З днем легкої промисловості!

Легка промисловість – це одна з найголовніших галузей придністровської економічної системи, яка є «обличчям» нашої республіки. Якість продукції, конкурентоспроможність на всесвітньому ринку та надання послуг на високому рівні – таку характеристику можна дати вітчизняним підприємствам, головною метою яких є постійний розвиток та удосконалення методів виробництва.

Значну роль цієї галузі для Придністров’я підкреслив Андрій Межинський  –  генеральний директор ЗАТ «Тиротекс», депутат Верховної Ради ПМР: «Легка промисловість республіки – це текстильна, швейна та взуттєва галузі. Вона є одним із важливих напрямків державної політики й відіграє значну роль у підтримці економічної стабільності держави та її стратегічного розвитку, зайнятості працездатного населення, підвищення рівня життя, в тому числі за допомогою забезпечення необхідними товарами – домашнім текстилем, одягом і взуттям. На сьогодні перед легкою промисловістю стоять амбітні виклики та завдання, такі як стимулювання попиту на вітчизняну продукцію, збільшення обсягу її виробництва і, звичайно ж, технічна і технологічна модернізація».

Почали розповідати про легку промисловість ми не випадково, адже минулого тижня фахівці цієї галузі відзначили професійне свято. У столичному парку «Перемога» розгорнувся урочистий ярмарок найкращої придністровської продукції.

Ягоди та фрукти, випічка, мед, молочна продукція, алкогольні напої, текстильні вироби, одяг, взуття – 9 червня на території парку розташувалася майже вся «міць» придністровської промисловості. Жителі міста мали можливість оцінити різноманітну вітчизняну продукцію, представлену установами легкої промисловості всієї республіки.

У рамках заходу свої товари та послуги виставляли як нові, ще мало знайомі придністровцям, організації, так і передовики виробництва, промислові гіганти республіки. Фабрика «Тиротекс», завод «Квінт» та «Букет Молдавії», Тираспольський молочний завод, взуттєва фабрика «Флоарє» щороку є незмінними учасниками святкування Дня легкої промисловості.

Такі масові заходи для великих підприємств є гарною можливістю показати всю свою продукцію, продемонструвати оновлений асортимент та провести для населення дегустацію. Деякі установи скористалися таким шансом, тож особливу увагу у парку привертав до себе Бендерський хлібокомбінат. Його працівники пропонували гостям свята скуштувати товар, розроблений поточного року: хліб «Кавун», двокольорове печиво з різних видів зерна тощо.

«Проведення дегустації – це дуже цікавий задум, адже кожен охочий може підійти й ознайомитися з новими товарами від хлібозаводу, а якщо сподобається, то на місці й придбати, – поділилася враженням жителька Тирасполя Людмила Вовк. – Для себе я виділила новий вид хліба – «Кавун». На вигляд він дуже цікавий: червоний з зеленою шкоринкою, саме те, що сподобається дітям. У фахівців я дізналася, як його виробляють. Спочатку я думала, що такі кольори – це штучні фарби, але продавці повідомили, що все натуральне, тож можна впевнено його купляти й для онуків».

Були на ярмарку і майже невідомі, але дуже важливі для розвитку економіки Придністров’я підприємства. Однією з таких установ є взуттєва фабрика «Террі-Па», розташована в Парканах. Понад 20 років вона виробляє продукцію на експорт. Основною діяльністю організації є виготовлення якісного взуття на замовлення закордонних клієнтів.

«Наша фабрика працює з іноземцями. Найголовніше для нас – своєчасне виконання замовлення. Ми націлені на якісне виробництво взуття з гарантією відправлення товару в зазначені терміни. Те, що йде на експорт, робиться на замовлення клієнта на давальницькій сировині. Зазвичай це спеціалізоване взуття для робітників. Воно повинно бути комфортним, щоб людині, яка працює 8–12 годин на ногах, було зручно. На внутрішній ринок ми робимо різну домашню продукцію, тобто капці, легкі літні босоніжки і таке інше. Хто вперше приходить до нас у магазин, залишається дуже задоволеним і стає навіть постійним покупцем», – зазначила фахівець взуттєвої фабрики «Террі-Па» Інна Бугор.

Серед великих підприємств почесне місце посідали й індивідуальні підприємці. Особливо пишно було представлене різноманіття меду. Як зазначили учасники виставки, День легкої промисловості щороку дає старт відкриттю сезону збору травневого меду, який дуже люблять споживачі.

«Уже багато років святкування Дня легкої промисловості є початком нашого сезону, тобто пасічники починають відкачувати мед саме в переддень 9 червня. Наше підприємство бере участь в ярмарку вже протягом 8 років. Сьогодні для покупців ми теж привезли свіжий травневий мед. Дуже важливо, що в нашій продукції немає ані цукру, ані антибіотиків. Їх відсутність свідчить про високу якість меду та його натуральність. На мій погляд, виробництво корисної продукції вже саме по собі є дуже хорошою рекламою, адже споживачів не можна обманювати», – повідомив учасник ярмарку Михайло Порхун.

День легкої промисловості став дійсним святом для всіх жителів та гостей столиці, адже, крім огляду та купівлі товарів придністровських виробників, кожен охочий міг скуштувати смачний шашлик або інші страви традиційної національної кухні. Одним із найсмачніших м’ясних виробів, за оцінкою багатьох відвідувачів ярмарку, стала пропозиція від парканської фірми «Фіальт-агро».

«Наша продукція має попит серед населення завжди, адже ми пропонуємо товари, які виготовляються в Придністров’ї. На ринок виходимо з м’ясною та молочною продукцією. Все натуральне та корисне. Зовсім скоро нам виповниться 10 років, і весь цей час ми намагалися задовольнити потреби покупця, пропонувати щось нове, цікаве і смачне, щоб кожен залишався задоволений. На сьогоднішньому ярмарку пригощаємо придністровців смачним шашликом і ковбасками, також усі охочі можуть придбати й нашу повсякденну продукцію», – розповіла керівник мережі «Благода» Інна Жар.

Розважальні ділянки були підготовлені також і для дітей. Різноманітні виставки декоративно-прикладної творчості від придністровських майстрів, ігрові майданчики з аніматорами, концерти – організатори заходу подбали про те, щоб цього дня навіть найменші придністровці теж гарно провели час.

Особливе зацікавлення викликав захід в іноземних гостей – туристів з різних куточків земної кулі. Для них це свято стало символом Придністров’я, адже на невеликій ділянці можна було побачити не тільки те, чим живе республіка сьогодні, а й збережені споконвіку народні традиції нашої землі. Разом із придністровцями туристи розглядали місцеву продукцію, куштували народні страви та поглиблювалися в повсякденне життя придністровського народу.

Тетяна   БУКІНА.