Хай поле врожайне нам піснею буде!

Урядова комісія на чолі з міністром сільського господарства Єфимієм Ковалем 14 червня відвідала Рибницький район. Об’їзд запланований з метою оцінки стану хлібних посівів і, за необхідності й можливості, надання землекористувачам коригувань і рекомендацій.

В об’їзді взяли участь міністр сільського господарства Єфимій Коваль, помічник міністра сільського господарства і природних ресурсів ПМР Федот Цибульський, глава Рибницького району В’ячеслав Фролов, керуючий справами держадміністрації Віктор Тягай, начальник Рибницького управління сільського господарства Оксана Філіппова та керівники районних сільськогосподарських підприємств.

На початку маршруту делегація відвідала ТОВ «Михайлівка-Агро», потім був об’їзд земель, оброблюваних ТОВ «Фіальт-Агро», СФГ «Мединський Р. Ю.», ТОВ «Пімес», ТОВ «Вітден». Під пильною увагою опинилися поля озимих і ярових пшениці та ячменю, зернові другої групи, а також соняшник, ріпак та інші сільгоспкультури. Делегація відвідала також експериментальні ділянки.

Уперше цього року сільгоспфірма «Михайлівка-Агро» почала вирощувати кондитерський соняшник. Поле засіяне за особливою технологією, без застосування добрив і гербіцидів. «Саме за таким підходом до землеробства – майбутнє сільського господарства», – зазначали представники комісії.

Федот Цибульський назвав Рибницький район житницею Придністров’я, оскільки останні кілька років саме Рибниця є рекордсменом з виробництва зерна кукурудзи та валового збору зерна. Проте фахівець зазначив, що такі культури, як кукурудза, пшениця і соняшник сильно виснажують ґрунт, тому необхідно дотримуватися сівозміни й освоювати нові культури. «Ми повинні домогтися, щоб зернові культури суцільної сівби, ріпак, горох, соя, нут з’явилися на полях Рибницького району, для того, щоб поліпшити структуру і збагатити поля корисними мікроорганізмами – запорукою стійких врожаїв», – підсумував Федот Спиридонович.

Міністр сільського господарства Єфимій Коваль указав на те, що дощі, які випали напередодні, допомогли посівам: «Дощі їх підтягнули, й тепер види на урожай прекрасні». Також було відзначено, що Рибниця цього року може стати лідером по врожайності зернових. Багато в чому це результат освоєння нових технологій, нових сортів і гібридів. Так, на полях Рибницького району з’явилися нові сорти пшениці Одеської та Краснодарської селекцій, уже колоситься на полях знаменитий своєю врожайністю сорт «Мудрість». «Рибничани цього року постаралися навіть краще, ніж торік: завезли більше нових сортів, упровадили нові гібриди, змінили технологію, закупили сівалки «Партнер», які розкидають насіння таким чином, що підвищують кількість рослин на гектар». На сьогодні в Рибницькому районі під посівами зайнята понад 51 тисяча га. Буде збільшення чи ні – ми побачимо під час збору, але види на врожай дуже хороші», – сказав Єфимій Михайлович і побажав аграріям успіхів у їхній нелегкій праці й у реалізації поставлених цілей.

Дмитро   АКІНІН.