ПМЕФ – «…фестиваль досвіду, ідей та нових проектів»

З 6 по 8 червня в Росії відбувся Петербурзький міжнародний економічний форум (ПМЕФ), учасником якого стала придністровська делегація, до складу якої увійшли: заступник Голови Уряду ПМР, міністр економічного розвитку Сергій Оболоник, Голова Верховної Ради ПМР Олександр Коршунов, депутати вищого законодавчого органу ПМР Віктор Гузун і Михайло Бурла. По закінченні економічного форуму Олександр Коршунов та Віктор Гузун з робочим візитом відвідали Калінінградську область. 14 червня в Тирасполі спікер парламенту на прес-конференції розповів про результати цих двох поїздок.

Майданчик для обміну думками

На думку Голови Верховної Ради, Петербурзький форум став грандіозною подією в діловому середовищі. «За офіційними даними, в роботі ПМЕФ взяли участь близько 19 тисяч осіб – представників 145 країн світу. Подія була настільки грандіозною, що кожен учасник мав можливість одержати відповіді на ті запитання, з якими він приїхав сюди, причому на будь-якому рівні: на мікрорівні, на рівні взаємодії бізнес-спільноти та держави й на рівні взаємодії держав між собою. У тому числі й з геополітичних питань: про розвиток Євразійського економічного співтовариства та Євросоюзу, а також відносини між цими наднаціональними структурами. Чому називаю цей захід грандіозним? Та тому, що в одній точці світу сконцентрувалися ідеї, досвід та досягнення 145 країн. Причому досягнення не тільки в галузі технологій, розвитку підприємств і бізнес-структур, а й у розвитку взаємовідносин між державою та підприємницькою спільнотою. І все це в одному місці й водночас. За бажання одержати досвід усіх 145 країн, гадаю, знадобиться набагато більше часу і фінансових ресурсів», – зазначив Олександр Коршунов.

На форумі членів придністровської делегації цікавили питання стратегічного планування і досвід країн-учасників, те, як вони розвивають свою економіку, як взаємодіють з бізнес-спільнотою, які напрямки економічного розвитку нині в пріоритеті. Весь цей великий досвід і сприймали представники Придністров’я, брали участь у заходах на різних майданчиках.

Пріоритетним є створення умов для розвитку підприємництва

Голова Верховної Ради зазначив, що в Петербурзі наша делегація ознайомилася з проектом із робототехніки, який реалізується в Росії. «На майданчику представник компанії-розробника говорив про те, що вже сьогодні вони можуть створити робота, дуже схожого на людину, а років через 15–20 його буде досить складно відрізнити від людини», – розповів Олександр Коршунов.

До всіх цих нових технологій законодавства зацікавлених країн повинні бути готові. Усі нові напрямки повинні бути регламентовані законом. Як приклад спікер придністровського парламенту навів випробування в Росії безпілотного автомобіля. Коли апарат тестували на полігоні, питань не виникало, але тільки-но заговорили про рух вулицями населеного пункту, незадоволені люди звернулися в прокуратуру, і реалізацію цього проекту тимчасово зупинили, оскільки питання пересування безпілотних транспортних засобів поки що не врегульовані чинним законодавством РФ.

«Законодавство повинно розвиватися трохи попереду, в цьому і є те посилання, про яке я говорю. Парламентарі повинні завжди дивитися не на 3–5 років уперед, а на 15–20 років. Це перше посилання, яке я хотів би відзначити. Елементи стратегічного планування якраз і формуються на таких міжнародних майданчиках. Ми здобуваємо досвід і знання країн – лідерів у галузі розвитку економіки», – зазначив Олександр Вікторович.

Було ще й друге посилання, яке наша делегація взяла на озброєння з цього форуму. На багатьох сесіях представники органів державного управління, депутати Держдуми, представники центрів стратегічних досліджень говорили про те, що замало створити ідеальне законодавство, необхідно створити ще й атмосферу для підприємницької спільноти. Щоб підприємець відчував, що держава до нього ставиться як до партнера.

«Підприємець – не злочинець, підприємець – це діловий партнер держави, якому вона створює всі необхідні умови для ведення підприємницької діяльності. А підприємець, у свою чергу, готовий відповідно до чинного законодавства забезпечувати податкові платежі й нести соціальне навантаження. Крізь весь форум тема необхідності створення умов для розвитку ділової активності червоною ниткою була пронизана на багатьох дискусійних майданчиках», – підсумував Олександр Коршунов.

Корисною для нашої делегації була дискусія на майданчику, де губернатори кращих 20 суб’єктів Російської Федерації ділилися досвідом про те, як вони досягли високого рівня розвитку у своєму регіоні, про розвиток підприємницького співтовариства, і тим, яких заходів вони вживали на рівні державного управління, щоб й інвестори прибували в регіон, щоб підприємницька спільнота здійснювала свою діяльність вільно і відкрито.

Сприяння збільшенню економічного потенціалу ПМР

На майданчику ПМЕФ придністровські парламентарії змогли вивчити досвід Росії щодо покращення умов ведення бізнесу. Обговорювалося також, які інфраструктурні проекти готуються до реалізації найближчим часом і як прискорити їх запуск та уникнути проблем у майбутньому.

На думку Олександра Коршунова, на сьогодні важливо чітко розуміти: у якому напрямку розвитку сучасних технологій республіка зможе себе проявити й чим зацікавить інвестора.

Щодо економічної взаємодії республіки з іншими країнами спікер зупинився на можливості налагодження стосунків з усіма наднаціональними структурами Євразійського та Європейського союзів. Укладання контрактів на реалізацію нашої продукції в різні країни сприятиме збільшенню економічного потенціалу республіки й таким чином забезпеченню виконання соціальних зобов’язань усередині держави.

«З точки зору структури експорту ми хотіли б збільшити його частину під час експорту в Росію. На сьогодні вона невелика. Для цього ми й проводимо зустрічі, відвідуємо російські регіони. Наша мета – встановлення економічних, торговельних і міжпарламентських відносин. Рух у галузі економіки повинен бути різновекторним. Наші товари конкурентоспроможні на світовому ринку. Нині всі країни формують сучасне законодавство для ведення інвестиційної політики та імпортозаміщення. Тому потрапити на ринок будь-якої країни не так просто. Наші товари повинні бути набагато кращими й конкурентоспроможними, ніж товари тієї країни, куди ми хочемо їх постачати», – вважає Голова Верховної Ради.

Партнерство з Калінінградською областю

Важливим напрямком діяльності депутатів вищого законодавчого органу держави залишається налагодження і подальший розвиток співпраці з регіонами РФ. У її рамках делегація Верховної Ради відвідала Калінінградську область. Олександр Коршунов і Віктор Гузун провели робочі зустрічі з керівником Калінінградської області Олексієм Силановим, депутатом Державної думи Олександром Ярошуком, який представляє в законодавчому органі РФ інтереси виборців Придністров’я.

Як розповів Голова Верховної Ради, з главою найзахіднішого регіону РФ вони обговорили питання функціонування об’єктів міської інфраструктури, поговорили про те, як розвивається Калінінград і область. «У деяких напрямках розвитку область просунулася далі російських регіонів. За підсумками минулого року тут зафіксовано зростання населення: жителів області стало більше на 7 400 осіб. Цей позитивний факт багато в чому пояснюється тим, що тут велика увага приділяється молодіжній політиці. Цей регіон, як і Придністров’я, сусідить з країнами Європи. У молодих людей є можливість виїхати туди. Особлива увага приділяється реалізації молодіжної політики. Цим питанням тут приділяється особлива увага. Позитивний результат цієї роботи полягає в тому, що молодь не покидає регіон. Для нас цей досвід дуже важливий», – підкреслив Олександр Коршунов.

Також керівник вищого законодавчого органу держави зустрівся з головою Калінінградської обласної Думи Мариною Оргєєвою. Сторони домовилися, що депутати Думи проводитимуть юридичну експертизу придністровських законодавчих актів.

У Калінінграді придністровці ознайомилися і з новими технологіями, які використовуються там у дорожньому будівництві. У зв’язку з цим для нашої республіки буде цікавий проект автоматизованої системи обліку оплати проїзду пасажирів і перевезення багажу на громадському транспорті – так звана транспортна карта.

Предметом зустрічі з Олександром Ярошуком стали питання спрощеного надання жителям Придністров’я російського громадянства, використання коштів материнського капіталу на території нашої республіки, взаємодії економічних агентів Придністров’я і Калінінградської області.

Під час візиту в цей регіон наші депутати відвідали Балтійський федеральний університет імені Імануїла Канта (БФУ), де провели робочу зустріч з його ректором Андрієм Клемешевим.

«Одним із напрямків взаємодії є співпраця БФУ і ПДУ ім. Т. Г. Шевченка. Вона може містити в собі підвищення кваліфікації професорсько-викладацького складу, дистанційне навчання, стажування викладачів, організацію відпочинку студентів у «Балтійському Артеку». Російський університет готовий також сприяти нам у розробці програм розвитку за певними напрямками. Вони повинні бути прийняті з метою реалізації Стратегії розвитку Придністров’я на найближчі 8 років, затвердженої указом Президента 12 грудня 2018 року», – підкреслює Олександр Коршунов.

Створення сприятливого і комфортного середовища для життя – одна зі складових проведеної молодіжної політики. Це будівництво паркових зон, спортивних комплексів і концертних майданчиків. Ілюстрацією того, чого калінінградці досягли на цьому шляху, стало відвідання законодавцями Придністров’я трьох дитячих садків і двох шкіл, у тому числі й тих, які будуть введені в дію з початком навчального року.

Пріоритетним напрямком розвитку в Калінінграді обрали туризм. Це цілком зрозуміло, враховуючи географічне розташування регіону і близькість до нього різних країн. І на цьому шляху вже багато чого досягнуто. У період з 2017 по 2019 роки кількість людей, які відвідали російський регіон, зросла вдвічі – з 1,2 млн чоловік до 2,4 млн осіб. Особливістю цієї галузі є медичний туризм, зокрема, послуги стоматології, де пропонуються конкурентні ціни та якісне обслуговування.

Олександр Коршунов зауважив, що нині важливим завданням законодавців ПМР є ухвалення законів, спрямованих на розвиток вітчизняної економіки. «Верховна Рада прийняла нову податкову систему для індивідуальних підприємців. На сьогодні цей механізм допрацьовується. Дуже важливо прописати в законах чесні правила гри для партнерської взаємодії держави й підприємницької спільноти. Здобута на майданчику міжнародного форуму інформація обов’язково знайде своє відбиття в чинному законодавстві в частині лібералізації Кримінального кодексу, зниження адміністративних бар’єрів», – зазначив він. У Російській Федерації, навів приклад Голова Верховної Ради, приділяється увага усуненню бюрократичних бар’єрів при взаємодії органів держуправління і підприємницької спільноти. У цій частині будуть корисні напрацювання за законотворчою «гільйотиною», спрямовані на перегляд вимог до видачі ліцензій, різних дозвільних документів. Спікер парламенту зазначив, що роботу в цьому напрямку в Придністров’ї вже розпочато Главою держави, Верховною Радою та Урядом. Досвід країн – учасників міжнародного форуму буде застосований до чинного законодавства та підзаконних нормативних актів, упевнений він.

Під час прес-конференції журналісти цікавилися у глави законодавчого органу про розвиток технологій майбутнього, застосування нанотехнологій, і як у цьому напрямку коригуватиметься законодавство.

Голова Верховної Ради наголосив, що необхідно вивчати науковий потенціал, яким володіють лідери світових економік, і застосовувати їхній досвід для коригування чинного законодавства. Він навів приклад, що в нашій державі вже ухвалений закон «Про розвиток інформаційних блокчейн-технологій в ПМР». «Блокчейн – це не просто електронна валюта, це технології. Їх потрібно впроваджувати в різні сфери діяльності. У нас документ вже прийнятий, і багато учасників форуму дають позитивні відгуки про нього», – сказав глава законодавчого органу.

На завершення своєї прес-конференції Олександр Коршунов зазначив, що здобутий під час поїздок у Санкт-Петербург і Калінінград досвід стане корисним для подальшого розвитку республіки та покращення добробуту її населення.

Микола   ЮРКЕВИЧ.