Коли хліб на возі, не буде біди в дорозі

З метою вивчення стану рослинницької галузі в Григоріопольському районі представники Міністерства сільського господарства і природних ресурсів ПМР на чолі з міністром Єфимієм Ковалем відвідали сільськогосподарські підприємства району. В обїзді полів взяли участь перший заступник міністра сільського господарства та природних ресурсів ПМР Олег Ділігул, керівники підрозділів міністерства та фахівці аграрних підприємств району.

Маршрут виїзної комісії розпочався з підприємства ДТОВ «Гарант-Агро», яке входить до складу ЗАТ «Бендерський м’ясокомбінат». На його полях вирощують набір культур, обумовлений забезпеченням кормами свиней, що вирощуються на комплексі. Усі посіви, крім гарбуза, перебувають у хорошому стані. Негативно вплинули на посіви гарбуза і минулі зливи з градом. Гості району відвідали також сільгосппідприємство ТОВ «ГалЗантАгро», в якому вирощують здебільшого озиму пшеницю остистих і безостих сортів, озимий ячмінь на незрошуваних землях. У селянсько-фермерському господарстві «Сарана» на площі 118,7 га вирощують сільськогосподарські культури з використанням нульових технологій: після дискування стерні кукурудзи висівається пшениця озима, технічні культури й навіть буряк столовий.

У СПК «Авангард», ТОВ «Мінерул», ТОВ «НерАгро», ТОВ «Агроростінвест», ТОВ «Біоланд», ТОВ «Агро бізнес», ТОВ «Григоріопольський комбінат хлібопродуктів» вирощують озимі зернові культури, ріпак озимий, соняшник, кукурудзу. Їх вирощують практично без зрошення, в початковому періоді осінньо-весняної вегетації цей фактор негативно позначився на їхньому рості й розвитку. Опади останньої декади дещо виправили ситуацію, особливо з соняшником і кукурудзою. На полях СПК ім. Дзержинського і ТОВ «Калига» посіви перебувають теж у хорошому стані, ріст і розвиток рослин відповідає фазам вегетації. Спектр вирощуваних культур ЗАТ «Тираспольський комбінат хлібопродуктів» різноманітний – від озимих і ярових зернових, зернобобових до просапних, технічних культур та гречки. Господарство не тільки вирощує, а й переробляє вирощену продукцію. У цьому господарстві практично всі культури зрошувані. На думку його керівника і фахівців, у нашій зоні ризикованого землеробства гарантом одержання стабільно високого врожаю є зрошення.

У селі Малаєшти успішно розвивається багатогалузеве господарство ТОВ «Агрікол ППК» – найбільший виробник овочів у Григоріопольському районі. У ньому успішно впроваджують передові технології вирощування кісточкових культур і овочів. Овочі висіваються як з осені, так і навесні, наприклад – озима цибуля. Для поливу використовують барабанні котушки, «Фрегати», а також крапельне зрошення. Баклажани, перець, томати, картопля, цукрова кукурудза ростуть у відкритому і захищеному ґрунті. У теплицях вирощується суниця садова, розсада капусти. Вже готова до висадки у відкритий ґрунт під плівкові укриття розсада дині та кавуна. Росте в господарстві виноград сорту «Молдова», а також кісточкові сади: абрикосові, персикові, сливові, черешневі. ТОВ «Агрокомпакт» вирощує як озимі зернові, технічні культури, так і виноград, зерняткові й кісточкові плоди, ведеться будівництво сховища та сучасного холодильника на 23 камери об’ємом 20 тонн кожна.

За оцінкою членів комісії та запрошених фахівців господарств Григоріопольського району, стан посівів практично у всіх господарствах добрий та задовільний. Тривалі дощі значно поліпшили ситуацію, попри окремі негативні явища у вигляді граду і злив. У ході об’їзду полів аграріям було рекомендовано тримати на постійному контролі ситуацію з поширенням рослинних шкідників і хвороб.

Світлана   КОНДРОВА.