Українська пісня – її дороговказ

Цій дзвінкоголосій виконавиці з Дністровська, учасниці святкових концертів, переможниці республіканських і міжнародних конкурсів і фестивалів не раз бурхливо аплодувала публіка. Цього навчального року студентка Придністровського державного інституту мистецтв Ольга Іщенко була відзначена президентською стипендією.

Церемонія вручення сертифікатів та фото з Президентом ПМР Вадимом Красносельським на пам’ять (історичний момент в її молодому житті) – результат відмінного навчання, творчого горіння і бажання йти вперед.

Як вона, зовсім юна людина, крок за кроком торує шлях, який найбільш повно розкриває її здібності? Безумовно, за підтримки дорослих. Виступати Оля почала ще в дитячому садку. Саме там вихователі помітили яскраву артистичність і кмітливість блакитноокої непосидючої дівчинки. Батьки  (мати – художник,  тато – інженер) теж намагалися зробити все можливе для розвитку дитини. Допомагали їй робити уроки, вечорами мама шила різні сценічні костюми, репетирувала, тато хвилювався і радів за неї. Згадуючи дитинство, Оля блаженно посміхається і зізнається, що вони з братом живуть у затишному і теплому «коконі» батьківської любові та підтримки. Сім’я їхня – звичайна, не з багатих, але дітям завжди всього вистачало. Якщо дитина обожнювала співати, і їй потрібен був магнітофон – він у неї обов’язково з’являвся.

Оля добре вчилася, успішним було її навчання в музичній школі й у дитячо-юнацькому центрі. Дівчину буквально окрилив перший успіх – одержання звання «Дністровської зірочки» на міському конкурсі творчості дітей та молоді. Чи були провали та гіркі сльози? Звичайно, вони були, але ніколи в душі співачки навіть не  заворушилися паростки розчарування, злості й образи на журі. Вона пам’ятала слова матері: «Головне – це участь, а успіх прийде, якщо постаратися». У Дністровську Ольгу помітили як талановиту виконавицю української пісні, любов до якої прищепила її бабуся Наталія Плаксієнко, яка викладала українську мову в школі. На республіканському конкурсі «Пшеничне перевесло» Оля неодноразово посідала призові місця і навіть була відзначена «Гран-прі». Тепер вона точно знала: її дороговказом є пісня.

Ольга вступила в ПДІМ на кафедру естради за спеціальністю естрадно-джазовий вокал. В її репертуарі за 4 роки навчання і завдяки чудовому педагогу Ользі Величинській з’явилося багато нових і різних творів. У 2016 році вона стала лауреатом Міжнародного фестивалю-конкурсу джазового співу «Ритми літа» (Україна). У 2017 році виборола почесне третє місце в Республіканському конкурсі козацької пісні (ПМР) і здобула Приз глядацьких симпатій на Республіканському конкурсі «Екологія очима придністровців». Успішним для Ольги став і 2018 рік. Вона посіла друге місце в конкурсі «Квітень – всесвітній місяць джазу», перше місце – в Міжнародному конкурсі вокалу «Ярмарок мелодій» (Молдова). Двічі Ольга була призером Міжнародного фестивалю-конкурсу «На хвилях музики» (Україна). Причому вдруге вона стала лауреатом I ступеня. Навесні цього року до її успіхів додалася ще одна перемога – вона стала лауреатом III ступеня Міжнародного фестивалю «Кавказ-2019», в якому брали участь понад 100 вокалістів із різних країн, у тому числі з Італії, Румунії, США та України. Для неї участь у конкурсах – це не тільки змагання і новий досвід, а й можливість дарувати людям радість.

Є в Ольги Іщенко мрія про сольну кар’єру співачки. Не виключає вона і стезю викладача, але жити й працювати хоче в рідному Придністров’ї. Відрадно, що, освоюючи вершини джазового та естрадного мистецтва, Ольга поповнює свій репертуар і не збирається розлучатися з улюбленою українською піснею. «Саме вона, надзвичайно мелодійна та емоційна, допомогла мені повірити у свої сили. Мої улюблені пісні – «Пшеничне перевесло», «Мій рідний край», «Я бажаю вам добра» – назавжди залишаться зі мною!» – впевнена талановита придністровська виконавиця.

Лара   ЧАЙКА.