Хроніка політичної кризи в Молдові

Кінець минулого тижня знову видався в РМ вельми напруженим. Нагадаємо читачам хронологію подій цих бурхливих днів.

14 червня

У п’ятницю, 14 червня, новий прем’єр-міністр Молдови Майя Санду заявила, що «…шантаж і погрози, використання воєнізованих структур і напади на журналістів, невизнання Уряду, інші незаконні дії колишньої влади не залишаться безкарними». Вона наголосила, що глава Демократичної партії Молдови (ДПМ) Володимир Плахотнюк повинен відповісти за свої дії перед законом. «Плахотнюк багато років тероризував країну, найближчим часом незалежна юстиція застосує відповідні санкції до нього і до всіх тих, хто підкорявся йому безпосередньо і порушував при цьому законодавчі норми», – зазначила Майя Санду.

Відразу після цієї заяви на засіданні Національної політичної ради (ДПМ) було прийнято рішення про те, що їхнє політичне формування покидає владу, а розпущений Президентом РМ Ігорем Додоном Уряд Павла Філіпа йде у відставку. Крім того, ДПМ звернулася до своїх прихильників з проханням прибрати намети, що заважають проходу в будівлі Уряду і Конституційного суду.

Володимир Плахотнюк і ДПМ до останнього сподівалися, що Вашингтон підтримає їх у протистоянні з Президентом Ігорем Додоном, новою парламентською більшістю і новим Урядом Санду. Але цього не сталося, підтримки американців ДПМ не одержала.

Того ж дня, 14 червня, Президент Молдови Ігор Додон привітав народ зі «… звільненням країни від В. Плахотнюка та ДПМ». «Громадяни РМ, дозвольте мені привітати вас з цією перемогою. ДПМ, узурпована влада в країні, визнала свою поразку, але це ще не остаточна перемога», – заявив він на брифінгу. Президент зазначив, що в уряді Павла Філіпа не було легальної можливості піти у відставку, оскільки він був незаконним після 8 червня, коли був створений новий Кабінет міністрів Майї Санду. Президент РМ також повідомив, що він має намір обговорити з Урядом відкликання з-за кордону частини послів. Дипломати, які замінять їх, за словами Ігоря Додона, «…представлятимуть за кордоном Молдову, а не ДПМ».

Того ж дня, 14 червня, багато представників ДПМ почали покидати країну на приватних літаках. «В аеропорту Кишинева стоять кілька приватних літаків. Але це їх не врятує, де хто не ховався б. У сучасному світі можна знайти будь-кого», – заявив І. Додон. Він наголосив, що новий Кабмін ініціюватиме розслідування, щоб виявити порушення і злочини, які відбувалися за потурання або прямої участі попередньої влади.

Заяву Президента підтвердила прем’єр-міністр і зазначила, що влада РМ вживатиме всіх заходів, щоб повернути політиків, які порушили закон і покинули країну. «Хочу повідомити всіх громадян Молдови, які сьогодні виїхали або виїжджають з РМ, що ми не сидітимемо спокійно, ми зробимо все, щоб повернути їх додому», – заявила Майя Санду. Вона нагадала, що колишні високоповажні особи Румунії намагалися сховатися на інших континентах, але були доставлені додому.

За даними ЗМІ Молдови (зокрема, телеканалу TV8), у п’ятницю ввечері п’ятьма приватними літаками з країни вивезли в напрямку Стамбула, Одеси, Москви й Лондона опозиційних демократів. На одному з них полетів Володимир Плахотнюк. У прес-службі ДПМ уточнили, що голова партії полетів на кілька днів із країни до своєї сім’ї.

Однак інтернет-газета Молдови «PRESS огляд» пише: «Схоже, нам доведеться змиритися з тим, що, отримавши на зустрічі з послом США Хоганом певні гарантії, самопроголошений самодержець Молдови Влад Плахотнюк відразу рвонув із країни. За одними даними – в аеропорт Кишинева, за іншими – Одеси. Але факт залишається фактом – швидше за все, ми його втратили остаточно».

Якщо вам цікаво, то В. Плахотнюк нині перебуває в США в Майамі (офіційна версія: вирішив побачитися з родичами – сім’ю він перевіз за океан деякий час назад). На цьому тлі ще цинічніше пролунала примовка, яку Плахотнюк з тодішнім прем’єром Філіпом вигукували на акції ДПМ тиждень тому, як мантру: «Ной сынтем попорул!» («Ми – народ!»).

«Нині ТВ-канали В. Плахотнюка по інерції «ліплять» з нього жертву, – продовжує видання. – Усе це марно. Це означає, що його переможного повернення в Молдову не буде. А буде посадка – після вироку молдавського суду. Про що вже заявив новий міністр МВС Нестасе, депутат АКУМ Марія Чобану, яка висловила шкодування про те, що «…Плахотнюка та інших лиходіїв відпустили». За даними ЗМІ Молдови, в Кишиневі й країні вже немає В. Плахотнюка, А. Канду, Ю. Лянке, кількох колишніх міністрів.

Усе те ж видання «PRESS огляд» повідомляє: «Наші інформатори зі Служби безпеки Кишинівського аеропорту повідомили, що в п’ятницю в приватних літаках було народу, як в маршрутках Кишинева в «години пік». Деякі «шановні люди» були змушені сидіти в проходах на приставних сидіннях. Більш того, в п’ятницю 14 червня в приватні літаки було завантажено неймовірну кількість багажу. Раніше біля офісу ДПМ було помічено близько 10 «Мерседесів». За даними деяких джерел – гроші.

15 червня

У суботу, 15 червня, міністр закордонних справ ПМР Віталій Ігнатьєв заявив про зацікавленість влади Придністров’я в мирному розвитку подій у РМ і зазначив, що внутрішньо-політичні кризи в «сусідній державі» стали регулярним явищем. «Наша позиція полягає в тому, що ми, звичайно, зацікавлені у стабільності в сусідній державі, в мирному розвитку подій. І, безумовно, головний наш інтерес – переговорний процес щодо широкого соціально-гуманітарного порядку», – сказав він представникам ЗМІ.

15 червня Президент РМ Ігор Додон представив керівному складу Національної армії нового міністра оборони Павла Войко. «Я представив нового міністра оборони, віднині починається новий етап для армійських сил. Відразу після представлення Войко я наказав йому провести нараду з усім керівництвом нацармії», – заявив І. Додон журналістам відразу після проведення офіційної церемонії представлення міністра.

Він упевнений, що новий міністр оборони зможе забезпечити суверенітет і територіальну цілісність країни. «Міноборони має залишатися поза політикою. Мене не цікавлять ваші політичні погляди, працюйте вільно», – заявив він. Нагадаємо, Павло Войку змінив на посаді міністра Євгена Стурзу, а раніше він був радником І. Додона з особливих доручень.

15 червня заступник Голови Уряду РФ, спецпредставник Президента Росії з розвитку торгово-економічних відносин з РМ Дмитро Козак висловив сподівання, що «…у сформованої парламентської коаліції та нового Уряду РМ вистачить політичної мудрості й витримки для оздоровлення політичної ситуації в країні, щоб завершити демонтаж кримінального режиму та оздоровити політичну ситуацію в країні». Він також заявив журналістам про перемогу розсудливості над «авантюрними» діями колишньої влади Молдови: «Викликає задоволення те, що розсудливість взяла перевагу над божевільними й авантюрними діями колишнього режиму».

Дмитро Козак також відзначив важливість того, що в ситуації, яка склалася, Росія, Євросоюз і США зайняли єдину позицію щодо підтримки демократичного процесу в Молдові. «Це яскравий приклад того, що за базовими цінностями у нас набагато більше спільного, ніж розбіжностей», – зазначив віце-прем’єр Росії.

15 червня прем’єр-міністр нового Уряду РМ Майя Санду після засідання Кабміну заявила про відкритість до діалогу з Росією та покращення торговельно-економічного співробітництва. При цьому вона заявила, що «…урядова програма чітко визначає: Угода про асоціацію – основа нашої діяльності».

15 червня новий міністр оборони РМ, соціаліст Павло Войко заявив ЗМІ, що ще не вирішив, чи вимагатиме він виведення російських військ із території Молдови. Зі слів глави оборонного відомства, для початку йому потрібно уважно вивчити всю інформацію. «Я проаналізую нинішню ситуацію. Усі реформи й проекти, які впроваджувалися і були корисні для країни, ми збережемо. Якщо ні, то разом з колегами над ними працюватимемо і будемо адаптувати їх до ситуації, що створилася в країні» – сказав він.

16 червня

«І все-таки мамалига вибухає», – соцмережі напередодні всемолдавського маршу, призначеного на 16 червня Ігорем Додоном, коли ще не було відомо про його перенесення, були переповнені такими й подібними записами: «Настав головний момент в історії нашої країни. Я закликаю вас вийти разом зі мною на мітинг, який відбудеться в центрі Кишинева. Я не підтримую ні ПСРМ, ні блок ACUM. Але те, що тепер відбувається в Молдові, вийшло за рамки політики. У столиці нашої країни твориться кошмар цілком реальний. Його можна побачити своїми очима і помацати руками».

«Уперше за останні роки з задоволенням і радістю піду разом з тисячами співвітчизників святкувати звільнення країни від чуми. Чуми крадіжки, беззаконня і лихоліття. Чуми торжества посередності, тупості й безсовісності. Піду відзначати початок нової Молдови. Молдови спільної долі всіх, хто проживає на її території, й тих, хто її покинув, але не розірвав зв’язок», – такий пост опублікував на своїй сторінці у Facebook відомий молдавський політолог Олексій Тулбуре.

Є підозра, що саме ця рішучість людей у п’ятницю і суботу сприяла тому, що олігархічний режим у Молдові упав. Такої одностайності й рішучості в країні не спостерігалося десятки років. Молдова завжди була розділена на два, а то й більше таборів. Якщо і виходили на мітинги, то не настільки рішуче, не настільки масово, заздалегідь знаючи, що протести закінчаться нічим.

Той же О. Тулбуре пише: «Про нас правильно говорили: «Мамалига не вибухає». Протестів у Молдові було досить, але всі вони закінчувалися нічим (за винятком подій квітня 2009-го). Тому інтерес до мітингів у людей зник. Коли кілька років тому нам різко підняли всі тарифи, ніхто на вулиці не вийшов. Коли дітей у дитячих садках Кишинева годували гнилою їжею, до примаріі прийшло лише кілька батьків. Ніхто не почав вибивати двері в кабінети чиновників, що загрузли в корупції (а треба було!). Здавалося, нічого і ніколи не підніме наш пасивний і навіть, вибачте за грубість, забитий народ, щоб боротися за себе і за свою країну.

Але, мабуть, навіть наша «мамалига» втомилася. І справа не тільки в тому, що народ втомився від свавілля, але і в тому, що, здається, люди побачили світло в кінці тунелю, з’явився маленький, але все ж промінь надії, що це можна змінити, але тільки з їхньою допомогою. Народу незвично усвідомлювати, що від нього щось залежить! Тим більше, що сталося все досить різко, несподівано – минув лише тиждень, як країна переживає останні події. З невластивою для наших людей рішучістю й активністю ми всі приєдналися до маршу за ідею, надію на свою країну. Не за 500 леїв, до речі».

Закінчимо огляд матеріалів про Молдову на духовній ноті. 16 червня І. Додон привітав православних вірян зі святом Святої Трійці й побажав їм добробуту в сім’ях і миру в країні, передає NOI.md. «Сьогодні православні віряни відзначають День Святої Трійці, також відомої в народі як «Велика неділя» – одне з дванадцяти свят. Велика неділя вважається днем, коли на апостолів зійшов Святий Дух, а також днем, коли з’явилася перша християнська громада – ядро майбутньої Православної Церкви. За традицією, в цей день церкви й будинки прикрашаються гілками липи та горіха, які символізують язики полум’я, що зійшли на учнів Христа. З нагоди свята передаю щирі вітання всім співгромадянам, бажаю добробуту в домі та миру в країні. Вітаю і жителів тих населених пунктів, які сьогодні відзначають храмове свято», – написав він на своїй сторінці в соцмережах.

Огляд підготував  Ігор   ШЕВЧЕНКО.