Ефективна робота законодавців

У рамках чергового пленарного засідання Верховної  Ради ПМР, яке відбулося 12 червня, придністровські парламентарії розглянули низку важливих законопроектів, спрямованих на оптимізацію державних витрат і посилення соціального захисту громадян з обмеженими можливостями.

У другому читанні був ухвалений пакет законопроектів, який передбачає скорочення кількості депутатів усіх рівнів Придністров’я.

В інтерв’ю представникам ЗМІ заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва прокоментувала важливість законодавчих ініціатив. «Профільний комітет готуватиме законопроекти до розгляду в третьому читанні. Після прийняття вже можна буде заявити про те, що кількість депутатів скорочена на 10 осіб. Упевнена, що 33 депутати Верховної Ради впораються з завданнями, поставленими перед законодавчим органом влади. Скоротиться також кількість депутатів у містах та районах республіки. Особливо це торкнеться Рибниці, яка має велику кількість депутатів місцевої Ради. Вважаю, що внесення змін до законодавства дозволить депутатському корпусу працювати ефективніше на виборчих округах. А у громадян республіки буде можливість обирати найдостойніших: тих, хто зможе більше зробити для людей», – сказала Галина Михайлівна.

Від імені Уряду ПМР його офіційний представник у законодавчому органі Радіон Чеботар представив законодавчу ініціативу «Про внесення змін і доповнень до Кодексу ПМР про адміністративні правопорушення». «Документ розроблений з метою підвищення ефективності та своєчасності повідомлення осіб, щодо яких порушено справу про адміністративне правопорушення, за яким протокол про адміністративне правопорушення не складається, а також з метою економії бюджетних коштів на розсилку повідомлення поштовим відправленням», – пояснив Радіон Чеботар.

Законопроектом передбачається внесення змін і доповнення до Кодексу ПМР про адміністративні правопорушення в частині можливості надіслання уповноваженим на збір і систематизацію інформації про платежі у вигляді адміністративного штрафу органом (далі – уповноважений орган) сповіщення про накладені штрафи особі, щодо якої винесено постанову про адміністративне правопорушення без її участі й без складання протоколу про адміністративне правопорушення відповідно до законодавства ПМР, не тільки поштою рекомендованим поштовим відправленням, але і шляхом направлення СМС-повідомлення, електронного листа або повідомлення банку.

Пропоновані зміни покликані оптимізувати, модернізувати процес належного повідомлення особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, а також мінімізувати витрати з бюджету на поштове відправлення. Описувані способи сповіщення цілком відповідають вимогам, продиктованим сучасними реаліями.

Міністр економічного розвитку Сергій Оболоник представив на розгляд народних депутатів законодавчу ініціативу «Про державну реєстрацію юридичних осіб та індивідуальних підприємців у ПМР». Автором документа є Уряд ПМР. Метою законопроекту є створення більш сприятливих умов для розвитку підприємницької діяльності та підвищення інвестиційної привабливості республіки, а також гармонізація законодавства ПМР до законодавства Російської Федерації.

Соціальному захисту людей з обмеженими можливостями сприятиме законодавча ініціатива «Про соціальний захист інвалідів», яку представив перший заступник міністра соціального захисту й праці Олег Федотов. Він пояснив, що законопроект розроблений з метою закріплення права на безкоштовне забезпечення окулярами для корекції зору інвалідів I, II, III групи по зору, дітей-інвалідів віком до 18 (вісімнадцяти) років, інвалідів дитинства по зору всіх трьох груп. Парламентарії ухвалили документ у двох читаннях.

Микола   ЮРКЕВИЧ.