Хто він – герой нашого часу?

Восьмого червня придністровський економіст, промисловець, доктор економічних наук, професор Фелікс Крейчман відзначив своє 70-ліття. До цього ювілею вийшла у світ і книга про нього в серії «Твої люди, Придністров’я» – «Дорогою шукань, надій і боротьби», автором якої є Олег Настасенко.

Про Ф. С. Крейчмана написано вже багато, у тому числі в золотій енциклопедії сучасності «Золота фортуна». Нагадаємо, героями цієї енциклопедії були: знаменитий хірург, автор новаторських методик у кардіології, письменник Микола Амосов; конструктор стрілецької зброї, доктор технічних наук, винахідник всесвітньо відомого автомата Михайло Калашников, Герой Соціалістичної Праці, лауреат Ленінської премії СРСР, відомий економіст Микола Байбаков.

Те, що в цей список потрапив громадянин ПМР Ф. С. Крейчман, придністровцям – як бальзам на серце. Простіше кажучи, біографія Фелікса Семеновича – це життя патріота Придністров’я. А ще це благодатний матеріал для узагальнення і передачі молодим його багаторічного досвіду організаторської, виробничої та наукової діяльності. З 70 років свого життя 45 років він працював на радянському заводі «Електромаш», а потім, у часи придністровської державності – в науково-виробничому закритому акціонерному товаристві «Електромаш». Причому 20 років (з 1992 по 2012 рік) працював його генеральним директором. Водночас він написав кілька монографій, опублікував десятки статей у різних наукових виданнях, захистив кандидатську і докторську дисертації, став володарем високих почесних звань і нагород, у тому числі й міжнародних.

У спеціалізованому випуску російського журналу «Герой нашого часу», присвяченому Придністров’ю, в рубриці «Економіка» опублікована його стаття «Ефективне управління підприємством на основі демократизації власності». Їй передує така фраза автора: «Фелікс Крейчман є провідним промисловцем ПМР, трудовий шлях якого пролягав від робітника до генерального директора. Поєднуючи наукову і практичну діяльність, розробив і впровадив у практику комплексну програму науково-практичного реформування діяльності акціонерного підприємства та ефективної організації управління в умовах ринкових відносин. Відзначений високими урядовими та міжнародними нагородами за цикл науково-дослідних економічних робіт та практичних розробок з реформування підприємства в умовах переходу до ринку».

До цієї високої об’єктивної оцінки необхідно додати, що у складних життєвих обставинах, виконавши свій людський обов’язок, спрямований на благо ПМР, він залишив вагомі плоди творчого підходу до всього, з чим йому довелося мати справу. На його долю випало завдання в прямому сенсі зберегти життя колективу заводу «Електромаш» і зробити його флагманом галузі поміж підприємств пострадянського простору, що було б неможливо без надзвичайного володіння даром бачення основних проблем, здатності братися за них і цілеспрямовано вирішувати. Вдалося це завдяки щасливому поєднанню в ньому кращих рис виробничника і вченого, громадського діяча та патріота, строгості й добра, розуму та природної кмітливості з натиском і гнучкістю, почуттям власної гідності й розумінням людей різних рангів та інтелекту.

Фелікс Семенович не належить до розряду боязких людей. Це було всім і завжди зрозуміло, і щодо цього, нічого не приховуючи, говорили теж багато. Причому все це підтверджено документами, фотографіями, друкованими виданнями. Так, треба було бути саме Крейчманом, щоб водночас поєднати в собі і тактика, і стратега. Але не будемо забувати, у нього були чудові наставники й гідна команда. Він не раз із захопленням відзивався про колишніх керівників заводу Бориса Савіна, Івана Добровольського, Отто Герре, Ігоря Смирнова.

Уявіть собі: маленький, навіть за масштабами СНД, завод «Електромаш» став «законодавцем моди» в організації промислового виробництва і перспективним партнером для різних галузей промисловості Росії та країн далекого зарубіжжя, володарем престижних міжнародних нагород, які свідчать про високий авторитет підприємства і його керівника.

За віком і директорським стажем Ф. С. Крейчман був дещо молодший за плеяду «червоних директорів», до яких належали А. К. Большаков, А. І. Блашку, Г. Ф. Пологов. Але він дуже швидко долучився до лав цієї чудової когорти. Навіть іменитих «зубрів» галузі вражали масштабні картини виробництва «Електромашу». Яскравим їх відбиттям стали щорічні виставки виробленої продукції. Чіткій роботі фахівців і робітників заводу, продуманій економічній політиці сприяло новаторство Крейчмана.

Одна тільки його пропозиція про створення штампів для преса «Аїда» коштує мільйони доларів. Найчастіше проведені ним виробничі наради походили на лікарські консиліуми, на яких він, аналізуючи всі складові, пропонував єдино правильне рішення. Асів електротехнічної промисловості не раз дивували неординарні, але, як потім виявлялося, вірні пропозиції Ф. С. Крейчмана. В його надійності як партнера не раз переконувалися колеги – керівники підприємств-партнерів, які одержували у встановлені терміни продукцію найвищого рівня якості.

Від Бога Ф. С. Крейчману було дано вміння бути не тільки професіоналом галузі, а й керівником високого класу. У Придністров’ї таких мало, але взагалі немає тих, хто у важкі роки становлення республіки займався б грандіозним будівництвом житла. За 10 років ним побудовано 10 багатоповерхових житлових будинків, близько 1 000 сімей були забезпечені квартирами. Згадайте той час: десятки розпочатих об’єктів заморожені, багато з них були розібрані на будматеріали. А на «Електромаші» був створений свій будівельний цех – завод працював як серйозна будівельна організація.

Всіляку можливість використовував гендиректор, щоб покращити життя заводчан, використовуючи для цього й акціонерний капітал. Він розумів, що будь-яке виробництво починається саме з робітника, тому надзвичайно важливими є його житлові умови, здоров’я, дозвілля. Розв’язання цих питань теж додавало сил, розуму, енергії Феліксу Семеновичу. А ще він займався громадською та науковою роботою, розробкою пропозицій для вдосконалення законодавства республіки, писав статті та монографії. Його активна наукова діяльність не залишилася непоміченою в науковій спільноті. В Інтернеті (Яндексі) у примітці «Економісти СРСР. Доктора економічних наук» значиться ім’я придністровця – Ф. С. Крейчмана.

Тож книга Олега Настасенка «Дорогою пошуків, надій і боротьби» вийшла не просто цікавою, а захопливою. Вона має неоціненне значення для утвердження придністровської державності й вірно служитиме справі морального і патріотичного виховання придністровців.

Олександр   ЮШИН.