Пісенний «Караван-2019» зустріли в Бендерах

Республіканський гала-концерт афганської та патріотичної пісні «Караван-2019» цього року відбувся в Бендерах. На сцені просто неба біля Палацу культури ім. Ткаченка виступили лауреати та переможці торішнього пісенного конкурсу. Послухати кращі голоси Придністров’я і гостей республіки прийшли сотні людей.

Протягом 20 років фестиваль афганської пісні «Караван» крокує містами Придністров’я. У Бендерах учасники «Каравану-2019» не змагалися, а скоріше демонстрували глядачам свої музичні таланти: на сцені виступали володарі Гран-прі та призових місць фестивалів минулих років.

Чудова погода сприяла проведенню музичних заходів на відкритій сцені біля будівлі міського Палацу культури. Стати часточкою великого гала-концерту та зануритися в особливу творчу атмосферу зміг кожен охочий. «Караван-2019» зібрав сотні глядачів різних поколінь. «Ось уже два десятиліття придністровська асоціація ветеранів війни в Афганістані проводить конкурс військово-патріотичної та афганської пісні. Розпочинався він із дворових музикантів, ветеранів, які просто брали гітару та співали. Сьогодні це досить професійний конкурс», – зазначив голова Придністровської асоціації ветеранів війни в Афганістані Ігор Буга.

Бендерська сцена зібрала кращих виконавців із різних міст Придністров’я. Зі сцени лунали тільки такі пісні, в яких відчувалися трагедія, біль і відлуння минулого. Серед виконавців були й воїни-інтернаціоналісти, які найчастіше і є авторами пісень. Адже хто, як не вони, може передати весь дух тих подій? Одним із таких учасників став гість з України Олександр Брагін – заступник голови Одеської обласної спілки ветеранів Афганістану. «Наша громадська організація давно налагодила дружбу з придністровськими воїнами-інтернаціоналістами. Такі зустрічі показують, що для афганців немає меж, тому що це наш спільний біль і наша пам’ять. Для гала-концерту в Бендерах я підготував дві композиції під назвою «Афган» і «Перевал». Маю велику надію, що ці пісні проникли в душу придністровців», – зазначив О. Брагін.

Упродовж кількох годин мешканці Бендер і гості міста слухали розповіді про війну в Афганістані за допомогою музичних композицій. «Республіканський фестиваль афганської та патріотичної пісні – це унікальний спільний проект держслужби з культури та історичної спадщини разом із Придністровською асоціацією ветеранів війни в Афганістані. Головною метою є не тільки патріотичне виховання молоді, а й пропаганда миру та добра. Адже що таке пісня? Це те, що завжди надихало солдатів, визначало їхню громадянську позицію та розкривало їхні патріотичні почуття. Сьогодні ми, як ніколи, прагнемо жити в мирі, щоб більше не гинули наші хлопці, не повторювалися ситуації, коли їм необхідно брати в руки зброю, ми пропагуємо найсвітліші почуття гуманізму», – зазначила начальник Державної служби з культури та історичної спадщини ПМР Марія Кирмиз.

Однак, однією концертною програмою це свято не обійшлося. Молодіжний спортивно-патріотичний клуб «Спадкоємці Перемоги» представив виставку бойової зброї, де всі охочі могли не тільки подивитися, а й помацати й навіть сфотографуватися з унікальними експонатами.

Марія   КРАВЕЦЬ.