А ти знаєш, чому можна вірити?

Чи можна довіряти некомерційним організаціям (НКО)? Яку роль вони відіграють на пострадянському просторі та як боротися з їхніми маніпуляціями та впливом на громадську спільноту? Ці та інші питання обговорювалися на відкритому семінарі для студентів і викладачів ПДУ за участю російського тележурналіста Сергія Михєєва. На заході були присутні й представники органів влади республіки.

Тож розберемося, що взагалі називають некомерційними організаціями. Згідно з законом Придністров’я, НКО – це організація, яка не ставить за мету одержання прибутку і розподілу його між учасниками. Некомерційні організації можуть створюватися для досягнення соціальних, благодійних, культурних, освітніх, наукових і управлінських цілей, з метою охорони здоров’я громадян, розвитку фізичної культури та спорту, задоволення духовних та інших нематеріальних потреб, захисту прав громадян тощо.

Лекція російського журналіста відбулась у форматі телемоста. Перебуваючи на території РФ, він ділився зі співрозмовниками своїм досвідом та відповідав на запитання студентів і викладачів ПДУ, а також депутатів Верховної Ради.

«Тема запропонованого семінару є досить актуальною, причому зростання цієї актуальності відбувається надзвичайно стрімко. Ми повинні розуміти важливу річ: здійснюється фальсифікація багатьох подій, що обумовлено інформаційними технологіями, мережевими проектами та іншими факторами. Це стосується не тільки НКО, а й бізнесу, всієї суспільної та соціальної проблематики, але в НКО вона проявляється найбільше, тому що ці структури використовуються як на благо (і таким організаціям немає ціни!), так і деструктивно», – зазначив, приєднавшись до дискусії, кандидат соціологічних наук, виконавчий директор Дністровсько-Прутського інформаційно-аналітичного центру Ігор Бєлобородов.

Сергій Михєєв зазначив, що НКО стали зручним знаряддям розв’язання багатьох соціальних проблем, а також інструментом впливу на громадську думку. Головною метою цих об’єднань завжди була й залишається увага до тих питань, які, на думку суспільства, керівництво держави не вирішує. Як зазначив лектор, з’явилися НКО на Заході та з часом розповсюдилися в усьому світі. Таким чином їхня поява стала спробою самоорганізації суспільства в рамках закону. Однак, як виявляється, не всі об’єднання залишаються в цих «рамках».

«Деякі структури через неурядові та некомерційні організації роблять спробу отримувати користь і беруть їх на службу своїм політичним та економічним інтересам, – підкреслив Сергій Михєєв. – Використання цих структур, експлуатація всієї системи є очевидними, вони мають місце: ми бачимо яскраві тому приклади в інших країнах.

Усю лекцію російського тележурналіста пронизувала провідна думка: бути обережними та уважними до тієї інформації, яку нам пропонують, тому що не завжди така пропозиція супроводжується добрими намірами. Чи є вихід із цієї ситуації? У першу чергу необхідно спостерігати й розуміти ті політичні та соціальні процеси, які відбуваються як у сусідніх країнах, так і в нашій державі. Знання історії рідного краю та навички аналізувати теж є головними помічниками в пошуках правди.

«Такі теми ми порушуватимемо й надалі. Я вважаю, що вони потребують більш поглибленого вивчення, тож ми повинні регулярно моніторити все, що відбувається на цій ниві, аналізувати інновації, ризики та переваги, а також можливі загрози. Тільки в такому разі можна буде сказати, що ми озброєні, адже «озброєний» той, хто обізнаний, – пояснив директор ДПЦ Ігор Бєлобородов. – Крім того, подібні лекції налагоджують і зміцнюють зв’язки Придністров’я та Росії, розкривають історичну і соціальну правду».

Ольга   СТОЯНОВА.