Бендери — історична гордість республіки

Місту на Дністрі з багатою історією 8 жовтня виповнилося 612 років. Цього року через пандемію святкова програма не передбачала проведення масових заходів, а тому День міста відзначили скромно, але з гідністю.

Бендери – це гордість республіки, це місто не просто з багатою, а з дивовижною історією. Упродовж віків його назва змінювалася кілька разів. На початку XV століття Молдавське князівство охоплювало територію від Карпат до Чорного моря зі східним кордоном уздовж річки Дністер. Першу згадку про Бендери знаходимо у грамоті молдавського господаря Олександра Доброго від 8 жовтня 1408 року. Цей документ давав право торгувати в містах, розташованих на берегах Дністра. Бендери тоді згадувалися як Тягянякяча. В іншій грамоті, датованій 24 лютого 1452-го, місто називалося Тігіна, в 1456 році – знову як Тягянякяча, а з 1460-го до 1538 року воно відоме як Тігіна.

Святкування Дня міста розпочалося з урочистого покладання квітів до Вічного вогню на Меморіалі Пам’яті та Скорботи. Учасниками заходу стали співробітники органів внутрішніх справ на чолі з заступником міністра внутрішніх справ Андрієм Книшем. «Бендери святкують 612-ту річницю від першої офіційної згадки в літописі. Це багатостраждальне місто, всі святкові заходи в якому починаються з пам’яті та покладання квітів, поклоніння перед загиблими захисниками ПМР», – зазначив начальник УВС м. Бендери Дмитро Каргаполов.

Квіти лягли й до гранітних плит на Площі Героїв – там у братській могилі покояться близько 5 000 радянських воїнів, полеглих у боях за визволення міста навесні та влітку 1944 року.

Обов’язковим заходом цього дня є Божественна літургія в Преображенському соборі. Для благочестивих православних вірян 8 жовтня – це ще й день пам’яті Сергія Радонезького. Святий вважається небесним покровителем міста, оскільки православне свято збігається з датою першої літописної згадки про Бендери.

Справжнім подарунком до свята стало народження в місті нових жителів, маленьких бендерчан. Восьмого жовтня в Центрі матері та дитини з’явилися на світ двоє малюків. Першою народилася дівчинка, а другим –
хлопчик. У родині Пирлог – це друга дитина (перший синок у них народився 11 років тому). «Назвемо сина Матвієм. Дуже чекали ми його», – розповів батько новонародженого Іван. У зв’язку з пандемією та карантинним режимом привітання приймали не матері немовлят, а тата. «Відтепер у ваших родинах подвійне свято: у День міста Бендери ви будете відзначати народження дітей. Нехай цей збіг принесе їм удачу. Упевнений, що ви виховаєте їх гідними людьми, патріотами свого міста та держави, й вони своєю працею і досягненнями прославлятимуть Бендери», – оголосила поздоровлення Романа Іванченка в. о. заступника глави з соціальних питань, керівник справами держадміністрації м. Бендери Оксана Котеля. Вона вручила родинам квіти та сертифікати на 1 000 рублів (на цю суму вони зможуть придбати товари в магазині «Хайтек»).

Вітали цього дня і ювілярів, та не простих, а подружніх – тих, хто прожив разом десятиліття – 25 і 50 років. Володимир і Марія Земськові 8 жовтня відзначили золоте весілля. Подружжя виростило трьох дітей, а тепер допомагає виховувати п’ятьох онуків. Михайло та Галина Стамові також одружилися в 1970 році. У піввікову річницю весілля подружжя ділиться своїм секретом довгих і міцних взаємин: «А знаєте, що старшими стаємо, то любов міцніша. У молодості того не усвідомлюємо, сваримося без причини. Тепер же дуже цінуємо і дорожимо одне одним», – розповіла Галина Стамова. «Ці пари розписуються в РАГСі золотих і срібних ювілярів, залишають свої фотографії, тому й у нас складаються з ними своєрідні сімейні стосунки. Місто наше невелике, всі одне одного знають, і нам приємно бути сьогодні в гостях у цих пар і бачити їхні щасливі очі», – зазначила завідувач бендерського РАГСу Ольга Дьяченко. Подружні пари-ювіляри також приймали щирі слова вітання від глави міста, квіти й подарункові сертифікати на придбання товарів у магазині «Хайтек».

У значущий для Бендер день відбулася ще одна важлива подія (в режимі онлайн) – вшанування лауреатів міського конкурсу «Бендерський п’єдестал». Лауреатів нагороджували в п’яти номінаціях: «Освіта», «Охорона здоров’я», «Закон і порядок», «Економіка і бізнес», «Благоустрій». Володарями нагород стали вчителі, співробітники органів внутрішніх справ, але особливу увагу приділили тим, хто веде безперервну боротьбу з коронавірусом – медикам. «Конкурс «Бендерський п’єдестал» цього року був особливим. У першу чергу ми вирішили відзначити саме тих людей, які перебувають на передовій боротьби з пандемією, – співробітників Центру гігієни та епідеміології, поліклінік, лікарень, станції швидкої допомоги, співробітників правоохоронних органів. Їхню працю, я гадаю, помічають усі бендерчани, всі придністровці. Низький вам уклін за те, що ви у скрутний час не зламалися, залишилися на висоті й виконуєте з честю свою роботу», – зазначив глава держадміністрації м. Бендери Роман Іванченко.

Ознаменувалася святкова дата ще однією важливою подією в житті міста. У Бендерах з’явилася нова автономна котельня, яка обігріватиме 14 житлових будинків, дитячі садки, школи в центральній частині Бендер. У її відкритті взяли участь прем’єр Олександр Мартинов, міністр економічного розвитку та глава міста. «Котельня працює в автоматичному режимі без присутності персоналу, температура теплоносія регулюється і залежить від температури зовнішнього повітря, тепло подається кінцевому споживачеві згідно з температурним графіком», – розповів директор МУП «Бендерытеплоэнерго» Володимир Гайдаржі.

Нову котельню побудували на місці старої, яка вже просто виробила свій ресурс. Встановили три економічні котли італійського виробництва, сучасну систему очищення води, оновили мережі. Ремонт планували ще у 2018 році, однак тільки тепер удалося реалізувати задумане завдяки коштам від міжтарифної різниці. Вже другий рік поспіль держава компенсує різницю між економічно обґрунтованими та реальними тарифами. Це дає можливість постачальникам тепла, світла і води модернізувати мережі та устаткування. Частину цих коштів направили на підвищення зарплат. «Наступного року фінансування міжтарифної різниці до бюджету закладемо навіть у більшому розмірі, розподілимо їх на інвестиційні програми, на підвищення зарплат, плануємо на початку наступного року запустити програму «Доступного житла» для комунальників, у тому числі для співробітників «Бендерытеплоэнерго», – зазначив Голова Уряду ПМР Олександр Мартинов.

На засіданні Оперштабу 8 жовтня Вадим Красносельський повідомив, що бендерчан чекає ще один подарунок: незабаром кожен зможе дізнатися подробиці багатої та яскравої історії міста з інформаційних табличок у парку Олександра Невського.

Подарунків до дня народження міста, зазвичай, було багато. Один із них – ексклюзивний: артисти-музиканти присвятили Бендерам нову пісню. «Фортеця біля переправи» – це колективна творчість педагогів школи мистецтв.

Отже, пандемія хоч і планувала зіпсувати свято Дня міста, але їй це не вдалося. Мешканці Бендер з гідністю привітали свій улюблений край від щирого серця.

Леся   ПОТОЦЬКА.

Фото:https://bendery-ga.org/