Зберігаймо культурну спадщину наших предків

У кожного народу є своя культурна спадщина. Є вона і в придністровського багатонаціонального народу. Для того, щоб зберегти свою гідність, необхідно пам’ятати власну історію. Для цього робиться все можливе, у тому числі складається Єдиний державний реєстр нерухомих об’єктів культурної спадщини – список об’єктів культурної спадщини та територій, на яких вони розташовані. Сюди ж входить інформація про приналежність їх до державної (муніципальної), приватної та іншої форм власності. Усі перелічені об’єкти взяті під державну охорону.

Раніше Урядом Придністров’я була розроблена держпрограма зі збереження нерухомих об’єктів культурної спадщини ПМР, що потребують невідкладного ремонту. До неї увійшли 25 об’єктів, які будуть відреставровані упродовж 2019–2021 років. Кількісні відмінності від реєстру  2002 року суттєві – тоді в його переліку було всього 274 об’єкти.

Цього року 4 червня Президент ПМР Вадим Красносельський підписав закон, який затверджує Єдиний державний реєстр нерухомих об’єктів культурної спадщини ПМР. Документ має велике значення для охорони пам’яток історії нашої республіки. У переліку документа – 2 157 об’єктів, поміж яких 220 пам’яток історії, 72 пам’ятки містобудування та архітектури, 46 пам’яток мистецтва та 1 804 пам’ятки археології.

Закон набуде чинності через 7 днів після його офіційного опублікування.

За словами фахівців, новий реєстр має велике значення для охорони об’єктів культурної спадщини, оскільки багато пам’яток археології, розташованих на землях сільгоспвиробників, буквально розорюють.

Нині профільні фахівці працюють над створенням механізму контролю за виконанням законодавства, у тому числі закону «Про нерухомі об’єкти культурної спадщини» та Положення «Про порядок проведення державної історико-культурної експертизи». Згідно з цими документами, будь-які роботи на тій чи іншій земельній ділянці (розбивка  саду, прокладання комунікацій, будівництво, сільгоспроботи тощо) не можуть проводитися без відповідної попередньої експертизи.

Додатково. Нерухомі об’єкти культурної спадщини ПМР  – це об’єкти нерухомого майна, що являють собою історичну, наукову, художню чи іншу суспільно значущу цінність, з пов’язаними з ними творами живопису, скульптури, декоративно-прикладного мистецтва, об’єктами науки, техніки та іншими предметами матеріальної культури, що виникли в результаті історичних подій і є джерелами інформації про зародження і розвиток культури.

Види пам’ятників: 1) пам’ятки історії – будинки та споруди, пов’язані з найважливішими історичними подіями, а також з розвитком науки й техніки, культури та побуту, з життям видатних політичних, державних, військових діячів, героїв, діячів науки, літератури та мистецтва; поховання загиблих воїнів;

2) пам’ятки археології (об’єкти археологічної спадщини) – частково або повністю приховані в землі або під водою сліди існування людини у минулих епохах (включаючи всі пов’язані з такими слідами археологічні предмети й культурні шари), основним або одним з основних джерел інформації про які є археологічні розкопки або знахідки. Об’єктами археологічної спадщини є в тому числі городища, кургани, ґрунтові могильники, давні поховання, селища, стоянки, кам’яні статуї, стели, наскельні зображення, залишки стародавніх укріплень, виробництв, каналів, доріг, місця скоєння стародавніх релігійних обрядів, віднесені до об’єктів археологічної спадщини культурні шари;

3) пам’ятки містобудування й архітектури – комплекси, історичні центри, квартали, площі, вулиці, набережні, залишки стародавнього планування і забудови міст та інших населених пунктів; споруди цивільної, промислової, військової, культової архітектури, народного зодчества;

4) пам’ятки мистецтва – твори монументального, образотворчого, декоративно-прикладного, садово-паркового та інших видів мистецтва.

Ганна   ЛАЗАРЕНКО.
Фото ІА «Новости Приднестровья»