Голоси Придністров’я – 2019

Весна цього року порадувала нас барвистим калейдоскопом виставок, концертів, фестивалів та інших культурних подій. Поміж завершальних заходів весняного творчого марафону слід назвати республіканський конкурс «Голоси Придністров’я – 2019», який відбувся на головній сцені столиці – в Державному культурному центрі «Палац Республіки».

Найкращі сольні виконавці, професійні співаки та любителі мистецтва – за перемогу між собою змагалися 12 учасників зі всього Придністров’я. Оцінювало конкурсантів професійне журі, до якого увійшли придністровські музиканти, а також гість з Одеси – солістка Одеського театру опери та балету Наталія Каданцева.

Щоб досягти мети – стати фіналістом «Голосів Придністров’я» – учасникам конкурсу довелося пройти відбіркові етапи, які відбувалися в усіх містах та районах республіки, тож на сцені Палацу кращі змагалися з найкращими. Репертуар конкурсу характеризувався різноманіттям музичних напрямків, обраних композицій. У фіналі лунали закордонні та вітчизняні, класичні та сучасні пісні. Кожен учасник повинен був максимально розкрити свій вокальний талант, продемонструвати артистичну майстерність і представити свій виступ не просто виконанням пісні, а завершеним номером.

«Оцінювати вокал – це справа досить тонка. Якщо під час гри на фортепіано або в балеті можна пояснити, показати, то з вокалом – все інакше. У кожного виконавця присутнє своє індивідуальне сприйняття, здібності, фізична будова та можливості. Але, як правило, перемагає той, хто повністю перебуває в музиці, хто відчуває її», – зазначила Наталія Каданцева.

Переможцем конкурсу пісні «Голоси Придністров’я» та володарем Гран-прі став виконавець із Дубоссар Валерій Солонар. На думку журі, саме цей учасник максимально яскраво та професійно продемонстрував своє вміння володіти голосом, вокальним мистецтвом, і зробив номер зрозумілий для всіх. Перше місце посіла співачка з Бендер Юлія Арнаут, друге та третє місця достойно вибороли Олексій Осічев (Слободзея) та Світлана Бабікова (Бендери).

Марія   ЛУНІНА.