І знов «Придністровська весна»

Найбільша нагорода для активного студента – це можливість потрапити в молодіжний патріотичний табір «Придністровська весна», який цього року відбувся з 24 по 26 травня в Кіцканах.

Загальноуніверситетський зліт було організовано вже вшосте, він вважається ключовим заходом весняного семестру. Відбір до складу делегації факультету тривав упродовж року, оскільки необхідно зібрати 15 найактивніших творчих та ідейних студентів для участі у конкурсах і змаганнях.

Програма заходів постійно змінюється й оновлюється. Цього разу змінилося і місце проведення зльоту. Проректор з молодіжної політики ПДУ Валентина Єні зазначила, що табір у молодіжному спортивно-оздоровчому комплексі «Співдружність» утричі більший та набагато комфортніший, ніж попередній – «Сенетатя».

До речі, відкриттю цього табору передувала дуже старанна робота, бо кожен факультет готував свій будинок. Студенти та викладачі виїжджали на суботники, фарбували стіни, ремонтували дах та упорядковували навколишню територію. Щорічно зліт починається з того, що представники всіх команд покладають квіти до Обеліска бойової Слави на Кіцканському плацдармі, в пам’ять про тих, хто ціною свого життя подарував нам мирне небо.

Уперше «Придністровська весна» на урочистому відкритті зльоту зустрічала так багато високих гостей – міністрів, керівників держустанов, відомих спортсменів та молодіжних лідерів. Серед них і Голова Уряду Олександр Мартинов, який уже вдруге взяв участь в університетському таборі та відповів на запитання активістів. Він зазначив, що успішний розвиток будь-якої держави, як показує історія, залежить багато в чому від
активної позиції молоді.

Відверті розмови з представниками влади – це вже традиція клубу «Візаві». На початку – традиційні запитання про цікаві факти з біографії Олександра Володимировича. Не оминули увагою і навчання в школі, технікумі та університеті тоді ще майбутнього прем’єра Придністров’я. Цікавило студентів і те, які перспективи розвитку мають молодіжні напрямки, чи знайдуть підтримку влади молодіжні проекти. А ще запитали про те, як це – бути Головою Уряду?..

Упродовж трьох днів команди всіх факультетів змагалися в різних конкурсах на території оздоровчого табору. Перший день присвятили облаштуванню побуту, а також кожен факультет провів свої засідання клубу «Візаві». Того ж дня гостям представили проекти, які реалізують студенти ПДУ. Серед них були два медичних – «Розвиток донорства в ПМР» і «Перша допомога», екологічна програма щодо збереження вікових дерев, а також програми з волонтерства та навіть створення роботів.

Другий день присвятили виключно спорту – змагалися з техніки пішого туризму, грали у волейбол та бадмінтон. Заключний день традиційно присвячується Школі активу для першокурсників, які мріють брати участь в університетських заходах та фестивалях.

На урочистому закритті VI загальноуніверситетського патріотичного зльоту «Придністровська весна – 2019» організатори відзначили почесними грамотами найбільш активних студентів, які яскраво проявили себе упродовж усього року.

Посиденьки в лісі біля багаття і спортивні змагання як частина навчального процесу – це вже не міф для студентів, а справжня реальність, яка дає свої плоди. Три дні корисного спілкування та цікавого активного відпочинку в таборі, де панувала дружня атмосфера, збагатили студентські роки незабутніми враженнями.

Дарина   КУЛАКОВА.