З турботою про людей

У рамках чергового пленарного засідання Верховної Ради, яке відбулося 26 червня, парламентарії ухвалили низку важливих законопроектів, спрямованих на підтримку вітчизняної економіки й піклування про здоров’я придністровців.

У другому, остаточному читанні був ухвалений проект закону «Про затвердження державної цільової програми «Підтримка та розвиток туризму в Придністровській Молдавській Республіці на 2019–2026 роки». Автором документа є Уряд ПМР.

В інтерв’ю представникам засобів масової інформації голова Комітету з розвитку підприємництва і промисловості Віктор Гузун розповів про важливість ухваленого законопроекту. «Програма розвитку туризму передбачає ефективну реалізацію туристичного потенціалу нашої республіки з використанням сучасного менеджменту. Для нашої держави цей напрямок цікавий і актуальний, оскільки зачіпає велику кількість малих і середніх підприємців, залучених у сфері туризму. Це послуги громадського харчування, перевізники, готелі, ремісники, які можуть виробляти туристичну продукцію, банківський сектор, який також залучений у цій послузі. Сфера туризму дає дуже високий коефіцієнт участі сторонніх підприємців і галузей. Все це впливає на поліпшення економіки нашої держави», – сказав депутат.

Глава парламентського Комітету зазначив, що з ухваленням цієї програми туризм в ПМР виходить на новий рівень розвитку. Так, документ передбачає ряд напрямків. Це, перш за все, вдосконалення законодавчої бази для того щоб виявити моменти, які сьогодні заважають на законодавчому рівні розвивати цю галузь. Це складання туристичних маршрутів. Адже наш край багатий історичними об’єктами. У нашій республіці є свої специфічні особливості – це етнотуризм, кулінарний і сільський туризм, лікувальний туризм, для якого можна залучити Кам’янку і місцевий санаторій «Дністер».

Віктор Гузун підкреслив, що вищий законодавчий орган держави залишає за собою право контролювати підсумки реалізації цієї програми. Щороку парламентарії заслуховуватимуть звіти Уряду, вноситимуть коригування, уточнення.

У першому читанні законодавці розглянули також зміни та доповнення Митного кодексу та закону «Про митний тариф». Відповідні законопроекти розроблені з метою спрощення доступу вітчизняних виробників на ринки іноземних країн та розвитку експортного потенціалу республіки.

«У нас є низка господарчих суб’єктів, які надають послуги за заявками підприємців з інших країн, в тому числі виконуючи виробничі замовлення на підставі зразків. Є замовник, який перебуває за кордоном, йому показують зразки. Ці зразки потрібно вивозити. Для того, щоб максимально спростити процедуру і скоротити час, який необхідно витратити, підготовлена законодавча ініціатива, яка вводить поняття «зразок», – пояснив Віктор Гузун.

Народний депутат Григорій Дяченко виніс на розгляд своїх колег законодавчу ініціативу «Про внесення змін і доповнень до Закону «Про охорону здоров’я громадян від впливу навколишнього тютюнового диму та наслідків споживання тютюну». Як зазначив парламентарій, в республіці стали набувати популярність пристрої, що імітують куріння тютюну (вейпи, електронні кальяни тощо), які й досі не заборонено вживати в громадських місцях. Пропонується в законі закріпити поняття «імітування куріння тютюну», «пристрої, що імітують куріння тютюну», «електронні кальяни» та «випарні суміші». Вкрай важливо встановити заборону на продаж пристроїв, що імітують куріння тютюну, неповнолітнім і заборонити їх використання в громадських місцях.

«Ухвалення цього законопроекту врегулює на державному рівні обмеження на використання пристроїв, що імітують куріння тютюну, і споживання випарних сумішей, що, безумовно, матиме позитивний вплив на здоров’я наших громадян, запобіжить і зменшить поширення цієї шкідливої звички серед неповнолітніх», – сказав Григорій Дяченко.

Микола   ЮРКЕВИЧ.