Про освіту з перших вуст

У рамках засідання Дорадчих зборів перших придністровських депутатів, яке відбулося 27 червня, засновники республіки заслухали інформацію міністра просвіти Тетяни Логінової про стан справ в освітянській галузі Придністров’я.

За словами міністра, пріоритетним напрямком роботи освітнього відомства ПМР є формування придністровської ідентичності.

«Система освіти республіки складається зі 160 шкіл, 157 дитячих садків. У структурі середньої професійної освіти функціонують 16 технікумів. Підготовка кваліфікованих фахівців і подальше працевлаштування їх – важливий елемент економічного розвитку будь-якої країни. За правильно побудованої роботи між державою, навчальним закладом і підприємствами можна добитися великих успіхів. Цьому сприятиме дуальна освіта, яка передбачає всього 30 % теорії та 70 % практики. Такий підхід мінімізує плинність кадрів і дає можливість у короткі терміни освоїти сучасну професію. При цьому підприємства також економлять кошти й сили на пошук кваліфікованих фахівців. У системі дуальної освіти вже співпрацюють 9 технікумів з 20 підприємствами різних форм виробництва», – зазначила керівник міністерства.

Загалом, в освітянській галузі ПМР працюють 19 851 фахівець, серед яких 9 565 – викладачів і вихователів. Першого вересня до шкіл республіки підуть навчатися 46 415 учнів, минулого року їх було 45 188.

З 14 січня 2019 року на базі Міністерства просвіти ПМР почала працювати батьківська приймальня. Відомство готове надавати необхідну консультаційну допомогу батькам щодо виховання дітей, а також уникнення конфліктних ситуацій. Одна з поставлених цілей – зміцнення комунікативних зв’язків між учасниками колективів у дитячих садках, школах, коледжах і вишах. У Міністерстві просвіти впевнені, що це сприятиме підвищенню якості освіти та подальшому розвитку державно-громадського управління в галузі.

Як зазначила Тетяна Логінова, важливим завданням для міністерства залишається оновлення педагогічних кадрів. Вона навела приклад, що цього року фізико-математичний факультет випустив усього 5 фахівців, а вакансій у республіці – 60. Є над чим замислитися.

У свою чергу, заслужений юрист ПМР, один з авторів першої Конституції нашої держави  Ілля Мільман  запропонував посилити в школах роботу вчителів  щодо заохочення дітей до педагогічних професій.

Доцент кафедри економічної теорії та світової економіки економічного факультету ПДУ ім. Т. Г. Шевченка, кандидат сільськогосподарських наук Володимир Лабунський подякував Тетяні Логіновій за введення в старших класах шкіл ПМР курсів «Основи підприємництва» та «Основи економічної теорії», які сприятимуть збагаченню знань учнів у фінансовій сфері.

Міністр просвіти зазначила, що завжди готова разом із першими депутатами на майданчику Дорадчих зборів обговорювати актуальні питання розвитку освітянської галузі.

Від імені засновників республіки державний радник Президента ПМР Ганна Волкова подякувала Тетяні Логіновій за змістовну доповідь.

Володимир   ДАНИЛОВ.