Одна Земля – одна сім’я

Установлений ООН Всесвітній день навколишнього середовища (World Environment Day) щорічно відзначається 5 червня і є для всіх екологів та природоохоронних організацій одним з основних способів привернути увагу світової громадськості до проблем навколишнього середовища, а також стимулювати політичний інтерес і відповідні дії, спрямовані на охорону навколишнього середовища.

Трохи історії

Свято було проголошене в 1972 році на 27-й сесії Генеральної Асамблеї ООН. Датою проведення обрано 5 червня – день початку роботи Стокгольмської конференції з проблем навколишнього середовища людини (Stockholm Conference on the Human Environment), за якою відбулося створення Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП).    Всесвітній день навколишнього середовища – це подія як для кожної людини, так і для всього світу. З початку святкування в 1972 році жителі багатьох країн організували багатотисячні заходи, починаючи з прибирання навколо свого будинку, посадки дерев і закінчуючи боротьбою зі злочинами проти дикої природи. За ці роки тисячі людей з різних країн і соціальних секторів взяли участь у спеціальних заходах щодо захисту навколишнього середовища. І нині цей день дає можливість кожному з нас взяти на себе відповідальність за турботу про нашу планету й активно сприяти змінам на краще.

Забрудненню повітря оголошено бій

Святкування кожного Всесвітнього дня навколишнього середовища організовано навколо теми, сфокусованої на актуальній екологічній проблемі. Тема святкувань 2019 року присвячена боротьбі з забрудненням повітря.

Приймаюча країна – 2019

15 березня 2019 року міністр навколишнього середовища та глава делегації Китаю Чжао Інмін і в. о. виконавчого директора ООН Джойс Мсуйя спільно оголосили про те, що країною, яка прийматиме святкування Всесвітнього дня навколишнього середовища 5 червня 2019 року, тема якого – забруднення повітря, стане Китай. Уряд Китаю взяв на себе зобов’язання з організації святкувань у декількох містах Китаю. Основні святкові заходи мають відбутися в місті Ханчжоу (провінція Чжецзян).

Рік екології та упорядкування

Згідно зі статтею 65 Конституції ПМР, з метою привернення уваги суспільства та держави до питань екологічного розвитку республіки, збереження і примноження біологічного різноманіття, для забезпечення екологічної безпеки країни й реалізації комплексу дієвих заходів, направлених на упорядкування населених пунктів і територій, Указом Президента 2019 рік оголошений Роком екології та благоустрою.

27 березня 2019 року відбулося розширене засідання колегії Державної служби екологічного контролю та охорони навколишнього середовища. У колегії зазначеної держслужби взяли участь представники Уряду республіки, Верховної Ради, виконавчої влади, прокуратури, Республіканського науково-дослідного інституту екології та природних ресурсів, державного заповідника «Ягорлик» і представники громадських організацій ПМР – «Екосистема» та «Екоспектр». Відкрив засідання колегії заступник начальника Держслужби М. Малишев, у доповіді якого були розглянуті питання на тему природокористування та охорони навколишнього середовища. Особливу увагу присутніх глава відомства звернув на аспекти виконання доручень Президента щодо посилення адміністративного покарання за спалювання твердих побутових відходів населенням, посилення контролю за незаконну вирубку зелених насаджень, а також проблем, що виникають під час організації діяльності Держслужби під час здійснення контрольно-наглядової діяльності, та визначені шляхи вирішення їх.

А тепер про страшилки

Якщо вже головною темою святкувань 2019 року оголошена боротьба з забрудненням повітря, розповімо докладніше про те, яку небезпеку для людей воно являє і як не допустити навіть можливості його виникнення.

Забруднюється повітря в домашньому господарстві здебільшого внаслідок спалювання деревини, вугілля, газу для приготування їжі, опалення тощо. Щорічно, забруднення повітря всередині приміщень стає причиною близько 3,8 млн передчасних смертей, значна більшість з яких припадає на країни, що розвиваються.

У багатьох країнах одним із головних джерел забруднення є вироблення енергії. До них належать вугільні електростанції, і все більшу стурбованість викликає використання дизельних генераторів у тих країнах, де досі немає підключення до електромережі. Промислові процеси й використання розчинників у хімічній і гірничодобувній галузях промисловості також чимало забруднюють повітря.

Глобальний транспортний сектор створює майже чверть викидів вуглекислого газу, і цей рівень продовжує зростати. З такими викидами пов’язують майже 400 000 передчасних смертей. Майже дві третини з них викликані забрудненням повітря викидами саме від дизельних двигунів, тоді як люди, що проживають поблизу великих транспортних магістралей, мають до 12 % ймовірність розвитку деменції (недоумства).

У сільському господарстві є два основні джерела забруднення повітря: тваринництво (викиди метану та аміаку, а також спалювання сільськогосподарських відходів). Викиди метану спричиняють утворення приповерхневого озону, який викликає астму та інші респіраторні захворювання. Крім того, метан значно потужніший парниковий газ, ніж вуглекислий газ (за столітній період викиди метану впливатимуть негативно в 34 рази більше). Близько 24 % всіх парникових газів світу утворюються сільським господарством, лісництвом та іншими видами землекористування.

Відкрите спалювання відходів та органічні відходи на звалищах виділяють в атмосферу шкідливі діоксини, фурани, метан і чорний вуглець. У всьому світі приблизно 40 % відходів спалюється на відкритому повітрі. Найбільш гостро ця проблема стоїть в урбанізованих регіонах і країнах. Така методика практикується в 166 з 193 країн світу.

Не всі забруднення утворюються внаслідок діяльності людини. Виверження вулканів, пилові бурі та інші природні процеси також можуть призводити до виникнення таких проблем. Особливе занепокоєння викликають пилові й піщані бурі. Зважені часточки й пил, які переносяться пиловими бурями, можуть долати тисячі км й транспортують таким чином різні патогенні й інші шкідливі речовини, які можуть призводити до гострих і хронічних форм респіраторних захворювань.

Дмитро   ВЛАДОВ.