У Григоріопольському лісовому господарстві

Ліс – це свіже повітря, спів птахів, чарівні пахощі квітів та заспокійлива пісня лісових струмків. І щоб побачити всі ці казкові місця, необов’язково їхати в далекі краї, а досить відвідати ліси в Григоріопольському районі. Чудову мандрівку для представників ЗМІ організували представники ДУП «Придністров’я-ліс» на чолі з Міністерством сільського господарства та природних ресурсів ПМР.

Виїзний прес-тур – це прекрасна можливість для журналістів побачити все на власні очі: як функціонує лісовий «механізм», які етапи проходить молодий пагінець, поки з нього виросте гарне дерево. Місію гіда взяв на себе лісник Григоріопольського господарства Валерій Чеботар. Спочатку він охарактеризував основні види діяльності лісгоспу, відповів на запитання, які цікавили представників ЗМІ, а потім повів усіх гостей стежками свого господарства. Зі слів Валерія Кириловича ми дізналися, що всю цю красу природних багатств сумлінно бережуть, примножують та ефективно використовують працівники лісгоспу, розташованого на території Григоріопольського та Дубоссарського районів. Його загальна площа становить 4 035 га.

Розповів лісник і про те, які роботи ведуться в господарстві впродовж року: збір лісового насіння для подальшої посадки, біотехнічні заходи та догляд за ними, захист ґрунту від водяної та вітрової ерозії, збереження та примноження лісової фауни, рубка та чистка лісосмуг від молодняка, охорона навколишнього середовища, боротьба зі шкідниками та хворобами лісокультурних насаджень, браконьєрством тощо. Для того, щоб ліси були високопродуктивними та стійкими до несприятливих кліматичних умов, велика увага в лісових господарствах приділяється догляду та вирощенню саджанців. У розсадниках учасникам туру показали, як вирощуються саджанці акації білої, клена, ясена, гібридної тополі, кількох видів дубів. Молоді саджанці цих порід дерев замовляють інші лісництва, а для озеленення міських парків використовують саджанці катальпи – декоративного листяного дерева з надзвичайно гарними квітками.

Нині в нашій республіці велика увага приділяється збільшенню площ лісових масивів. Про те, як це відбувається на практиці, детально розповів Валерій Чеботар: «Розширення Держлісфонду відбувається внаслідок використання невгідь. Здебільшого це занедбані старі сади. Щоправда, не скрізь сприятливими є умови для дуба, ясена та клена, і тут нам на допомогу приходить невибаглива, пристосована до нашого клімату, акація біла. З початку року нею ми засадили вже 26 га землі. Ось ці дві ділянки акацієвого лісу були засаджені на місці напівзасохлого аличевого та шовковичного садів, які колись належали колгоспу «Батьківщина»(нині його вже нема). На цьому місці ми частково викорчували застарілі дерева, а замість них посадили акацію, яка з часом витіснить і шовковицю. Зі спиляних дерев зробили хатки й притулки для звірів і птахів. У них охоче селяться фазани й ссавці родини куницевих».

На запитання журналістів про те, як господарі лісу охороняють його від пожеж, особливо в літній період, Валерій Кирилович пояснив, що, дійсно, велика увага приділяється цьому питанню. Вони пильно слідкують за протипожежними мінералізованими смугами, облаштовують місця для відпочинку, посилюють масово-агітаційну роботу серед населення. Добре налагоджене співробітництво з працівниками пожежної служби. За словами лісника, цього року вже були випадки пожеж, але, завдяки оперативним протипожежним заходам, ліс зовсім не постраждав.

Наш цікавий прес-тур завершився, а в лісника робочий день – нескінченний, його робота ніколи не закінчується. Усі високі показники продуктивності лісового господарства безпосередньо залежать від особистого внеску і відповідальності кожного працівника цього господарства. Попри низьку зарплату, в колективі Григоріопольського лісгоспу люди працюють по 20–30 років. На зміну ветеранам приходить молодь, є в колективі й сімейні династії.

Краса рідної природи розкриває і красу людської праці, викликає бажання зробити свій край ще прекраснішим. Неможливо описати велич і красу наших прекрасних лісів простими словами, усе це треба побачити на власні очі й робити все можливе, щоб ця краса дійшла й до наших нащадків.

Світлана   МОРОЗ.