Питання екологічного стану ПМР на контролі Уряду

На черговому засіданні виконавчого органу держави, яке відбулося 10 червня, було розглянуто низку важливих документів, спрямованих на соціальну підтримку населення й захист навколишнього середовища ПМР.

Міністр соціального захисту й праці Олена Куліченко представила проект закону «Про внесення змін у Кримінальний кодекс ПМР». Вона зазначила, що під час зустрічей членів Уряду з представниками громадських організацій Придністров’я неодноразово наголошувалося на посиленні законодавства відносно громадян республіки, які не виконують свої батьківські обов’язки.

«Перше, що пропонується, – збільшити тривалість примусового відпрацювання і встановити його на термін від 60 до 480 годин. Наступна стаття стосується невиконання обов’язків щодо виховання неповнолітніх. На сьогодні штрафи, які накладаються на таких недбайливих батьків, установлені в розмірі від 200 до 350 РР МЗП, або ж такі батьки караються позбавленням волі на строк до двох років. Зміни передбачають штраф у розмірі від 200 до 700 РР МЗП і обов’язкові роботи на строк від 220 до 480 годин або позбавлення волі на строк до трьох років. Ми говоримо зараз про збільшення терміну позбавлення волі на 1 рік і двократне збільшення терміну примусових робіт», – сказала міністр.

Також зміни будуть застосовані до злісних неплатників аліментів, які роками не сплачують кошти на утримання дітей, непрацездатних батьків або дружину. Таким громадянам також прописуються виконання обов’язкових робіт до 480 годин або позбавлення волі на строк до одного року.

Як додав Голова Уряду Олександр Мартинов, тема покарання недбайливих батьків є актуальною для всього придністровського суспільства. «Для нас важливо почути думки громадськості ПМР з метою обговорення важливих документів. Цей проект закону буде направлений на розгляд до Верховної Ради та Громадської палати», – пояснив прем’єр-міністр.

Начальник Державної служби екологічного контролю й охорони навколишнього середовища Василь Сотников представив проект закону ПМР «Про затвердження державної програми з відновлення високостовбурних дібров на землях Державного лісового фонду ПМР на 2020–2040 роки». Він пояснив, що документ розроблено за дорученням Президента ПМР Вадима Красносельського.

Василь Сотников зауважив, що метою програми є вирощування стійких корінних насаджень нашого регіону, а якщо точніше, то черешчатого дуба. На його думку, 1 га таких насаджень може щорічно поглинати 15 тонн вуглекислого газу і виділяти 14 тонн кисню. Крім того, відновлення дібров сприятиме підвищенню якості та продуктивності лісів Придністров’я.

Фінансовим джерелом для проведення необхідних заходів стануть кошти екологічного фонду та грошові ресурси державного унітарного пдприємства «Придністров’я-ліс».

Олександр   ЗАЙЧУК.
Фото прес-служби Уряду