Збереженню дібров – державна увага

Кам’янщина славиться не лише найвищою в республіці лісистістю. Зелений куточок Придністров’я відрізняється ще й якістю тутешніх лісів. Адже переважають у краю діброви. На захисті зеленого багатства району стоять фахівці двох лісництв – Кам’янського та Рашківського. Угіддями другого з них журналісти у супроводі лісничого Сергія Карповича вирушили в прес-тур.

Діброви в Рашківському лісництві розташовані на території близько 2 500 га, і переоцінити їхнє значення неможливо. У першу чергу вони поліпшують наше довкілля. У класифікації лісів за водо- та ґрунтозахисним значенням діброви посідають перше місце. Також ученими підраховано, що 1 га дубових насаджень може щороку поглинати до 15 тонн вуглекислого газу і виділяти 14 тонн кисню.

Дубова деревина затребувана в різних галузях народного господарства. У будівництві вона цінується за міцність і стійкість до впливу негативних чинників довкілля, у столярно-меблевому виробництві – за довговічність та гарний візерунок. Незамінна вона у виготовленні винних, коньячних та пивних бочок, адже наявність дубильних речовин додає особливий аромат і смак алкогольним напоям. Надзвичайно цінними є й дубові дрова, оскільки у них висока теплотворна здатність.

Заготівля деревини – процес чітко регламентований. Перш ніж відвести під вирубку ділянку лісу, його ретельно обстежують фахівці, визначаючи стиглість і стан кожного дерева. Суворо дотримуються і ще одного принципу: скільки лісу зрубали – стільки повинні посадити. Цього року в Рашківському лісництві вже заготовили 1 600 м³ деревини, а це означає, що восени належить посадити 4 га лісу.

Саджанці для нього вже виростили фахівці Катеринівського розсадника. У цьому структурному підрозділі лісництва культивують близько 20 порід дерев і чагарників. Головну ж увагу приділяють двом видам дуба: черешчатому та червоному. Адже ці дерева, на відмінну, наприклад, від акації чи ясена, самосівом практично не розповсюджуються. Трудівникам лісового господарства доводиться уважно вишукувати в дібровах жолуді – на закладення одного га їх потрібно 50 кілограмів! А доглядати такі посіви розпочинають задовго до того, як з-під землі з’являться малесенькі пагінці. Адже диких кабанів, які прагнуть поласувати жолудями, в окрузі величезна кількість. Трапляється, що ці тварини розоряють свіжі грядки з результатами копіткої праці за одну ніч.

Два роки належить зростати й міцніти сіянцям у розсаднику: від билинок, за зовнішнім виглядом яких і не зрозумієш – дерево це чи бур’ян, до 20-сантиметрових паростків. Саме їх акуратно викопають, щоб не пошкодити кореневу систему, й повезуть (деколи за десятки км) туди, де після суцільного вирубування вже ретельно підготовлена площа під новий ліс. І дбайливо посадять по 3 300 саджанців на кожен га.

Їх необхідно доглядати ще 5 років: прополювати вручну бур’яни, проводити механізовану обробку тощо. Одну з таких ділянок, на якій сіянці дуба черешчатого були посаджені працівниками Рашківського лісництва у 2015 році, С. Карпович показав журналістам у першу чергу. «Цей вид дуба особливо примхливий, чутливий до хвороб і шкідників. Росте він повільніше, ніж дуб червоний. Зате відрізняється високоякісною деревиною», – розповів Сергій Іванович.

Потім ми побували на ділянці, засадженій дубом червоним. Дев’ятирічні дерева вже досягли триметрової висоти. Довкола них зійшли молодші другорядні культури: клени та липи, кущі шипшини, у гілках яких звили гнізда птахи, розцвіло різнотрав’я, повне скрекоту коників – почав формуватися справжній ліс. Минуть десятиліття, поки він сповна віддячить людині за вкладені в нього старання та сили. Але вже сьогодні він виконує низку своїх функцій, обдаровуючи нас своєю красою та спокоєм, свіжістю неймовірно ароматного і неначе навіть густого повітря.

Післямова. Повною мірою усвідомлюючи важливість збереження та розвитку придністровських лісів, співробітники Держслужби екологічного контролю й охорони довкілля сформували проект Державної цільової програми з відновлення високостовбурних дібров (як найбільш примхливого типу лісу, вирощування якого трудомістке і вимагає значних фінансових витрат). Починаючи з 2020-го, щороку планується висаджувати по 12,5 га лісу. У результаті за 20 років повинно з’явитися 250 га нових дібров. В Уряді цей проект підтримали, тепер слово за Верховною Радою.

Лариса   ЛЕГКУН.