Натиск на COVID-19 триває

Цього тижня відбулося два засідання Оперативного штабу з профілактики та недопущення розповсюдження коронавірусу.

Про те, що динаміка захворювання на коронавірус у республіці дещо стабілізувалася, виглядає більш стійкою та передбачуваною, йшлося 12 жовтня. Це дає можливість робити прогнози й розрахунки щодо заповнюваності госпіталів.

Для більшості безсимптомних носіїв інфекції розгорнуто стаціонар на базі оздоровчого табору «Спартак». Станом на 12 жовтня там лікувалося 124 особи, хоча одночасно можуть перебувати 290. У корпусах встановлені обігрівальні прилади. Теплом забезпечені всі інфекційні госпіталі, а також установи системи охорони здоров’я стаціонарного типу.

Попри те, що з головного Слободзейського шпиталю масово виписують пацієнтів, які успішно пройшли курс лікування, Президент дав завдання подати пропозиції щодо місця розташування додаткового COVID-центру для потреб Слободзейського району.

Окрім носіїв вірусу, в умовах контрольованої ізоляції перебувають 183 пацієнти, яких підозрюють у наявності інфекції. Їхнє перебування в стаціонарі, як і лікування хворих, оплачує держава. Така ж ситуація з громадянами, які пройшли повний курс лікування й очікують результатів фінального дослідження проб біоматеріалу, взятого перед випискою.

Вадим Красносельський вважає, що уникнути масового зараження можна, лише суворо дотримуючись вимог карантинної безпеки, убезпечити себе і своє оточення, тим самим не допустити непосильного навантаження на МОЗ. Він констатував, що більшість хворих – це зайняті в тій чи іншій галузі виробництва громадяни, тобто члени трудових колективів, тому підтримав рішення Оперштабу про переведення третини персоналу на роботу у віддаленому режимі. Причому Президент наголосив, що йдеться саме про конкретну діяльність: адміністрація установ, організацій, підприємств повинна організувати робочий процес у дистанційному форматі так, щоб співробітники, перебуваючи вдома, виконували свої обов’язки, а не формально значилися на службі.

Учасники наради підкреслили ефективність механізму контрольованої самоізоляції. На домашньому карантині перебувають 1 584 громадянина, виконавську дисципліну яких перевіряють різними способами, в тому числі й за допомогою системи відеоспостереження «Безпечне місто». Про це повідомив керівник Оперштабу Руслан Мова.

Останні  новини  Оперштабу

До учасників наради 15 жовтня довели інформацію про те, що інфекційні госпіталі Придністров’я заповнені на 76 %. Лікування в коронавірусних стаціонарах проходять 1 302 людини. Захворювання у важкій формі протікає у 29 пацієнтів, двоє підключені до апаратів штучної вентиляції легенів. Ще 160 придністровців очікують результатів дослідження проб біоматеріалу у зв’язку з підозрою на наявність вірусу COVID-19.

За три дні, що минули від попереднього засідання штабу, протестовані 2 140 осіб. Вірус нового типу підтвердився у 287 з них. Майже стільки ж громадян виписано з госпіталів по закінченні лікування. Перемогли підступну хворобу 3 597 чоловік. За весь час спостережень в Придністров’ї зареєстровано 5 111 випадків інфікування вірусом.

На нараді зазначали, що майже у всіх населених пунктах зареєстровано факти припинення діяльності шкільних класів і груп в дошкільних установах. У столиці на карантині 7 класів і 4 групи, в Бендерах – 8 класів, у Слободзеї – 1, у Григоріополі – 4, в Рибницькому районі – 5 груп дошкільних освітніх установ, у селі Гояни Дубоссарського району – 1 група.

Члени Оперштабу назвали Кам’янський район«містом-героєм» за дисциплінованість і стійкість перед натиском коронавірусу: кількість хворих жителів там мінімальна, на карантин не закрито жодного освітнього закладу.

На нараді йшлося про роботу 180 ясельних груп в дитячих садочках, які продовжують приймати дітей молодше трьох років у всіх районах республіки.

Не залишили поза увагою ще одне наболіле питання: харчування дітей у школах. До Президента надходять численні звернення від батьків з проханням організувати гарячі обіди для школярів. Глава держави зазначив, що вважає це за можливе, але за умови суворого дотримання заходів безпеки. Він доручив санепідемслужбі розробити відповідний регламент.

З початку нового навчального року в багатьох родинах, де підростають школярі 1–4 класів, виникла велика проблема через заборону діяльності груп продовженого дня. Нині вже надійшло близько 12 000 заяв з цього приводу. Думки членів Оперштабу щодо доцільності надання такого виду послуги в умовах високого рівня захворюваності розділилися. Вивчення питання (з метою його правильного розв’язання) триватиме в робочому порядку.

Значна частина наради була присвячена майбутнім виборам. Підготовка до цієї події вже розпочалася. Основні виборчі дільниці відкриються 29 листопада, але вже 24-го можна буде достроково проголосувати на семи з них.

Завчасно зможуть віддати свій голос співробітники міністерств і відомств, задіяних у день виборів в антикоронавірусній діяльності. Кількість місць видачі бюлетенів збільшиться. Учасників виборчого процесу – виборців, членів виборчих комісій, спостерігачів, волонтерів та представників ЗМІ, які висвітлюватимуть процес проведення голосування, – забезпечать масками та рукавичками.

Дільниці працюватимуть у 99 школах, університеті, технікумах, будинках дитячо-юнацької творчості. Після виборів – 30 листопада, за рішенням Президента, всі задіяні у виборах заклади будуть зачинені для проведення в них дезінфекції. Навчання цього дня відбуватиметься дистанційно.

Аліса   КОХАНОВА.

Фото прес-служби Президента