіху, розповів про значення в його житті православної віри, поділився своїм баченням того, на чому потрібно зосередитися молоді нині, щоб реалізувати свій потенціал, щоб збулося все задумане. Як зазначив російський депутат, придністровську молодь відрізняє активність, відповідальне і зацікавлене ставлення до навчання, особиста ініціатива. Він детально зупинився на можливості надання російського громадянства придністровцям, які народилися після 1992 року. О. Ярошук роз’яснив поточну ситуацію в актуальному питанні та запевнив, що депутати Державної Думи продовжать послідовну роботу в цьому напрямку.

Закінчився перший день форуму гучним концертом придністровської групи «Ланжерон», який плавно перейшов у молодіжну дискотеку.

Рецепти професійного успіху

Другий день форуму розпочався з бадьорих фізичних вправ та відвідування спортивних майданчиків і творчих майстерень. Юнаки та дівчата за бажанням могли спробувати свої сили та здати норми ГТО чи навіть виготовити унікальні сувеніри – чашки й тарілки, розписані спеціальними фарбами.

З самого ранку в гості до активістів молодіжних рухів і студентів вишів республіки приїхав особисто Глава держави Вадим Красносельський. Він розпитував форумчан про організацію зльоту, побутові умови та культурну програму. Для Президента організували екскурсію табором: показали йому основні локації та місце проживання учасників. Під час огляду території активісти ділилися своїми враженнями про організаційні моменти та тренінги, що проводяться. Молодь цікавилася думками та оцінками Вадима Миколайовича щодо події, а також його найближчими планами.

«Мрійте, працюйте, не шкодуйте себе, і, звичайно, досягнете результату! Найголовнішим з них буде заповітне бажання всіх придністровців – визнання Придністровської Молдавської Республіки», – такими словами завершив спілкування з молоддю Глава республіки.

На одному з дискусійних майданчиків відбулася зустріч з провідними журналістами Першого Придністровського телеканалу і Радіо 1. Вони розповіли про специфіку роботи ЗМІ. Спілкування будувалося у формі діалогу: молоді люди ділилися своїми думками про те, яким має бути сучасне телебачення.

Ближче до вечора учасників розділили на дві великі групи. Студенти вишів і представники молодіжних рухів зустрічалися з головою Верховної Ради О. Коршуновим, а школярі та учні середніх спеціальних навчальних закладів – з Головою Уряду ПМР О. Мартиновим. Найбільше запитань було адресовано прем’єр-міністрові, вони стосувалися стипендій та кваліфікації працівників. Бесіда тривала понад годину, молодь, звичайно, цікавило, як починалася кар’єра майбутнього прем’єра. Олександр Мартинов зізнався, що спочатку до навчання ставився не дуже серйозно, а вже у старших класах все було по-дорослому. Рецепт професійного успіху, за його словами, досить простий: вибрати свою спеціальність і впевнено йти до своєї цілі – старанно вчитися, бути наполегливим та ініціативним.

«Не треба відразу брати собі за мету посісти якусь високу посаду. Якщо ви любите свою спеціальність, свою роботу, якщо ви – відкрита людина, яка не соромиться проявляти ініціативу, брати на себе відповідальність і рухатися вперед, у вас обов’язково все вийде», – запевнив прем’єр-міністр.

На території оздоровчого табору в рамках культурно-історичного квесту «Придністров’я» кожна команда повинна була швидко пересуватися від точки до точки, керуючись картою табору, та відповідати на запитання з історії рідного краю, біології, фізики, хімії та інших шкільних дисциплін. Перемога чекала ту команду, яка швидше виконає умови з найкращим результатом.

Поки школярі бігали та виконували завдання квесту, студенти та молоді активісти зустрілися з депутатом Державної Думи РФ Артемом Туровим, який обговорив з учасниками Молодіжного форуму тему інформатизації та цифровізації в політиці, детально розповівши про тенденції розвитку нових цифрових технологій у виборчій системі Росії. На думку А. Турова, люди в суспільстві стають візуалами: інформацію стає цікавіше одержувати не з великих інформативних текстів, а за допомогою коротких статей і великої кількості зображень.

Увечері делегації представляли заготовлені творчі візитки-розповіді про діяльність своєї організації та музичні композиції. У відповідь для учасників форуму від організаторського комітету виступили з концертом солісти оркестрів Головного штабу Збройних сил і Міністерства внутрішніх справ ПМР.

Настав час збиратися додому

Останній день форуму завершився фотографуванням з друзями на пам’ять. Збагачені знаннями, враженнями та емоціями, форумчани активно обмінювалися контактами, планували подальшу роботу над новими ідеями та запрошували одне одного в гості.

На дискусійних заходах цього дня активісти-ровесники з Росії поділилися досвідом діяльності своїх студентських рад і майданчика молодіжних ініціатив, який називається «Студенти Москви». Перший Президент республіки Ігор Смирнов теж прибув на форум. Спілкуючись з молоддю, він відповів навіть на деякі «каверзні» запитання юнаків і дівчат, розповів їм про необхідність висловлювати свою думку, тим самим направляти державу на розв’язання конкретних проблем, актуальних для молодих людей, та заради їхнього ж щасливого майбутнього.

«Наш форум наблизився до фінішу. Уряд республіки планує зробити його щорічним. Ми чекаємо ваших пропозицій та ідей щодо його наповнення: що ви хотіли б бачити на цьому форумі», – звернулася до учасників зльоту начальник управління ідеологічної роботи та молодіжної політики Міністерства просвіти ПМР Надія Філіппова.

Підсумки й перспективи

Молодіжний форум «Тирас-2019» став справжнім святом для юнаків та дівчат Придністров’я, майданчиком для живого спілкування та обміну досвідом. Обговорити важливі питання «без краваток», насолодитися природою і почути спів птахів, здобути необхідні знання та розширити коло знайомств – усе це стало можливим для  учасників заходу «Тирас-2019». Молоді люди відпочивали та водночас розробляли цікаві ініціативи, які могли б стати корисним внеском у розвиток держави. З ними ділилися досвідом, як відкрити свою справу і стати успішним підприємцем, як вести громадську роботу і бути волонтером.

Завершився перший придністровський Молодіжний форум врученням сертифікатів усім учасникам зльоту, а також нагородженням делегацій та молодих людей, які особливо відзначилися на культурних, спортивних та дискусійних майданчиках.

Вируючий потік енергії довів представникам влади, що наша молодь активна і цілеспрямована, готова будувати великі плани та втілювати їх у життя, досягати своєї мети. Усе частіше лунало на форумі твердження, що в Придністров’ї варто залишатися і запускати власні проекти, вигідно бути учасником громадської діяльності. Це підтвердили й російські експерти, які завжди радісно й охоче спілкуються з придністровцями за кордоном.

Подібні форуми так само необхідні державі, як і офіційні зустрічі та ділові переговори. Вони допомагають у вільній формі обмінюватися планами на майбутнє й почути у відповідь конструктивні пропозиції, дозволяють відчути справжнє життя народу, його помисли, мрії й спрямовувати політику в новому необхідному напрямку.

Приємна втома не вплинула на загальне враження від форуму – воно було приємним і позитивним, а всі його учасники залишилися задоволеними. Молоді люди відзначали, що продовжили б своє перебування ще на пару днів, але їх кличуть підготовка до іспитів та екзаменаційна сесія. Як зазначила міністр просвіти Тетяна Логінова, наступний такий форум потрібно готувати вже тепер, спираючись на здобутий досвід.

Дарина   КУЛАКОВА.