Новий модний тренд в Україні

Останнім часом жителів України одягають у патріотичні труси-вишиванки. Бізнес із продажу розшитої спідньої білизни стрімко набирає обертів. Такі труси ще називають «патріотичними». Тож якщо ви – патріот чи патріотка, на вас мають бути одягнені труси-вишиванки.

Якби мені це розповів хтось чужий, я подумав би, що це черговий анекдот. Але… я їх бачив своїми очима на ринку «Сьомий кілометр». Навіть скажу вам більше: така білизна нині є дуже популярною. З кожним днем стає все більш модним ходити в трусах-вишиванках.

Найдешевші такі труси коштують від 40 гривень. Це трохи більш як 26 придністровських рублів. Правда, якщо придивитися, їх можна лише умовно називати вишиванками, оскільки орнамент на них не вишитий, а надрукований, як на футболці. Але нехай вас це не засмучує, тому що популярність набирають саме вишиті труси, тобто повноцінні вишиванки ручної роботи. Правда, коштують вони значно дорожче, ніж дешеві ринкові з надрукованою вишивкою – від 200 гривень (132 рублі). А вишиті стрінги ручної роботи коштують не менш ніж 325 гривень (215 рублів). Про це пише український сайт ETCETERA.

Активно продають вишиті труси й в Укрнеті, наприклад, на дошках оголошень та інтернет-аукціонах. Причому труси-вишиванки продаються як жіночі, так і чоловічі, яких – найцікавіше – на ринках набагато більше. Вони й виглядають «гідно», і ціна у них не поступається жіночим – 180 гривень (119 рублів), що, погодьтеся, досить-таки недешево.

Продавці такої спідньої білизни на «Сьомому кілометрі» розповіли мені, що чоловічі труси найчастіше купують не чоловіки, а жінки. Купують, як правило, чоловікові або юнаку на день народження. Причому і молодь (здебільшого студентки), й дорослі жінки. А ще вони розповіли, що дуже хороші продажі «товару» були на День всіх закоханих і 6 грудня – в День Збройних сил України. Одна покупниця навіть пояснила: «Я хочу зробити подарунок людині, у якої все є, тому потрібен саме такий сувенір».

Останнім часом у лідери цієї галузі вирвався Київський інтернет-магазин «Етнусики» (етно трусики), і став мегапопулярним. Його «вишукану» продукцію відрізняє вже зовсім інша якість, дизайн і ціни. Так, чоловічі труси тут коштують 400 гривень (264 рублі). Жіночі – 300 гривень (198 рублів). Вишивки на спідньому роблять вручну, а вартість білизни залежить від складності роботи.

Творець «Етнусиків» киянин Андрій Дубчак заявив українським ЗМІ, що еротична білизна з національним орнаментом викликала справжній фурор на етнічному фестивалі «Країна мрій». Він переконаний, що бути справжнім українцем можна, тільки одягаючись у все українське. До цього ж закликають рекламні слогани компанії. Зазначимо, що користувачі соцмереж «оцінили» бізнес Дубчака. Так, у Facebook у численних коментарях до рекламного банера трусів люди активно цікавляться, коли в Україні з’явиться туалетний папір з національним орнаментом.

За плечима Андрія Дубчака 3 вищі освіти: журналістська, інженерна та комп’ютерна. Ідея продавати спідню білизну з вишивкою у вигляді традиційних орнаментів України виникла в нього випадково, коли він вибирав подарунки для своїх американських родичів. Знайти щось оригінальне було складно, а традиційні вишиванки та скриньки з розписом вже нікого не дивували. «Мені тоді здалася прикольною думка подарувати труси-вишиванки, – розповів підприємець. – Але нічого подібного я, як не шукав, не знайшов. І тоді я подумав, що труси з вишивкою – прекрасна бізнес-ідея».

Але така досить екстравагантна білизна могла не всім припасти до смаку, і Андрій спочатку опитав своїх друзів. Усім сподобалася його ідея, і молодий чоловік вирішив ризикнути. Роздумував над деталями кілька місяців. Андрій багато читав про традиційну вишивку та орнаменти України, обговорював ідею з майстрами. Замислювався він і над моральним аспектом питання – чи можна поміщати подібні символи на спідню білизну? І незабаром з’ясував, що за старих часів такі малюнки вишивали на натільних сорочках. Це його заспокоїло.

Щоб запустити проект, треба було вкласти в нього 5 тисяч доларів. На ці кошти були придбані: машина для вишивання, сама білизна, нитки. Був також створений онлайн-магазин. Через якийсь час стало зрозуміло, що машина не підходить для такої роботи. Вона стягує трикотажну тканину, і в підсумку білизна виглядає негарно. Потрібна ручна вишивка, і тому через інтернет були знайдені вишивальниці. Дівчата самостійно розробляють візерунки. Одні труси вишиваються не довше одного дня.

«На початку 2013-го був зареєстрований бренд «Етнусики», – пише український інтернет-портал VESTI-ukr. І вже влітку того ж року спідню білизну з вишивкою було з тріумфом представлено на вже згадуваному етнічному фестивалі «Країна мрій».

Коли перші фотографії вишитої білизни з’явилися в соцмережах і на сайті Дубчака, реакція на них була різною. Деякі люди поставилися до продукту з гумором, а деякі – з обуренням. Але на один поганий відгук припадало понад 500 «лайків». Свою потенціальну аудиторію підприємець знайшов і серед молодих людей від 18 до 40 років, яким потрібно своєму партнеру подарувати оригінальний подарунок. Інтерес до вишитої білизни проявили й іноземці. Приблизно третина клієнтів – жителі США та Австралії.

Сьогодні в асортименті інтернет-магазину «Етнусики» 8 моделей трусів-вишиванок. Буває, що орнаменти, які подобаються майстрам, у готовому вигляді не мають попиту. Вишивальниці тоді підбирають більш вдалі малюнки.

Закінчити свою розповідь я хочу віршами на рекламному банері однієї з продавщиць цієї продукції на «Сьомому кілометрі». Я не полінувався не тільки прочитати їх, але й переписати.

«Модні вишиті труси –
На здоров’я їх носи!
Для найкращого мужчини
Вишивала я три днини –
Кольоровими нитками,
Ще й обводочок з квітками
І шнурочок для краси –
Патріотом будеш ти!»

Ігор   ШЕВЧЕНКО.