Що чекає парламент Молдови в майбутньому

Інститут соціально-політичних досліджень і регіонального розвитку (ІСПДРР) провів круглий стіл, присвячений аналізу політичної ситуації, яка склалася в період після парламентських виборів у Республіці Молдова.

Заступник директора ІСПДРР Андрій Моспанов у своїй доповіді на тему «Післявиборчий розклад у Молдові: коаліції або дострокові вибори» висловив власну позицію щодо подальшого розвитку політичної ситуації в сусідній державі. Як зазначив придністровський експерт, після установчого засідання в березні депутати Молдови упродовж трьох місяців повинні сформувати парламентську більшість і новий уряд. У випадку, якщо вони цього не зроблять, парламент буде розпущений, і будуть оголошені дострокові вибори.

На думку Андрія Моспанова, більшість політичних експертів схильна вважати, що в законодавчому органі можлива коаліція між Соціалістичною партією і блоком ACUM.

Соціалісти в переговорах наполягатимуть, щоб їхній депутат очолив парламент. У майбутньому коаліційному уряді представники соціалістів повинні очолити силові відомства і Міністерство закордонних справ. Вони готові віддати блоку ACUM посаду прем’єр-міністра і міністерські портфелі соціально-економічного блоку уряду. У свою чергу, ACUM у переговорах із соціалістами вимагатиме, щоб їхні представники очолили парламент і уряд. Саме такий варіант робить їхню коаліцію з соціалістами малоймовірною.

Андрій Моспанов зауважив, що дострокові вибори в сусідній державі є набільш вірогідними, оскільки партії, які вже мають місця в парламенті, не зможуть домовитися про формування коаліції. Він висловив припущення, що за результатами дострокових виборів, усі партії, які нині перебувають у парламенті, зможуть зберегти свої депутатські мандати в тій кількості, яку вони мають на сьогодні. Нагадаємо нашим читачам, що Партія соціалістів одержала
35 мандатів, Демократична партія – 30, блок ACUM – 26, партія «Шор» – 7.

Директор ІСПДРР Ігор Шорников, який нещодавно побував у Брюсселі, зауважив, що європейських політиків нині мало цікавить тематика молдовських виборів, оскільки вони зайняті підготовкою до інших виборів – у Європейський парламент. Вони відбудуться в державах – членах Європейського союзу з 23 по 26 травня 2019 року.

«Коаліція соціалістів з блоком ACUM – це непоганий варіант для Тирасполя, оскільки в такому разі суперечки в правлячому класі Молдови тільки посиляться, і вона на багато років зосередиться на розв’язанні своїх внутрішніх проблем», – вважає Ігор Шорников.

Інший придністровський експерт, екс-міністр закордонних справ Володимир Ястребчак зауважив, що на сьогодні в сусідній державі президент одержав більше повноважень у зв’язку з тим, що не функціонують парламент і уряд.

Відомий придністровський політолог, депутат Верховної Ради Андрій Сафонов розповів, що результати парламентських виборів у Молдові необхідно розглядати з точки зору, вигідної для Придністров’я. «Для нас важливо зберегти свою незалежність, перебування на нашій території Оперативної групи російських військ, невтручання партій сусідньої держави в політичне життя Придністров’я, гарантії збереження миру на Дністрі», – зазначив політолог.

Він підкреслив, що для Придністров’я важливо і надалі конструктивно співпрацювати з нашим стратегічним партнером – Російською Федерацією.

За підсумками роботи круглого столу більшість експертів вважає, що на подальшу ситуацію в Молдові впливатимуть зовнішні фактори.

Олександр   ЗАЙЧУК.