Плотянське лісництво запрошує

Міністерство сільського господарства і природних ресурсів ПМР з метою привернення уваги суспільства до питань екологічного розвитку, збереження і примноження біологічного різноманіття та благоустрою організувало прес-тур для ЗМІ в Плотянському лісництві.

У заході взяли участь представники ПДТРК, зокрема кореспонденти Першого Придністровського телеканалу і «Радіо-1», а від ДУ «Приднестровская газета» – кореспондент газети «Гомін». Заявленими темами прес-туру були: технологія підготовки ґрунту та посадка лісових культур сосни кримської на крутосхилах і непридатних землях; зелене живцювання хвойно-декоративних порід, облаштування парників і місць відпочинку для населення на території Державного лісового фонду.

Лісничий Плотянського лісництва Єфімія Сментине розповіла, що на сьогодні у віданні цього господарства близько 5 тисяч га лісу. Це лісові угіддя в селах Колбасна, Михайлівка, Плоть, Строєнці, Вадатурково і Сарацея. У Плотянському лісі функціонує розсадник, що забезпечує саджанцями не тільки власне лісництво, але й усі населені пункти республіки.

Фахівець окремо зупинилася на особливостях роботи, ознайомила представників ЗМІ з технологією живцювання хвойно-декоративних порід і розповіла про культури, які тут вирощуються. Серед тогорічних посівів красувалася ялина звичайна, посаджена з метою подальшої її реалізації на новорічні свята, для посадки в селах і озеленення міст. Про технології вирощування цієї рослини розповіла Єфімія Василівна: «Видаляємо з шишок насіння, висіваємо його в тепличний ґрунт, два роки доглядаємо за ним, поливаємо. Як підросте, висаджуємо у відкритий ґрунт. Тую колоновидну і самшит звичайний ми висаджуємо зеленими живцями. Зелене живцювання – один із найпродуктивніших способів вегетативного розмноження, який сприяє збереженню сортових ознак. У нашому парнику можна побачити, як це відбувається. Спеціалізуємося і на кримській сосні, тому що вона не така примхлива, добре вкорінюється на схилах і утримує ґрунт від зсувів.

Тільки цього року ми реалізували близько 500 ялин і сосен, понад 100 саджанців туї колоновидної та близько 500 кущів самшиту. Водночас у парниках підростає нова зміна хвойних, які потім стануть прикрасою придністровських вулиць і скверів».

Майстер лісу В’ячеслав Сментине працює тут майже 34 роки й близько 7 років – разом із дружиною Ефімією Василівною. Він розповів про те, що цього року дуже багато туї та буксуса пішло на озеленення Бендерської фортеці, для Рибниці теж було багато замовлень. Беруть і тую, і ялину звичайну з земляною грудкою, які потім висаджують у міських скверах і парках. Тополі поступово викорчовують, тому що від них навесні літає пух, а у людей виникає алергія. Це ми теж враховуємо у своїй роботі».

Після огляду розсадника журналістів запросили на місце відпочинку, облаштоване фахівцями лісництва, які запрошують усіх охочих відвідати це мальовниче місце і провести тут вихідні або святкові дні. В’ячеслав Якович зазначив: «Робота нелегка, доводиться боротися і з пожежами, і з браконьєрами, але ліс – це те, що дає людині сили й заспокоює. Саме для того, щоб кожен зміг поринути у лісову тишу, лісничий і майстер лісу створили цей затишний куточок для відпочинку. Тут є все для того, щоб зручно розміститися і насолодитися красотами природи». Родзинкою цього місця є криниця, яку В’ячеслав Сментине сам виявив і розчистив. З його слів це було так: «Ходили ми лісовими стежками зі щоденною перевіркою і натрапили на місце, де мати-й-мачуха росте. Спробували дістатися до води й виявили джерело. Кирками через скелю продовбали отвір метрів 50–60, протягнули через нього поліетиленовий шланг, і тепер тут у нас завжди є вода. Саме сюди приїжджають численні городяни й селяни, щоб відпочити й випити чистої водиці».

В’ячеслав Якович додав, що попереду у них ще дуже багато планів щодо розвитку розсадника, роботи з облаштування місць для відпочинку. Дивує й захоплює величезне бажання цих людей познайомити придністровців і гостей республіки з цією красою, а також занести Плотянські об’єкти в туристичний паспорт Рибниці та району.

Дмитро   ВЛАДОВ.